שתף קטע נבחר

רובין הוד סעודי ורוצחות מתימן. סיפורי ערב

בתימן נעצרו עשרות נשים בשנה החולפת בגין רצח הבעלים שלהן, במצרים חלוקות הדעות אם לקבל לבתי ספר "ילדים לא חוקיים" ובסעודיה נלחמים פעילים חברתיים נגד "ארוחות השחיתות". כך נראה השבוע בעולם הערבי, מזווית קצת אחרת

כשמדברים על אלימות ורצח במשפחה, בעיקר בחברות שמרניות, מניחים בדרך כלל שמדובר בגבר ששם קץ לחיי רעייתו או אחת מבנות משפחתו. אלא שבתימן התהפכו היוצרות. משרד הפנים בצנעא פרסם בשבוע האחרון דו"ח שלפיו לא פחות מ-50 נשים נעצרו בשנת 2012 בגין רצח בכוונה תחילה. רוב הקורבנות - הבעלים שלהן. 

 

הפינות הקודמות ב"חלון לים התיכון": 

סעודיה: בן 90 נשא בת 15 לאישה. והוא עוד תובע

חולמות על אופניים בסעודיה, גוזזות שיער בקהיר

זעם בלבנון: זמרת רקדה בחצי עירום בבית קברות

 

על פי הדו"ח יוצא הדופן, גילן של הנשים הרוצחות נע בין 25 ל-50 והן מתגוררות במספר מחוזות ברחבי המדינה וביניהם צנעא, תעז ועוד. מהדו"ח גם עלה כי רוב הסיוע שקיבלו הנשים כדי לרצוח את בעליהן הגיע מקרובי משפחה שלהן. בין הסיבות לרצח - אי-שיוויון בנישואים, אלימות משפחתית ותחושת נחיתות של האשה בתוך משפחתה ללא קשר לתנאיה הכלכליים.

 

נשים תימניות רבות סובלות מיחס משפיל ואלימות מצד הבעלים (צילום: AFP PHOTO / SITE MONITORING SERVICE) (צילום: AFP PHOTO / SITE MONITORING SERVICE)
נשים תימניות רבות סובלות מיחס משפיל ואלימות מצד הבעלים(צילום: AFP PHOTO / SITE MONITORING SERVICE)

 

ואיך נהגו הנשים התימניות לרצוח את הבעלים שלהן? מהדו"ח עולה כי הן השתמשו באמצעים שונים כמו כמו נשק חם, הרעלה ומכות רבות. פרט נוסף ומעניין שהוזכר בדו"ח הוא שמספר הנשים שהיו קורבנות לרצח בכוונה תחילה היה כפול מאלה שהיו מעורבות ברצח.

  

חוקרים בעולם הערבי שניסו להבין את תופעת הנשים הרוצחות סבורים כי לרוב מדובר בנקמה. במקרה אחד תואר סיפורה של אשה שסבלה מאוד מחיי הנישואים משום שהגבר שלה הפך אותם לגיהנום. מסיבה זאת היא החליטה להיפטר ממנו באמצעות נשק שהשיגה. במקרה אחר הכניסה אשה רעל לכוס הקפה של בעלה ובשני מקרים נוספים חנקה אשה את בעלה כשישן ואחרת היכתה אותו בראשו בכלי חד, דבר שהביא למותו.

 

מומחה לבריאות הנפש, מוג'יב עבד אל-בארי, אמר לכלי התקשורת הערביים כי העלבונות המתמשכים והעינוי הנפשי והגופני שעמם מתמודדת האשה בתימן מצד בעלה, לעתים באופן יומיומי, הופכים אותה ליצור אחר. לדבריו, דפוסי התנהגות של הבעל גורמים לה לרוב למצב של "התאבדות בחייה" - כלומר, היא שוכחת את הנשיות שלה ורוצחת את בעלה כשהיא מבינה כי בכך היא 'רוצחת' את החירות ואת החיים שבתוכה.


בית הספר הממשלתי במצרים חויב לקבל את הילד הלא חוקי (צילום: AP) (צילום: AP)
בית הספר הממשלתי במצרים חויב לקבל את הילד הלא חוקי(צילום: AP)

 

המומחה ציין כי באוגוסט האחרון רצחה אשה בתימן בשנות הארבעים לחייה את בעלה ושניים מילדיה - והתאבדה. הוא גם ציין כי כי הנתונים שהוצגו בדו"ח מהווים נורה אדומה עבור הממשלה, שצריכה לדעתו לא להסתפק במספרים ובהודעות לתקשורת אלא להתחיל לטפל בסוגיה של אלימות נגד נשים במשפחה. הוא המליץ לממשלה בצנעא ולגבש תכניות לחיזוק מעמד האשה ולהראות לה שהיא גורם משפיע בחברה התימנית.

  

ילד אסור, ילד מותר

במדינות ערביות לא מרגישים בנוח לדבר על ילדים לא חוקיים במשפחה משום שאז יצטרכו לדבר על אונס או יחסים מחוץ לנישואים שבעקבתיהם נולדים אותם ילדים לא חוקיים. השבוע קיבלנו במצרים  דוגמה מצוינת שמאששת את הטענה. אמו של ילד לא חוקי במחוז אלכסנדריה טענה בפני בית משפט מקומי כי הנהלת בית ספר ממשלתי שאליו ניסה בנה להתקבל סירבה לקבל אותו ללימודים. הסיבה: בגלל היותו "ילד בלתי חוקי".

 

בית המשפט המינהלי באלכסנדריה קבע כי המדינה חייבת להעניק שירותי חינוך לילדים ולקבל אותם לבתי הספר, בין שמדובר בילד חוקי ובין שבילד לא חוקי - וכל זמן שהוא אזרח מצרי. בכך אילץ בית המשפט את בית הספר לקבל את הילד הלא חוקי לשורותיו בנימוק שהוא פעל בניגוד לחוק, בדיוק כפי שטענה אמו של הילד.


אוכלים כאוות נפשם באירועים חברתיים. "ארוחת שחיתות" בסעודיה ()
אוכלים כאוות נפשם באירועים חברתיים. "ארוחת שחיתות" בסעודיה

 

החלטת בית המשפט עוררה תגובות מעורבות בקרב מומחים משפטיים במצרים. טה הנדאווי, פרופסור לבריאות הנפש בתחום החינוך תמך בפסק הדין. לדבריו, "אמו של הילד הלא חוקי העמידה אותו בפני מצב לא פשוט. אפילו אם בית הספר נדרש לקבלו, אין זה אומר שהחברה וחבריו לבית הספר יפסיקו להסתכל עליו".

 

הנדאווי גם מתח ביקורת על האנשים שדורשים שילדים לא חוקיים ילמדו בשלב ראשון במוסדות מיוחדים ואז יצטרפו לכיתות הרגילות. "לאחר מכן יהיה קשה לשלב את הילדים הלא חוקיים עם הילדים הרגילים, דבר שיגדיל את הפער ביניהם".

 

מומחית לחינוך מיוחד במצרים, תאג'וג' אל-ח'ולי, היללה את אמו של הילד הבלתי חוקי וכינתה אותה "אמיצה" ובייחוד את העובדה ש"היא לא מתחשבת בדעות של אחרים ואין לה בעיה עם זה שהילד שלה לא חוקי. כל מה שמעניין אותה זה החינוך שלו".

  

רובין הוד למען עניי הממלכה

עם תחילת "עונת החופשות" בסעודיה , גוברות הקריאות בממלכה הערבית להקטין את הבזבזנות בארוחות שמוגשות במהלך מסיבות נישואים ואירועים חברתיים - דבר שהפך לתופעה נפוצה במדינה.

  

"ארוחות שחיתות" בסעודיה מעוררות לאחרונה ביקורות נרחבות וגם יוזמות מקוריות להיאבק בתופעה. אחת מהן היא התארגנות שהוקמה בג'דה תחת הכותרת "שירות האוכל העודף של המסיבות והאירועים". החברים בהתארגנות זאת פשוט אוספים את האוכל שנשאר בשולחנות של "ארוחות השחיתות", שנערכות בבתי מלון ואירועי שמחות, ומחלקים אותו למשפחות עניות ונזקקות.


הפעילים באים לפנות בוקר ואוספים את האוכל מהשולחנות ()
הפעילים באים לפנות בוקר ואוספים את האוכל מהשולחנות

 

מי שעומד בראש היוזמה הוא סעיד בן עלי אל-מוחסין. בראיון לרשת "אל-ערבייה", הוא סיפר שפעילותם מצריכה מאמץ, זמן וכוח אדם ושהעבודה שלהם מתבצעת בין שתיים בלילה לחמש בבוקר - השעות שבהן מתקיימים "ארוחות השחיתות".

אל-מוחסין גם סיפר שמשפחות עניות רבות בחלק משכונות ג'דה נשארות ערות בלילה ומחכות לאוכל שיביאו להם הפעילים שהתגייסו למענם. לדבריו, הפעילים אורזים את האוכל שאספו ושולחים אותו אותו לנזקקים באמצעות משאיות שנמצאות ברשותם.

 

"רובין הוד הסעודי" אף הדגיש כי יש ליידע את החברה בממלכה לגבי התופעה של בזבוז אוכל באירועים חברתיים אלה ולא לזרוק אותו. במקום זאת, הוא הציע ליצור קשר עם אגודות וארגונים שמתמחים בסיוע לנזקקים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למה לא להעביר אוכל לנזקקים (ארכיון)
מומלצים