שתף קטע נבחר

צילום: דודי מורד, בני דויטש

שדות בגליל מתחת למים: נזק של מיליוני שקלים

לא לכל החקלאים הביא השבוע האחרון גשמי ברכה: השדה שאותו מעבד אלון שושני מכפר סאלד משמש "שסתום ביטחון", והוא זה שקולט את מי הירדן במקרים קיצוניים כדי שיישובים לא יוצפו. עכשיו הכול מתחת למים, וביטוח - אין. 20 אלף דונם ניזוקו

1,400 דונם גידולים חקלאים - שטח בגודל של 200 מגרשי כדורגל - שקעו בעמק החולה מתחת למים בעקבות הסופה שפקדה את הארץ השבוע, והורידו לטמיון השקעה של מיליוני שקלים. 1,400 הדונמים שמעבד אלון שושני מקיבוץ כפר סאלד שבגליל הגליל העליון, הם טיפה בים ביחס ל-20 אלף הדונמים שניזוקו בגליל העליון מגשמי זעף בשבוע האחרון. חלק מהשטחים הללו כלל אינם מבוטחים מפני פגעי מזג אוויר מכיוון שהמדינה אינה מכירה בהם כשטחים כחקלאים.

 

 

עוד לפני שתחל הערכת הנזקים עסוק כרגע אלון, כמו חקלאים נוספים באזור, בעיקר בניקז המים שהציפו את השדות שלו, אחרי שהירדן עלה על גדותיו. לפחות מדבר אחד הוא לא מודאג - מכת מכרסמים כבר לא תהיה השנה בשדה.

 

הצפה בגליל, היום. "לא מוכנים לבטח ת השדות שלנו" (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
הצפה בגליל, היום. "לא מוכנים לבטח ת השדות שלנו"(צילום: אביהו שפירא)

 

"הכל מתחת למים, הגידולים מתחת, הקו-נועים (קווי השקייה ניידים וממוחשבים)", אומר היום (ה') אלון, בן 33. "גובה המים הגיע במקומות הנמוכים של השדות לשני מטרים. אלה מים שאמורים להיות בכנרת, לא אצלי בשדה. מאז שהתחילה מערכת הגשם ביום שבת אנחנו עומדים ומסתכלים איך השדות שלנו מוצפים, ורואים איך עמלנו היה לשווא".

 

שושני, חקלאי כבר עשר שנים, מנהל את הגידולים החקלאיים של האגודה השיתופית בגליל העליון (התאגדות של 15 מושבים). הוא לא זוכר מצב דומה, אפילו לא בשנת 2003 הגשומה מאוד. "לכל סוג אדמה יש כמות מים מסוימת שהיא מסוגלת לספוג, ופה האדמה היא חמרה וכאבול - היא כבר אטומה ולא יכולה לספוג טיפת מים. האירוע של השבוע הוא קיצוני ומגיע שבועיים אחרי אירוע הגשם הקודם, שגם בו ירדו יותר ממאה מילימטר".

 

אלון: "הנזק שלי יכול להגיע לשני מיליון שקל" (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
אלון: "הנזק שלי יכול להגיע לשני מיליון שקל"(צילום: אביהו שפירא)

 

"יש פה מצב שלא ראו כאן כבר הרבה שנים", ממשיך אלון, "והשקענו הרבה כסף. צריכה להגיע היום משלחת של משרד החקלאות כדי להעריך נזקים. פה בעמק החולה יש לנו בכלל בעיה עם המדינה - אחרי החורף של 2003 המדינה הגדירה את השטחים שלנו 'פשט הצפה' (אזור העשוי להיות מוצף בכוונה בעת גאות, ונועד לקלוט כמויות מים על מנת שלא יפגעו באזורים מיושבים). כשהירדן לא מסוגל להוליך את כל המים, השדות שלנו מהווים מעין שסתום ביטחון. על ידי מעברי ביטחון המים שגולשים מהירדן מוזרמים לשטחים שלנו ומציפים אותם, כדי לא להציף את היישובים הסמוכים. זה לא תסריט דמיוני, הנה זה קרה. השטחים שלי מוצפים לא בגלל כמות הגשם שירדה עליהם, אלא בגלל שהירדן עלה על גדותיו".

 

החיטה טובעת שוב

מתחת למים יש כעת 750 דונם חיטה, 340 דונם תפוחי אדמה ו-150 דונם אספסת. שושני אומר: "הקרן לביטוח נזקי טבע במשרד החקלאות אמרה שכיוון שאנחנו בריכת ביטחון ומשמשים בעצם כאגם במצב חירום, הם לא מוכנים לבטח את הגידולים שלנו מפני הצפות. אז אין לנו ביטוח".

 

עובדי רשות ניקוז נחלים סיירו הבוקר באזור הירדן בעמק החולה, ופתחו את שסתומי הביטחון המנתבים את עודפי המים אל השדות של שושני. המים החלו בעקבות כך לזרום בחזרה דרך מעברי הביטחון מהשדה המוצף אל הנהר, שכבר גואה פחות מאתמול ושלשום. אבל בשדה יש עוד מים רבים, והם לא הולכים להיעלם בימים הקרובים.

 

השבוע השטחים כבר לא יעובדו (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
השבוע השטחים כבר לא יעובדו(צילום: אביהו שפירא)

 

"עכברים ונברנים לא יהיו השנה בשדה", אומר שושני, "אבל המכה הקשה תהיה אם לא יכירו בנזק הזה כפגעי טבע, רק בשטחים שלי הנזק יכול להגיע לשני מיליון שקל. רק הזרעים של תפוחי האדמה שזרענו פה זה אלף שקל לדונם. צינור

השקיה 180 מילימטר במשקל של כמה טונות צף במים".

 

עופר ברנע, חקלאי מהגליל העליון, אומר כי אין שום אפשרות לעבד את השטחים השבוע. "האזור שמזרחית לירדן הוא הפגוע יותר, שם עוד לא יורדים המים. עד אתמול נראה ש-20 אלף דונם של ירקות וגידולי שדה נמצאים מתחת למים. המים יורדים בקצב טוב כרגע, אבל עוד מוקדם לאמוד את הנזק שנגרם לגזר, לתפוחי האדמה ולחיטה. יש מטעים שעומדים במים".

 

ברנע, המשמש מנהל המחלקה החקלאית בחברת ג"ג של החברה לפיתוח הגליל, הוסיף כי הפיצוי לחקלאים על הנזקים הינו חלקי בלבד. הקרן לנקי טבע מפצה על הוצאות הגידול של כל הגידולים שנפגעו, אך אינה מפצה על הפסד הכנסה עתידית ולכן צפוי לחקלאים אשר גידוליהם ימותו הפסד גדול עוד יותר. בנוסף, שטחים חקלאיים שעובדו אך עדיין לא נזרעו ונהרסו על ידי ההצפות לא מזכים את החקלאים בפיצוי כלשהו, כך שעלות עבודת הכנת השטח ירדה לטמיון ומסבה נזק נוסף לחקלאים.

 

היום נערך סיור בגליל העליון, בהשתתפות מנכ"ל משרד החקלאות. ראש המועצה האזורית הגליל העליון, גיורא זלץ, שהשתתף בסיור אמר: "למי שאין קשר לאדמה הזאת ולא מבין מה המשמעות של הדברים, התמונות האלו נראות מרגשות ומדהימות והן באמת מגיעות בערך פעם בעשור. אבל לנו התמונות האלו מסמנות שנה קשה של פגיעה בחקלאות. חקלאי שרואה איך השדה שלו יורד לטמיון, כואב גם את המחיר וגם את העבודה הקשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצפה בגליל. 20 אלף דונם ניזוקו
צילום: אביהו שפירא
מומלצים