שתף קטע נבחר

2,800 איש התפקדו במקביל לליכוד ולבית היהודי

גם בליכוד וגם בבית היהודי ידעו לפני הפריימריז ש-2,800 איש התפקדו לשתי המפלגות. למרות זאת, מרבית השמות לא הוסרו וכך ניתנה להם אפשרות לקבוע את הרכב שתי הרשימות. תגובת המפלגות: קיבלנו את הנתונים מרשם המפלגות סמוך לפריימריז

2,800 איש התפקדו במקביל גם למפלגת הבית היהודי וגם למפלגת הליכוד ורובם לא הוסרו מרשימות הבוחרים לפני הפריימריז שנערכו בשתי המפלגות. כך נודע ל-ynet. בשתי המפלגות הדגישו כי האחריות מוטלת על המתפקדים, והסבירו כי לא הספיקו למחוק את שמותיהם מספר הבוחרים כפי שנהוג מכיוון שהנתונים הגיעו מרשם המפלגות במועד קרוב מדי לפריימריז. רשם המפלגות הסביר מצדו כי האחריות מוטלת אך ורק על המפלגות וכי אין לו כל אפשרות לבצע אכיפה בנושא.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

גם בבית היהודי וגם בליכוד החליטו לעשות לפני הבחירות המקדימות בדיקה דקדקנית כדי למנוע מצב של התפקדויות כפולות. שתי המפלגות החליטו להצליב ביניהן את הנתונים ולבדוק התפקדויות כפולות שלפי החוק אסורות. הרשימות הועברו לרשם המפלגות, עו"ד אלון בכר, ובבדיקה שנערכה בסוף אוקטובר התברר כי 2,800 בני אדם התפקדו גם בבית היהודי וגם בליכוד.

 

הבחירות המקדימות בבית היהודי התקיימו באמצע נובמבר והפריימריז בליכוד נערכו כשבועיים לאחר מכן. רשם המפלגות העביר לפני כן את רשימת תעודות הזהות לשתי המפלגות כדי שהן יטפלו בנושא, אולם כאמור, לטענתן הן לא הספיקו לעשות זאת מכיוון שהנתונים הגיעו סמוך מדי לפריימריז. וכך, ברמה התיאורטית, אלפי המתפקדים הכפולים יכלו להצביע בשתי המפלגות.

 

ראש הממשלה נתניהו בליל הפריימריז בליכוד. "נשלים את הליך הגריעה" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ראש הממשלה נתניהו בליל הפריימריז בליכוד. "נשלים את הליך הגריעה"(צילום: EPA)

 

יצוין כי 2,800 קולות בפריימריז הארצי של הליכוד יכלו להוות את ההבדל בין המקום הריאלי של צחי הנגבי ובין המקום הלא-ריאלי של השר אבי דיכטר. ברשימת המחוזות מדובר בעניין משמעותי עוד יותר, מכיוון שכמות של מאות מתפקדים יכלה בהחלט לקבוע כניסה של מועמד כזה או אחר לרשימה. גם בבית היהודי, מאות קולות יכלו לעשות את ההבדל בין מקום ריאלי ולא-ריאלי.

 

התפקדות כפולה יכולה הייתה כאמור להשפיע על תוצאות הבחירות המקדימות בשתי המפלגות, אולם לא נמצאה כל עדות לכך שאותם מתפקדים אכן הצביעו בפריימריז. לפי החוק, אדם "לא יירשם כחבר ביותר ממפלגה אחת". מי שנמצא כחבר בשתי מפלגות ויותר עלול להישלח לעד שנה מאסר. כלומר, האחריות מוטלת על המתפקד ולא על המפלגות.

 

למרות זאת, המפלגות נוהגות לגרוע את רשימת המתפקדים הכפולים כדי לאפשר מערכת הבחירות "נקייה" ככל האפשר. במערכת הבחירות הנוכחית, כך נראה, שתי המפלגות לא ממש הספיקו להוריד את המתפקדים הכפולים מספר הבוחרים, וזאת אף על פי שכאמור אין עדות לכך שהם אכן הצביעו בסופו של דבר בשתי המפלגות.

 

נפתלי בנט בליל הפריימריז בבית היהודי."בגלל הלחץ לא היה זמן"  (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
נפתלי בנט בליל הפריימריז בבית היהודי."בגלל הלחץ לא היה זמן" (צילום: מוטי קמחי)

 

ממשרד המשפטים נמסר בשמו של רשם המפלגות כי "לבקשת מפלגות הליכוד והמפד"ל (חלק מהבית היהודי. ת"י) ערך רשם המפלגות ב-28 באוקטובר 2012 הצלבה ממוחשבת בין רשימות החברים באותן המפלגות, לקראת הבחירות המקדימות שנערכו במפלגות אלה. יצוין כי ההצלבה מתבצעת לפי מספרי תעודות הזהות בלבד של חברי כל מפלגה ותוצאותיה אינן נשמרות במערכות המידע של רשות התאגידים".

 

עוד ציינו במשרד המשפטים כי "בהצלבה שנערכה בין מפלגות הליכוד-מפד"ל נמצאו כ-2,800 מתפקדים כפולים. רשימות מספרי תעודות הזהות שנמצאו כפולים הועברו למפלגות, להמשך טיפולן בנושא זה. חוק המפלגות התשנ"ב-1992 אינו מקנה לרשם המפלגות סמכות אכיפה בנושא זה, והטיפול בעניין אמור להתבצע על ידי המפלגות".

 

יו"ר ועדת המפקד במפלגת הבית היהודי, הרב דני טרופר, מסר בתגובה כי "מבחינת החוק יש חיוב על כל אדם להיות חבר במפלגה אחת בלבד". הרב טרופר טען כי מספר המתפקדים הכפולים היה נמוך מ-2,800, אך הוסיף שהוא אינו זוכר את המספר במדויק.

 

עוד אמר הרב טרופר כי "החובה היא על האדם ואין שום חובה על המפלגה. הרי אנחנו לא רצינו שיתפקדו גם בליכוד וגם כאן אז ביקשנו להצליב. הרשם סחב וסחב ואנחנו היינו צריכים מיד להיכנס לפריימריז ולפרסם ספר בוחרים. לא הצלחנו להביא אותם לתת לנו את המספר של הכפולים לפני שפרסמנו את ספר הבוחרים. נתנו את הרשימה שלנו להם שהם יביאו את זה לליכוד. הרי הליכוד עשו פריימריז אחרינו. הם פרסמו את ספר הבוחרים אחרינו. מה עושים מבחינה משפטית? אני לא יודע.... הפעם בגלל הלחץ לא היה זמן".

 

"כלל הצדק הטבעי" 

בליכוד אמרו בתגובה כי "בהתאם לסעיף 15 לחוק המפלגות, אסור לאזרח המדינה להירשם כחבר ביותר ממפלגה אחת. תנועת הליכוד מקיימת, בצורה וולונטרית, בדיקה של חברות ביותר ממפלגה אחת,

 לקראת כל מערכת בחירות פנימית המתקיימת במפלגה, שבה משתתפים כל חברי הליכוד. הליכוד פנה למפלגות ולרשם המפלגות לקיים בדיקה כאמור גם לקראת הבחירות המקדימות האחרונות שהיו בליכוד. חלק מהמפלגות נענו לפנייה זו, חלקן לא נענו".

 

בליכוד הוסיפו כי "הצלבת המידע התקיימה על-ידי רשם המפלגות והמידע הגיע לליכוד סמוך לבחירות המקדימות. על פי חוקת הליכוד, ועל פי כלל הצדק הטבעי, הליך של גריעת חברים מספר הבוחרים של הליכוד ומהתנועה מחייב שליחת הודעה בכתב לחבר על הכוונה להפסיק את חברותו, מתן זכות לטיעוניו ולקבלת עמדותיו. הליך זה, המתפרס על פני זמן רב, לא יכול היה להתבצע סמוך לבחירות המקדימות משום שהמידע מרשם המפלגות הגיע פחות מחודש לפני הבחירות המקדימות, ולכן ועדת הבחירות המרכזית של הליכוד בראשות השופט גרוס החליטה להתחיל את תהליך גריעת החברים הכפולים אך לא לגרוע מספר הבוחרים חברים שטרם התקיים לגביהם הליך הוגן וחוקי. הליכוד ישלים במהלך החודשים הקרובים את הליכי הגריעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages, EPA
רואים כפול. בנט ונתניהו
צילום: Gettyimages, EPA
מומלצים