שתף קטע נבחר

למה אין בחירות ממוחשבות בישראל?

התשובה הקצרה: כי כרגע אף אחד לא מטפל בזה ואין מי שיקדם את זה בצורה נמרצת. אבל הטכנולוגיה והתשתית קיימות ואפילו היה פיילוט. אז מה בכל זאת הבעיה?

שנת 2013. אתם מחוברים אונליין לכל החברים שלכם בכל רגע נתון. אתם מוצאים בפחות משנייה תשובה לכל שאלה שלא תעלה על הדעת במנוע חיפוש. אתם יכולים לחוות כמעט כל יצירה שאי פעם נוגנה, צוירה וצולמה מהמכשיר הנייד הזעיר שלכם. אתם מצביעים עם פתק מנייר שמוכנס למעטפה.

 

מדוע? למה הטכנולוגיה נעצרת לפני הפרגוד? התשובה המובנת מאליה היא שבחירות ממוחשבות זה דבר מסובך ויותר חשוב - אולי אפילו קצת מפחיד. הבחירות הממוחשבות לפריימריז, למשל, עשו בלגן השנה, והביאו להארכת הבחירות בליכוד ביום נוסף, וחזרה לבחירות ידיניות במפלגת העבודה. גם בחלק מהקלפיות בבחירות בארצות הברית נשמעו תלונות על בעיות במכונות ההצבעה האלקטרוניות.

 

 עם זאת, לפני שלוש שנים וחצי כבר התקיים ניסוי מעשי של קלפי ממוחשבת, שאמור להפוך את התהליך לנוח יותר ויעיל יותר. אז מה קרה? כך זה נראה אז:

 

 

קודם זיהוי, אז הצבעה

מחשוב הבחירות למעשה צריך להתחלק לשניים. החלק הראשון הוא ההזדהות מול ועדת הקלפי. כדי שידעו שמי שנושא את תעודת הזהות, הוא זה שמצביע ואף אחד לא מתחזה אליו, ושהוא לא מתחזה לאף אחד או מנסה להצביע פעמיים. כרגע, בתהליך הידני, ניגשים ם תעודת זהות כחולה מנייר, ומשווים אותה אל רשימה של פנקס הבוחרים של אותו קלפי.

 

בתהליך ממוחשב, במקום לגשת עם תעודת זהות מנייר, נוכל בעתיד לגשת עם תעודת זהות חכמה, שתאפשר זיהוי בטוח יותר שלנו באמצעות טביעת אצבע שצרובה על התעודה. כלומר, כשנגיע לקלפי, התעודה תוכנס לתוך מכשיר קריאה מיוחד, ובמקביל נמסור סריקה ממוחשבת של האצבע. המחשב ישווה בין טביעת האצבע שלנו, לבין זו שצרובה על הכרטיס, ויגיד אם אנחנו אכן אנחנו.

 

זה עשוי לקרות כבר בשנה-שנה וחצי הקרובות, מעריך בועז דולב, לשעבר מנהל ממשל זמין שהיה אחראי בין השאר על פיתוח הקלפי הממוחשבת, וכיום כיום מנכ"ל חברת קליר סקיי שמייעצת בנושאי אבטחה. את התעודות החכמות נוכל להנפיק ככל הנראה בעתיד הקרוב, לאחר שייפתר סכסוך העבודה ברשות האוכלוסין, ופרוייקט התעודות והמאגר הביומטרי ייצא לדרך. בשנתיים הקרובות לפחות, נוכל לבחור אם להוציא תעודה חכמה או תעודה רגילה, ובתום הפיילוט יוחלט אם להקים מאגר, אך תעודות זהות חכמות יונפקו כך או אחרת. 

 

מזדהים מול הקלפי. אילוסטרציה (צילום: אבי חי) (צילום: אבי חי)
מזדהים מול הקלפי. אילוסטרציה(צילום: אבי חי)

 

הבחירות הכלליות הבאות לכנסת אמורות להתקיים בתום הקנדציה של הממשלה הבאה, ב-2017. אך בינתיים יהיה אפשר ליישם את תהליך הזיהוי הממוחשב והבטוח יותר בבחירות לגופים כמו לשכת עורכי הדין ובחירות פנימיות במפלגות ובגופים אחרים.

 

ובעתיד: מעטפה אלקטרונית?

ואז מגיע החלק השני, המסובך יותר - הקלפי הדיגיטלית. בניסוי שהציגו משרדי האוצר והפנים בשנת 2009, הוסבר לנו כי תהליך ההצבעה יהיה דומה לתהליך עם הפתקים - אלא שבמקום פתקים מנייר, יהיו כרטיסים אלקטרוניים.  שעליהם יישמרו בצורה דיגיטלית ההצבעות שלנו שנקיש במחשב. לא יהיה צריך להדפיס פתקי נייר או ללקק מעטפות. 

 

מחשב במקום פתקים מנייר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחשב במקום פתקים מנייר(צילום: רויטרס)

 

נשמע קצת שכפול של התהליך הנוכחי, כי עדיין צריך לספור ידנית את הכרטיסים הדיגיטליים ולראות מה מופיע בכל אחד מהם. למה אי אפשר פשוט ללחוץ על כפתור ולשמור את ההצבעות שלנו במחשב, ובסוף היום להוציא בשניה את התוצאות? כדי למנוע זיופים. כך אפשר לוודא שלא נעשתה חבלה במחשב, בזמן ההצבעה עצמה, ושהתוכנה של הספירה לא זייפה כתוצאה מאינטרסים זרים.

 

גם לשיטה הזו, שאמורה להיות בטוחה, יש מתנגדים. אלון רוזן, מומחה להצפנה מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, אמר לנו אז כי השיטה בעייתית ולא מאפשרת למצביע לדעת במאה אחוז שאכן לא היה נסיון חבלה במכונת ההצבעה או בכרטיסים האלקטרוניים. הוא הציע שיטה חלופית, שאותה יישם במרכז הבינתחומי, בבחירות לאגודת הסטדונטים ובה מצביעים בצורה ממוחשבת, אך מקבלים גם פתק שאפשר לשמור ולבדוק אחר כך:

 

 

 

מי יקדם?

נכון לעכשיו, ההצבעה בבחירות הכלליות לא נעשית בשיטה של משרד האוצר ולא בשיטה של רוזן. בשביל ליישם בחירות ממוחשבות ארציות, צריך להמשיך ולקיים ניסויים כדי לבדוק האם הציבור מסתדר עם שיטה חלופית, וכדי לבדוק את מידת האמינות שלה, ואם אפשר לחבל בה.

 

נדרשת גם בדיקה לראות אם העניין מתשלם, וכמובן שנדרשת חקיקה, שתקבע כיצד בהדרגה ייארך ניסוי, וכיצד מאבטחים בחירות שכאלה. יש לקבוע יעדים לניסוי מצומצם, לניסוי נרחב ולפיתוח ותחזוקה של מערכות כאלה שבוודאי ידרוש מכרזים.

 

ובשביל שכל אלה יהיו, צריך חבר כנסת או שר שיקדם את העניין ויגלגל אותו קדימה. ופה, כנראה, קבור הכלב לדברי דולב שטוען שכרגע המהלך הזה נמוג כי אין אף גורם שמקדם אותו בפועל, ובין משרד הפנים, האוצר וועדת הבחירות - אף אחד לא רוצה להצהיר מה קורה הלאה עם פרויקט כזה.

 

שיטת הפתקים נמצאת בשימוש במקומות רבים בעולם, עם היתרונות והחסרונות שלה. בחירות ממוחשבות עשויות להיות יקרות מאוד, לבלבל את ציבור המצביעים - ובו ציבר שמתמודד פחות טוב עם טכנולוגיה, ועל פי מומחים - לא בהכרח מדובר בשיטה טובה או בטוחה יותר.

 

כרגע אפשר רק לשלשל פתק לקלפי.

 

תגובות: זה הם אחראים

ממשרד האוצר, שהיה אחראי על פיתוח המערכת הממוחשבת נמסר כי "אכן היה פיילוט בבחירות המקומיות מאז אין התפתחויות או פרוייקטים חדשים. משרד הפנים הוא האחראי על העניין."  ממשרד הפנים, שקיים פיילוט הצבעה ברשוויות המקומיות, נמסר כי "הבחירות הארציות הינן באחריות ועדת הבחירות לכנסת", ומוועדת הבחירות המרכזית לא נמסרה תגובה למרות פניות חוזרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
עדיין עם הנייר
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים