שתף קטע נבחר
 

לגלות לילדה מי אביה לפני שתגלה זאת בפייסבוק

ילדה במחלוקת נולדה לבני זוג שבילו בפורום של נישואים פתוחים. בית המשפט קבע: "יש לגלות לילדה מי הוא אביה האמיתי לפני שתגלה זאת ברשתות החברתיות"

הרשתות החברתיות נכנסו לחיינו לא מזמן. עכשיו הן נכנסות גם לחיי המשפחה ולבתי המשפט. בהחלטה תקדימית קבע לאחרונה בית המשפט לענייני משפחה כי יש לערוך לשני גברים בדיקת אבהות, לפני שבת השלוש תגלה את זהות אביה בפייסבוק.

 

עוד בנושא:

הונאת אבהות: סבירות של 15% שהילד לא שלך

האם גברים נשואים הם אנשים טובים יותר?

 

תחילת הפרשה בשנת 2011 כשגבר מהצפון הגיע לבית המשפט וטען: "בתי הביולוגית רשומה כבתם של אישה ובעלה. האשה הרתה כתוצאה מיחסים עמי, לאחר שהכרנו במסגרת פורום לנישואים פתוחים. זה קרה עוד בטרם נישאה לבעלה, הרשום כעת כאבי הילדה". האישה ובעלה סרבו לבקשת הגבר לביצוע בדיקת רקמות אשר תקבע מי הוא האב האמיתי, בטענה שהדבר יפגע בילדה.

 

 

אני האבא האמיתי

הגבר התובע טען בבית המשפט כי ידוע לזוג ההורים הרשומים, כי הוא האב האמיתי. האב טען כי לקח חלק פעיל בחייה של הקטינה כבר משלב ליווי ההיריון דרך הלידה עצמה, וכי לקח חלק פעיל בגידול הקטינה במהלך השנתיים הראשונות לחייה.

 

עוד טען הגבר שביקר את הקטינה לעיתים קרובות בבית האם ובעלה, הלין את הקטינה בביתו בסופי שבוע, ושימש לה כשמרטף. בנוסף טען התובע, כי שילם עבור אירוע בריתה לקטינה והעביר עבורה כספים, והכל מתוך ידיעה מוסכמת שהוא אביה הביולוגי, גם אם אינו האב הרשום.

 

בהעדר הסכמה מצד האם ובעלה, ובהיעדר חשש לממזרות (הזוג לא היה נשוי כאשר האישה נכנסה להיריון), נדרש ביהמ"ש לפעול על פי המתווה שנקבע בפסיקה בתביעות אבהות, שבהן קיימת התנגדות לעריכת בדיקת רקמות.

 

בהסתמך על הנחיות הפסיקה, הפנה ביהמ"ש את הצדדים לקבלת חוות דעת מקצועית, בשאלה מהי טובתה של הקטינה ביחס לאפשרות שיתברר כי אביה הביולוגי הינו אב אחר מזה שמוכר לה כיום, בחינת השפעת גילוי זה על הקטינה ועל התפתחותה ובדיקה מה יהיו ההשלכות האפשריות על הקטינה.

 

רשת חברתית כשיקול משפטי

בעקבות חוות הדעת המקצועית שהגיש מכון שלם, התרשם ביהמ"ש שאם הקטינה ובעלה מתנגדים לביצוע הבדיקה לבירור שאלת האבהות, כדי להסתיר את האמת, וזאת מנימוקים הקשורים באינטרסים אישיים שלהם, אשר אינם קשורים בטובת הקטינה.

 

ביהמ"ש גרס בהחלטתו כי כיום, בשל הנגישות הרבה לרשתות החברתיות, קיימת אפשרות לפיה אם תישאר שאלת האבהות במחלוקת, לא מן הנמנע שהקטינה תיחשף יום אחד לזהותו של אביה האמיתי באמצעות הרשתות החברתיות, וכי אז הנזק הפסיכולוגי והרגשי שיגרם לה עלול להיות קשה ביותר.

 

כך אמר השופט: "כיום, בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות, לא מן הנמנע כי כשהקטינה תפתח חשבון פייסבוק, ניתן יהיה בקלות להגיע אליה ולחשוף אותה לזהותו האמיתית של אביה. במידה שזה אכן יקרה, זהותו של אביה הביולוגי תיחשף בפניה באופן בלתי מבוקר והנזק שעלול להיגרם לקטינה עלול להיות קשה ביותר".

 

 

החידוש בהחלטה הינו בעובדה שלראשונה מביא ביהמ"ש בחשבון כשיקול מרכזי, את קיומן של הרשתות החברתיות וחשבונות הפייסבוק והטוויטר, בבואו להכריע בשאלת אבהות. בפעם הראשונה נשקלת ע"י ביהמ"ש טובת הילד מבחינת נגישות חברתית למידע.

 

ביהמ"ש אינו מסתפק בדיון רק במקרה שבפניו, אלא מעניק המלצה כללית לפיה יש להורות למומחים הבוחנים את טובתם של הקטינים, להתחשב בקיומן של הרשתות החברתיות וכוחן העולה, ולשקול את הנזקים שעלולים להיגרם כתוצאה מגילוי האבהות באמצעות רשתות אלה.

 

בואו להיות חברים של ערוץ יחסים בפייסבוק

 

 

 

הכותבת בעלת משרד העוסק בדיני משפחה, גירושין, ירושות וצוואות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אל תחכו שיהיה לה חשבון פייסבוק משלה. גלו לה האמת עכשיו
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים