שתף קטע נבחר

כרבע מהישראלים מתקשים למלא טופס בעברית

כמעט חמישית מהערבים אינם קוראים עברית כלל, 40% מעולי 1990 מרוסיה עושים זאת בקושי. אם גם לכם לא קל למלא טפסים בשפה הרשמית בישראל, אתם בחברה טובה

מה היה אומר אליעזר בן-יהודה על הנתונים האלה, יותר מ-64 שנים אחרי הקמת מדינת ישראל? שפת האם של כ-49% מהישראלים בני 20 ומעלה היא עברית, ל-18% שפת אם ערבית, ל-15% שפת אם רוסית, ל-2% יידיש, ל-2% צרפתית, ל-2% אנגלית, ל-1.6% ספרדית. עוד עולה מהנתונים שפרסמה בצהריים (יום ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כי 27% מהישראלים מתקשים במילוי טפסים ובכתיבת מכתבים רשמיים בעברית, כמעט מחציתם ערבים.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

מהנתונים עולה כי רוב היהודים החיים בישראל שולטים היטב בשפה העברית, 90%-80% מהם שולטים ברמה "טובה" או "טובה מאוד" בדיבור, קריאה והבנה, ויותר מ-70% שולטים ברמת "טובה מאוד" בשלושת התחומים: דיבור, קריאה והבנה. בקרב הערבים פחות ממחצית שולטים במידה "טובה מאוד", אך בסך הכול יותר מ-60% מהם שולטים בעברית במידה "טובה" או "טובה מאוד". עוד עולה מהנתונים ש-17% מהערבים אינם קוראים כלל עברית, 8% נוספים שולטים בקריאה במידה מועטה. 12% מהערבים אינם מבינים כלל עברית, 8% נוספים מבינים בקושי.

 

הנתונים מעוררים דאגה לגבי ידיעת השפה העברית בקרב עולים שהגיעו לארץ בגל העלייה הגדול מברית המועצות. רמת השליטה בעברית בקרב אלו שלא נולדו בארץ משתנה בהתאם לתקופת העלייה לישראל: בקרב עולי 1990 ואילך רק כ-51% שולטים בדיבור ברמה טובה או טובה מאוד, ול-26% מהם רמת שליטה חלשה או שאינם מדברים כלל עברית. בקרב עולי 1990 ואילך, 19% קוראים עברית ברמה בינונית, 39% נוספים קוראים עברית בקושי או שאינם קוראים עברית בכלל.

 

88% מילידי ברית המועצות לשעבר מדברים בבית רוסית, 48% מדברים רוסית בלבד. 48% מדברים עברית בבית, אך רק 8% מדברים בביתם עברית בלבד. מבין ילידי ברית המועצות לשעבר המועסקים: 93% מדברים בעבודה בעברית, 32% מדברים בעברית בלבד. 57% מדברים בעבודה גם ברוסית, 6% מדברים ברוסית בלבד. עוד עולה מהנתונים כי 87% מילידי ברית המועצות לשעבר מדברים עם חבריהם ברוסית, 38% מדברים עם חבריהם ברוסית בלבד. 59% מדברים עם חבריהם בעברית ו-9% מדברים עם חבריהם בעברית בלבד.

 

בקרב הערבים, 98% מהם מדברים בבית בשפה הערבית. 99% מהערבים מדברים עם חבריהם בערבית, 67% מדברים עם חברים בערבית בלבד. 32% מדברים עם חבריהם גם בעברית.

 

נתוני הלמ"ס גם חושפים קושי של חלק מהאוכלוסייה בפעולות שגרתיות בשל אי ידיעת השפה. 27% מהישראלים בני 20 ומעלה מתקשים במילוי טפסים ובכתיבת מכתבים רשמיים בשפה העברית. השיעור הולך ועולה עם הגיל, ובקרב בני 65 ומעלה, יותר מ-53% מתקשים במילוי טפסים. בקרב הערבים השיעור מגיע ל-45%, לעומת 21% בקרב היהודים, ושיעור המתקשים בקרב ילידי ברית המועצות לשעבר היהודים מגיע ל-58%. זאת בהשוואה ל-14% בקרב היהודים ילידי ישראל.

 

מהלמ"ס נמסר כי הנתונים לגבי מידת השליטה בשפה העברית מבוססים על הערכה עצמית של המשיבים לסקר, במענה לשאלה "מהי רמת ידיעותיך בשפה העברית בכל אחד מהתחומים הבאים: בדיבור, בקריאה, בכתיבה ובהבנה". אפשרויות התשובה הן: טובה מאוד; טובה; בינונית; חלשה; לא יודע בכלל. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים