שתף קטע נבחר

להצביע נכון - המדריך שעוד לא קראתם

אם אתם חשים שאין לכם השפעה או שאין במי לבחור, זה משום שכל מה שחשבתם על בחירות הוא לא נכון. המדריך למצביע המתלבט שאף מפלגה לא רוצה שתקראו

קודם כול - בוחרים אנשים

אנחנו לא בארה"ב ואתם לא מצביעים לראש ממשלה, אלא עבור מפלגה. חברי המפלגה הם אלה שיישבו בוועדות, יקדמו או יפילו חוקים ויקבעו איך ייראו החיים שלכם. אתם לא בוחרים ממשלה אלא כנסת - והכנסת היא קודם כול אנשים.

 

אם חשבתם שהקול שלכם יקבע אם יחלקו את ירושלים או אם יתקפו באיראן, תחשבו שוב. הפתק שלכם אפילו לא יקבע מי יהיה ראש הממשלה, כי אחרי הקלפי יש שורה ארוכה של תהליכים ההופכים את ההשפעה לאפסית. לעומת זאת, הקול שלכם יכול להיות זה שסוגר מנדט נוסף ומכניס חבר כנסת למליאה. התפקיד שלכם הוא לבדוק מי זה יהיה ועד כמה הוא ישרת את האינטרס האישי שלכם. כי זה הסיפור האמיתי של הבחירות: לבחור אנשים שייצגו אתכם. יש 120 כאלה בכנסת, ובמקום להתרכז בעשרה שמופיעים בכותרות חשוב יותר להתרכז ב-110 הנותרים שמשפיעים הרבה יותר.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

בית הספר כזירה פוליטית? עימות בקול רם / שמולי בינג, זיו תדהר

גן עדן תקציבי של שוטים / חיים וייצמן

 

אל תשכחו את הגוש

אחרי הבחירות, המנצחת לא תהיה המפלגה שזכתה בהכי הרבה קולות, אלא זו שהצליחה להרכיב קואליציה (זוכרים שהמנצחת בבחירות האחרונות היתה קדימה?). חלוקת המנדטים בתוך הגוש חשובה למפלגות שרוצות כוח, אבל היא לא חשובה עבורכם.

 

אם אתם מזדהים דווקא עם מפלגה קטנה, אל תחששו להצביע לה. במקום להצביע דווקא למפלגה הגדולה ולהכניס את המקומות האחרונים ברשימה, אפשר גם להצביע למפלגה קטנה באותו הגוש ולהכניס אנשים שתזדהו איתם יותר. הצבעה למרצ או לחד"ש תחזק את גוש השמאל ואת העומדת בראשו, כפי שהצבעה עבור הבית היהודי תחזק את גוש הימין והעומד בראשו. אתם לא צריכים לבחור במי שינצח, אלא במי שיסייע לו להרכיב ממשלה.

 

אז איך בכל זאת מחליטים?

באתר "כנסת פתוחה" תמצאו מידע על חברי הכנסת ובאתרי המפלגות השונות תוכלו למצוא את הרשימה העדכנית. היכנסו ובִדקו: כמה מהאנשים בה אתם מכירים? האם הם אמינים בעיניכם? מה הם עשו בעבר? והכי חשוב - האם הם מייצגים אתכם?

 

טעות מקובלת היא להסתכל על המקומות הראשונים, ה"פנים" של המפלגה, אבל אל הקול שלכם אתם צריכים להתייחס כאילו התווסף לסוף הרשימה ולא לתחילתה. קחו בחשבון שחמשת המקומות הראשונים בכל מפלגה (או יותר, בהתאם לגודלה) מובטחים מראש. אתם, לעומת זאת, קובעים רק מי ייכנס אחריהם.

 

דרך טובה להחליט היא להסתכל על הסקרים - מתלבטים בין לבני (8 מנדטים בסקרים) ללפיד (11 מנדטים)? הסתכלו מי המועמדים הנמצאים במקומות האלה. אולי תגלו שלמרות תמיכתכם בציפי לבני, תעדיפו בכלל להכניס עוד ח"כ של "יש עתיד", כי עמדותיו קרובות יותר ללבכם - או להיפך.

 

זִכרו: מצע המפלגה חשוב פחות מהאנשים שבה. קשה לקבל את זה, אבל המציאות היא שמרצ לא תסיים את הכיבוש ויאיר לפיד לא יגייס את החרדים, אז אפשר להתעלם מהאמירות ולהתרכז במועמדים. כי בני אדם, לעומת הבטחות, לא משתנים.

 

יותר קל מלבחור צימר

המחשבה שהבחירות נקבעו מראש שגויה כי בקלפי אין משמעות רק למנצח אלא גם למי שהגיע למקום השני, השלישי והאחרון. חשובה יותר חלוקת המנדטים בין המפלגות ואילו אנשים יישבו במליאה, מאשר מי תהיה המפלגה הגדולה ביותר. כשמסתכלים רק על ביבי, שלי, ציפי או יאיר אפשר לומר בקלות שאין במי לבחור כי "אף אחד לא מייצג אותי". אבל אם תסתכלו על האנשים שבמפלגה, תגלו עולם שלם שבקלות תוכלו למצוא בו בית.

 

אז נכון, בדיקה כזו דורשת קצת זמן. עשר דקות. אולי 15. אבל כמה זמן אתם מתלבטים לפני שאתם בוחרים סרט? כמה ביקורות תקראו לפני שתקנו ספר, או כשתבחרו את המלון בחופשה הבאה?

 

פעם בארבע שנים אפשר להקדיש רגע בשביל לממש זכות שאינספור אנשים נלחמו ומתו עבורה ושתשפיע עליכם הרבה יותר מסוף שבוע בצפון, אז אתם לא הולכים לוותר על ההזדמנות, נכון?

 

שלמה קראוס, עיתונאי ופעיל חברתי. לקריאת כל הטורים שלו - בעמוד הבא .

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהרחוב לקלפי. להשפיע במקום הנכון
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים