שתף קטע נבחר

תואר שני בארה"ב: מקפצה יקרה לקריירה

יותר ממאה ישראלים לומדים בארה"ב תואר שני, מרביתם בלימודי מנהל עסקים. מוסדות הלימודים מחזרים אחריהם ומעניקים מלגות, אך התענוג, שמסייע בהמשך בבניית הקריירה, מתאים רק לבעלי אמצעים. "הישראלים מביאים שילוב ייחודי של מנהיגות, מוטיבציה, יצירתיות ותושייה"

בשנים האחרונות בוחרים לא מעט סטודנטים ישראלים ללמוד בארצות הברית תארים מתקדמים במגוון תחומים - משפטים, מקצועות הרפואה, ארכיטקטורה, יחסים בינלאומיים, מדעי המחשב, עיצוב גרפי, הנדסה, כלכלה, מנהל ציבורי וכמובן MBA (תואר שני במנהל עסקים).

 

הסיבה העיקרית לכך נעוצה בעובדה שתנאי הקבלה עבור סטודנטים זרים לתואר שני קלים בצורה משמעותית מאשר לתואר ראשון, כמו גם כל הנושא של מלגות והלוואות סטודנטים.

 

 

"הישראלים מביאים איתם ניסיון תעסוקתי, השכלה אקדמית מבוססת וגישה תרבותית של עשייה", מסבירה קייט פיאסקי, מנהלת שותפה של משרד הרישום ל-MBA מאוניברסיטת emory. "לרבים יש ניסיון עבודה בארגונים והם חולקים ניסיון זה עם חבריהם לכיתה. אחרים מביאים איתם ניסיון פיננסי וייעוץ. הסטודנטים הישראלים נוטים להיות מעורבים בקהילה של האוניברסיטה ושל אטלנטה בכלל".

 

אוניברסיטת ניו-יורק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אוניברסיטת ניו-יורק(צילום: shutterstock)

 

גייל גולד ניקולס, מנהל השירותים לסטודנטים בתכנית MBA באוניברסיטת אינדיאנה, מוסיף: "הסטודנטים הישראלים מביאים שילוב ייחודי של יכולת מנהיגות, מוטיבציה, יצירתיות ותושייה. השילוב של ניסיון צבאי וניסיון תעסוקתי אזרחי עם תרבות ישראלית של חדשנות, ממצב אותם באופן ייחודי להצליח בכיתה, בפעילויות צוותיות, בארגוני הסטודנטים ובשוק העבודה".

 

שכר הלימוד לשנת לימוד לתואר שני באחת האוניברסיטאות היוקרתיות בארצות הברית יכול להסתכם בעשרות אלפי דולרים לשנה, לפני הוצאות מחייה ושכר דירה. בניגוד לתואר ראשון, בו מוסדות מסוימים מקשים על הסטודנטים הזרים את קבלת המלגות, דווקא בתואר שני סטודנטים ישראלים נהנים ממלגות שונות בהתאם לתחומי הלימוד. ולמרות זאת, בסופו של דבר הלימודים לתואר שני בארצות הברית הופכים לבלתי אפשריים אם אתה לא מגיע מממשפחה אמידה או בעל אמצעים.

 

"קפיצת מדרגה בקריירה"

על פי נתוני מרכז הייעוץ האקדמי EducationUSA, כיום נמצאים כ-140 סטודנטים ישראלים במהלך לימודיהם לתואר שני ברחבי אמריקה.

 

אחד התחומים המבוקשים הם לימודי ה-MBA, במסגרתם פונים הישראלים למוסדות הנחשבים לרבות וורטון, UCLA, MIT, סטנפורד, קורנל, קולומביה, NYU-Stern, ברנדייס ואחרות. בכל הנוגע ללימודי משפטים LLM, זוכות לעדנה בקרב הישראלים NYU, קולומביה, אוניברסיטת בוסטון, הרווארד, ברקלי ואחרות. 

 

"ההחלטה ללמוד תואר שני נבעה מהרצון להתפתח להיחשף לסביבה לימודית חדשה ושונה בתחום העיצוב העירוני", מוסיף שגיא גולן, סטודנט לתואר שני בעיצוב אורבני באוניברסיטת קולומביה. "למדתי לימודי אדריכלות ארוכים באוניברסיטת תל-אביב והרצון ללמוד באוניברסיטה איכותית וספציפית היא קפיצת המדרגה בקריירה שהתואר הזה יספק לי. מעבר לאפשרות לעבוד אחר כך בניו-יורק, נלוות לזה השלכות כלכליות של שכר משודרג לעומת השכר הזעום שמרוויח אדריכל מתחיל בישראל".

 

שגיא גולן. לומד עיצוב עירוני בקולומביה (צילום: רון שקדי) (צילום: רון שקדי)
שגיא גולן. לומד עיצוב עירוני בקולומביה(צילום: רון שקדי)

 

נשמע שהכל ורוד.

 

"יש לציין שהחוויה אינה זולה כלל והלימודים מאתגרים ועמוסים מאוד בהשוואה לאוניברסיטאות בארץ. אבל אני מאוד מרוצה מהתכנית, רמת הלימודים גבוהה, המרצים הם מהשורה הראשונה בתחום שלי והסטודנטים שלומדים איתי מגיעים מכל העולם ואני לומד מהם המון.

 

"לימודי תואר שני בארצות הברית חשובים מאוד מבחינת ההתמחות שלך בתחום מסוים במסגרת מקצוע האדריכלות, הם נותנים לך הזדמנות להעמיק בתחום העניין שלך ומקנים לך כרטיס כניסה למגוון רחב של תחומי עיסוק והזדמנויות עבודה. אני מתכנן להשאר בניו יורק ולעבוד בתחום בתקווה לכמה שנים הקרובות לפחות".

 

עסקים אמריקאיים 

עם כל הכבוד ללימודי משפטים, מדעי המחשב ויחסים בינלאומיים, רוב הסטודנטים הישראלים שבוחרים בלימודי התואר השני בארצות הברית הם אלה ששייכים למסלול ה-MBA. למעשה, כמעט מחצית מהם בוחרים בלימודי פיננסיים, כשליש בלימודי ייעוץ ולאחריהם מקצועות הקשורים לרפואה כמו Health Care ומסלולי הנדל"ן והאנרגיה.

 

"יותר ויותר אנשים מבינים עד כמה MBA אמריקאי יכול לסייע בקידום העסקים הגלובליים בשל יצירת רשת קשרים בינלאומית", טוענת הילה ירושלמי, יועצת לימודים ב-EducationUSA. "בנוסף לכך, מדובר על היחשפות לתרבות זרה ולמידה עם סטודנטים מכל העולם; התנסות ייחודית שאינה ניתנת למדידה במונחי של כסף. יותר ויותר תוכניות למנהל עסקים בארצות הברית מזהות את הפוטנציאל של סטודנטים ישראלים ואפילו יש יתרון בקבלה ללימודים של ישראלים יוצאי צבא, שמהווים סמל למחויבות, לנאמנות ולחתירה להצלחה".

 

אלעד שושן (30), בחר ללמוד תואר שני במנהל עסקים באוניברסיטת MIT Sloan במסלול יזמות וטכנולוגיה, למרות שסיים לימודי תואר ראשון בהנדסת מערכות מידע בטכניון ואף התקבל לעבודה בתור מהנדס תוכנה בחברת ג'נרל אלקטריק.

 

התחלתי להבין שאני נמשך יותר לניהול ורוצה להיחשף הרבה יותר לצד העסקי של חברה כדי להיות מעורב יותר בקבלת ההחלטות האסטרטגיות והניהוליות", הוא נזכר. "הבנתי שבארץ, מרחב האפשרויות להיחשף לצדדים העסקיים של חברות בשלב כה מוקדם של הקריירה הוא מצומצם מאוד, בעיקר אחרי התפקידים המאוד טכניים שביצעתי בחברה, והחלטתי לעזוב ולהקים חברת סטארטאפ (LTG Exam Prep Platform - א"ב) שמפתחת פלטפורמה ללימוד למבחנים סטנדרטיים על גבי האייפון והאייפד. העדפתי להקים את החברה ואז התחלתי בתהליך הקבלה ללימודים".

 

אלעד שושן (רביעי משמאל). MBA באוניברסיטת MIT Sloan ()
אלעד שושן (רביעי משמאל). MBA באוניברסיטת MIT Sloan

 

ותודה ל-GMAT

אחד הקריטריונים הבינלאומיים לקבלה לתואר שני במנהל עסקים הוא מבחן ה-GMAT, שמהווה אתגר עבור סטודנטים רבים שרוצים להגשים את החלום, גם במקרה של אלעד. "התהליך היה די מייגע, הרבה בגלל המבחן הזה. הייתי צריך לגשת אליו מספר פעמים עד שקיבלתי ציון גבוה שסיפק אותי ונמצא מעל הממוצע של חמשת בתי הספר המובילים. צריך לזכור שסטודנטים ישראלים מתחרים על מקומות של סטודנטים זרים בתוכנית, כאשר ברוב התוכניות המובילות בעולם הסטודנטים הזרים מהווים כמחצית מהם. לבסוף התקבלתי ללימודים".

 

מה היתרון המשמעותי של לימודי מנהל עסקים בארצות הברית?

 

"כיום, לאחר הסימסטר הראשון, אני יכול להגיד בביטחון שאני מרוצה מאוד מהלימודים, מהחברים החדשים שפגשתי בתוכנית, מהמיקום (קיימברדיג' - א"ב) שעמוס ביזמות טכנולוגית ונחשב לאלטרטיבה טובה לסיליקון ואלי.

 

"היתרונות הגדולים בלימוד באוניברסיטה אמריקאית הם שהלימודים מוכוונים מאוד לעולם העסקי. כלומר הלימודים בחלקם מתבצעים בצורת בחינת מקרים שבמהלכם המרצה רק מנווט את הדיון המתבצע בכיתה על ידי התלמידים, שמגיעים מוכנים אחרי שקראו את המקרה העסקי לפני בואם לכיתה. כמובן יש גם את הקשרים החברתיים שנוצרים עם חברים לכיתה, שפשוטו כמשמעו, הולכים לנהל את העולם. תראה, מדובר בתרבות שונה שבאה לידי ביטוי בדרך התנהלות עסקית שונה לחלוטין מישראל, והבנה של העוצמה של הדברים שקורים בארצות הברית".

 

במה זה בא לידי ביטוי?

 

"סטודנטים שיוצאים מבתי ספר מובילים בעולם, מבוקשים כמעט בכל תחום בארצות הברית. תהליך ההתמחות בין השנה הראשונה לשניה נותן את היכולת לסטודנטים לעבוד בתחום ובתפקיד שהם מעולם לא עבדו בו, והחברות המובילות בתחומי הייעוץ, בנקאות וההיי-טק לא רק משקיעות סכומי עתק במטרה לגייס סטודנטים מהתוכניות המובילות למנהל עסקים, אלא גם מגלות הבנה וסלחנות מאוד גדולה לסטודנטים שבאים במטרה לשנות מסלול קריירה.

 

"לימודים באוניברסיטה מובילה אמריקאית אכן יכולים לחשוף להרבה מאוד תחומים שמהנדסים ישראלים מבריקים בתחומם, יכולים לפרוח גם בהם". רשמנו לפנינו.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אוניברסיטת ניו-יורק
צילום: shutterstock
מומלצים