שתף קטע נבחר

הכשרה לפרנסה: עולי אתיופיה לומדים צורפות

מיזם מיוחד של חברה משפחתית לייצור תכשיטים, מאפשר לעולים חדשים וותיקים מאתיופיה ללמוד בחינם את מקצוע הצורפות ואף מבטיח להם עבודה בסיומו. עמותת "ידיד": על הממשלה להתאים את המודל הזה למקומות אחרים במשק

21 עולים חדשים וותיקים יוצאי אתיופיה החלו השבוע לימודי צורפות במסגרת בית הספר מג'מריה (MEGEMERIA) -מיזם העסקי-חברתי שמאפשר לבני העדה לרכוש מקצוע ללא תשלום.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה :

 

בית הספר הוקם ונפתח לפני כשנה וחצי על ידי בעלי חברת התכשיטים YVEL, אורנה ואיציק לוי, ומנוהל במשותף עם עמותת "ידיד". זהו המחזור השני שנפתח במסגרתו, לאחר שהמחזור הראשון הסתיים לפני כחודשיים וכלל אף הוא 21 תלמידים שלמדו את רזי הצורפות ושנקלטו כעובדים בחברת התכשיטים ובמיזם.

 

התלמידים נבחרו בתום מיונים, מתוך יותר מ-200 מועמדים. בנוסף ללימודי הצורפות, הם זוכים לתמיכה מקצועית של מורה לעברית, עובדת סוציאלית ומערך תומך נוסף. על פי עמותת ידיד, בכל תלמיד ותלמידה בבית הספר מושקעים ממוצע כ-6,000 שקל בחודש.

 

בתום המיזם - יש גם תעסוקה (צילום: נעם רבקין פנטון) (צילום: נעם רבקין פנטון)
בתום המיזם - יש גם תעסוקה(צילום: נעם רבקין פנטון)

 

סגירת מעגל

חברת התכשיטים YVEL היא עסק משפחתי שמנוהל על ידי בני הזוג לוי. לאחר שהתגוררו כ-25 שנה בחו"ל, עלה במוחם רעיון הקמת המיזם, במטרה להכשיר צורפים מבני העדה האתיופית ולקלוט אותם לעבודה. איציק, שמשפחתו עלתה לישראל מארגנטינה לפני כ-50 שנה, לסייע לעולים חדשים בצעדיהם הראשונים בארץ, מעיד כי מדובר היה עבורו בסגירת מעגל.

 

כשנה לאחר שהפרויקט יצא לדרך, החליטו בני הזוג לפתח את המיזם והציעו לעמותת "ידיד", הפועלת לקידום בתעסוקה של אוכלוסיות מעוטות הכנסה, להצטרף כשותפים לניהול בית הספר ולסייע לו להפוך לעסק חברתי. יחדיו הם הקימו את מג'מריה, מילה שמשמעותה באמהרית היא "בראשית, התהוות".

 

במיזם הושקעו כ-3.5 מליון שקל והוא פועל כעסק חברתי שכל רווחיו מוקדשים בחזרה בהפעלת בית הספר, יצירת משרות חדשות לתלמידים וסיוע לחברי האוכלוסייה המתגוררים בירושלים וסביבתה. כיום מועסקים במפעל ובבית הספר כ-100 תלמידים ומעצבי תכשיטים בסך הכל.

 

 

תכשיטים של מיזם מג'מריה  (צילום: נעם ריבקין) (צילום: נעם ריבקין)
תכשיטים של מיזם מג'מריה (צילום: נעם ריבקין)

 

יש ביקוש

בעמותה מספרים כי בתום המחזור הראשון, התברר כי יש ביקוש בארץ ובחו"ל לקולקציות התכשיטים שמייצרים התלמידים במקום - בשנת 2012 לבדה נמכרו תכשיטי המיזם בהיקף של למעלה מ-250 אלף שקל ובשנת 2013 צופים כי מחזור המכירות יהיה מעל 1.5 מיליון שקל.

 

"זה לא דבר פשוט למצוא חיבור כה אמיתי בין עסק רווחי ומצליח לבין היכולת לקיים פרויקט המייצר בטחון תעסוקתי אמיתי לעובדים תוך שמירה והקפדה על זכויותיהם", מסרה שרי רבקין, מנכ"לית עמותת "ידיד". "מדובר במודל חדש אשר ממשלת ישראל חייבת לבדוק כיצד ניתן להתאים אותו גם במקומות אחרים במשק לקידום קליטתם של עולים מאתיופיה ומארצות אחרות".

 

מיזם מג'מריה פועל בתמיכת: הקרן לידידות, World Ort קדימה מדע, משרד התמ"ת, הפדרציה של יהודי סן פרנציסקו, עיריית ירושלים המשרד לקליטת עלייה שרות התעסוקה, קרן ברון דה הירש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נעם רבקין פנטון
התלמידים בפעולה
צילום: נעם רבקין פנטון
צילום: נעם ריבקין
תכשיטי מג'מריה
צילום: נעם ריבקין
מומלצים