שתף קטע נבחר

צפו: עמודי החשמל שמסכנים דורסים נדירים

אלפי גולשים שיתפו תמונות בהן נראה עיט שמש נדיר נוחת על עמוד מתח גבוה באזור רבדים והשני מוטל ללא רוח חיים לאחר שהתחשמל למוות. עזרא חדד, איש רשות הטבע והגנים שפירסם אותן בעמוד הפייסבוק האישי, קרא למיגון עמודי החשמל. "חברת החשמל שותפה להכחדת הדורסים". בחברה טוענים כי מדובר במתקן פרטי ו"אין לחברה סמכות למגנם"

שתי תמונות בהן תועד עיט שמש צעיר נוחת על עמוד מתח גבוה באזור רבדים ותמונה נוספת בה תועד עיט שמש מוטל על האדמה, ליד עמוד החשמל ללא רוח חיים, הצליחו להסעיר אלפי גולשים בפייסבוק בימים האחרונים.

 

את התמונות של עיטי השמש, עופות דורסים נדירים ביותר ששוהים בישראל במהלך תקופת החורף ובסכנת הכחדה עולמית, צילם עזרא חדד, איש הסיירת הירוקה ועובד ברשות הטבע והגנים.

 

  

חדד פירסם את התמונות בעמוד הפייסבוק האישי שלו והוסיף לצידן טקסט נוקב שהתייחס לסכנה הקיומית על הדורסים. בשבועות האחרונים הוא צילם עופות דורסים, ביניהם עיטי שמש, עקב עיטי, אוח עיטי ודיות שנפגעו בקו מתח באזור רבדים, מאחר שבעמודים הללו אין שרוולי מיגון מיוחדים שימנעו את התחשמלות הדורסים.

 


צילום: עזרא חדד

כמעט ונפגע. עיט שמש נוחת על עמוד מתח גבוה (צילומים: עזרא חדד)

 

"חברת החשמל לישראל שותפה להכחדת דורסים"

על פי הערכות, בישראל מתים מאות בעלי כנף מהתחשמלות מקווי מתח ועמודי חשמל. חדד סיפר כי כאשר העופות הדורסים נוחתים וממריאים על עמוד מתח גבוה המשמש להם כתצפית, ברגע שהכנף או אחת מרגלי הדורס תבוא במגע עם כבלי החשמל או בחלקי המתכת, הם יתחשמלו במקום וימצאו את מותם. 

 

חדד טען כי "חברת החשמל לישראל שותפה להכחדת עופות דורסים בישראל...קו חשמל זה היה אמור להיות ממוגן במהלך שנת 2012". לדבריו, הקו הבעייתי גבה את חייהם של עשרות דורסים בעבר, ביניהם מינים בסכנת הכחדה עולמית.

 

"25 עיטי שמש צעירים התחשמלו בעשור האחרון רק בשפלת יהודה. האוכלוסיה החורפת בישראל בשנים האחרונות מוערכת בכ-100 פרטים,

 

מרביתם צעירים וזוהי כמות בעלת חשיבות עולמית. בחברת החשמל לא עושים מספיק למיגון קווי חשמל בעייתיים", הוא כתב והוסיף כי "צריך למגן בדחיפות את 10 עמודי החשמל בקו החשמל ברבדים. כל יום שעובר מסכן עיטי שמש צעירים ובמיוחד בימי הגשם הקרובים".

 

הפרסומים ברשת החברתית גרמו לגולשים רבים לפרסם את תגובותיהם בעמוד הפייסבוק של חברת החשמל ודרשו למגן את עמודי החשמל המדוברים כדי למנוע פגיעה בדורסים נוספים.

 


צילום: עזרא חדד

עיט שמש שהתחשמל לאחרונה באזור רבדים (צילום: עזרא חדד)

 

באזור רבדים ישנה תנועה רבה של דורסים והוא נחשב לאחד מהאזורים החשובים לנדידה ומחייה של ציפורים. מדובר באזור ובו בריכות חמצון, מפעל למיחזור, מזבלות ושדות חקלאיים רבים.

 

כל אלה מספקים לאלפי עופות דורסים שפע של מקורות מזון זמינים, כדוגמת מכרסמים שונים, אך גם סכנות פגיעה. על פי סקרים שנערכו באזור, מספר עיטי השמש מוערך ב-20 פרטים בלבד.

 

זו לא הפעם הראשונה בה מוצאים עופות דורסים את מותם באזור עמודי החשמל ברבדים. חדד במסגרת תפקידו ברשות הטבע והגנים, תיעד בשנים האחרונות עיטי שמש ודורסים נוספים שהתחשמלו למוות.

 

 

מאז אמצע שנות ה-90 החלה חברת החשמל למגן עמודי חשמל וקווי מתח כדי למנוע את התחשמלות הדורסים הנדירים ברחבי הארץ. אמצעי מיגון הותקנו על אלפי עמודי חשמל הממוקמים בנקודות שהוגדרו על ידי רשות הטבע והגנים כבעייתיות ומסוכנות לדורסים החולפים באזור.

 

בפרויקט המשותף לרשות, לחברה להגנת הטבע ולחברת החשמל, ונועד למגן עמודים וקווי רשת חשמל בצפון ודרום הארץ מפני התחשמלות דורסים, הושקעו לדברי החברה מאות אלפי דולרים. עקב מצוקה תקציבית בשנים האחרונות הוא הוקפא לתקופות ארוכות.

 

היום (ג') אמורים להיפגש אנשי חברת החשמל יחד עם נציגי רשות הטבע והגנים במטרה לדון בהמשך תקצוב הפרויקט ועל פי הערכות, נושא קו רבדים שזכה לחשיפה ציבורית גם יעלה על הפרק. על פי נתוני רשות הטבע והגנים נפגעו ב-2011 - 112 ציפורים ודורסים על קווי מתח מתוכם 58 התחשמלו לעומת 111 עופות שנפגעו ב-2007. 

 

ברשות הטבע והגנים מסרו בתגובה לפניית ynet כי "רוב קווי החשמל מוגנים לפי הדרישות כפי שהוחלט במסגרת פרויקט "פורשים כנף" (פרויקט משותף של רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וחברת החשמל שבחלקו עוסק במיגון קוויי חשמל). יש לציין כי מספר ההתחשמלויות נמצא במגמת ירידה ורשות הטבע וגנים ממשיכה להעביר לחברת החשמל דיווחים מסודרים אודות עמודים מחשמלים. בימים אלה אנו אוספים את כל הנתונים ומסכמים את השנה החולפת".

 


צילום: עזרא חדד, רשות הטבע והגנים

התחשמלות של עיטי שמש ברבדים ב-2008 (צילום:  עזרא חדד, רט"ג)

 

חברת החשמל: העמודים בבעלות פרטית. אם אפשרי - נמגן

מחברת החשמל נמסר כי במסגרת הפרויקט המשותף לגופים, "החל משנת 2005 מיגנה חברת החשמל את רוב עמודי החשמל והשנאים שבאחריותה. זאת, על מנת לשמר ולסייע לעופות באזור בכלל ולעייטים ולעופות דורסים בפרט. אכן נותרו באזור מספר עמודי מיתוג ועמודי שנאים פרטיים – שאינם בבעלות או באחזקת חברת החשמל ולחברה אין כל סמכות למגנם".

 

בחברת החשמל ציינו כי הם מתחייבים "לבחון שוב האם בסמכותה וביכולתה למגן את העמודים הפרטיים בהיבט החוקי, הטכני והבטיחותי. באם הדבר אפשרי – נעשה הכל, כולל מיגון עמודים נוספים על פי דרישה - כדי להגן על העופות הדורסים מתוך אינטרס משותף לחברה ולארגוני הטבע והסביבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עזרא חדד
צילום: עזרא חדד
צילום: עזרא חדד
צילום: עזרא חדד
צילום: עזרא חדד
צילום: עזרא חדד
צילום: עזרא חדד
צילום: עזרא חדד
צילום: עזרא חדד
צילום: עזרא חדד
מומלצים