שתף קטע נבחר

סביון ומודיעין של לפיד: "דיבר על הבעיות שלנו"

שורשי ההצלחה הגדולה של יש עתיד נטועים בערים המזוהות עם מעמד הביניים החילוני, וגם ביישובים מבוססים יותר. את כולם סחפה הפוליטיקה החדשה של יאיר לפיד: "דקלמו כאן את הסיסמאות בלי להכיר את המצע". ביקור במעוזים של לפיד

פניו של ראש הממשלה בנימין נתניהו מקבלות את הבאים בכניסה לעיר מודיעין, ולצדו מתנוססת על גבי השלט סיסמת הבחירות: "ראש ממשלה חזק, ישראל חזקה". אבל מהעיר הזו, שמתוארת לא פעם כמיקרו-קוסמוס של מעמד הביניים הישראלי, ראש הממשלה הנוכחי ממש לא יצא מחוזק. יותר מ-27 אחוזים מבעלי זכות הבחירה במודיעין בחרו דווקא ביש עתיד של יאיר לפיד - לעומת 22 אחוזים בלבד של הליכוד-ביתנו.

 

עדכוני הבחירות האחרונים:

 

מודיעין אינה לבד - יישובים רבים המזוהים עם המעמד הבינוני הם אלה שהעניקו את התמיכה הגדולה ביותר למפלגת יש עתיד, וסללו את הדרך להפיכתה לסיעה השנייה בגודלה בכנסת ה-19 - סיפור ההצלחה המפתיע והמרשים ביותר של בחירות 2013. אבל לא רק המעמד הבינוני בחר לפיד - גם יישובים מבוססים לא מעטים נכבשו על ידי הכוכב החדש של הפוליטיקה הישראלית.

 

 

"מודיעין זו עיר של אנשים צעירים שמייצגת במידה רבה את מעמד הביניים הישראלי, שפשוט החליט שנמאס לו", סיפר אתמול (יום ד') תושב העיר, ד"ר יגאל צדוק (58). "האנשים האלה רוצים לראות מדינה אחרת ומחפשים פוליטיקה חדשה ונקייה. לפיד זיהה את המצוקות של מעמד הביניים ואת דפוס ההצבעה בעיר, שנטה למרכז-שמאל, השקיע כאן עבודת שטח מאומצת מאוד - ולמעשה כבש את לב התושבים". דנה הראל, שותפתו לשולחן, מסכימה: "אנשים כאן דקלמו את הסיסמאות של יש עתיד, גם אם לא באמת הכירו את המצע לעומקו".

 

 

ליטל מלכה, תושבת העיר ואם צעירה בשנות ה-30 לחייה, טוענת שאותם מסרים של לפיד נגעו בנקודות הרגישות של תושבי העיר ובבעיות שמטרידות אותם בחיי היום-יום. "דיור, יוקר מחיה ושוויון בנטל - אלו הסוגיות שמעסיקות אותי ועוד הרבה חברים שלי", מסבירה מלכה. "הרבה מאיתנו חיפשנו תשובות לשאלות האלו, ומצאנו אותן אצל לפיד". חברתה מיטל חלץ מוסיפה: "אומרים שמודיעין היא עיר רדומה - אבל התושבים כאן, כמו מעמד הביניים הישראלי כולו, התעוררו בארבע השנים האחרונות".

 

הסלוגנים של יש עתיד שכנעו גם את אסף מוכתר וג'סי קרונקיין, זוג צעיר שמתכנן את חתונתו בחודש הבא. "הצעירים בני מעמד הביניים יצאו מצולקים מארבע השנים האחרונות", אומרת ג'סי (26), "אנשים רצו עכשיו מישהו שידאג לבעיות שלהם". בן זוגה בן ה-32 מוסיף: "המחאה החברתית לא שינתה את המצב מיסודו, לכן הרבה אנשים הגיעו לקלפי והצביעו ללפיד כמחאה על המדיניות של נתניהו".

 

לא מדובר רק במצביעים צעירים: גם בפרלמנטים המקומיים נרשמה תמיכה מרשימה בלפיד. "אנחנו דואגים לילדים שלנו - לפיד דיבר על הבעיות שלהם, וזה שבה אותנו", מספר אורי יעקב, פנסיונר בשנות ה-70 לחייו. חברו הרמן בן ה-77 מוסיף: "הוא דיבר אל אנשים שרצו לאזן את האינטרסים של החרדים".

 

אסף מוכתר וג'סי קרונקיין. "יצאנו מצולקים מהשנים האחרונות" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
אסף מוכתר וג'סי קרונקיין. "יצאנו מצולקים מהשנים האחרונות"(צילום: אוהד צויגנברג)

 

פרלמנט מקומי במודיעין. "דואגים לילדים שלנו" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
פרלמנט מקומי במודיעין. "דואגים לילדים שלנו"(צילום: אוהד צויגנברג)
 

"אני רואה בהצבעה עבורנו איזושהי סגירת מעגל פוליטית של המחאה החברתית ביוני 2011", מסבירה יעל גרמן, מספר 3 ברשימה של לפיד ומי שכיהנה עד לפני שבועות ספורים כראש העיר הרצליה - שם קיבלה יש עתיד כ-26 אחוזים מהקולות. "בנוסף למחאה על מחירי הדיור ומחירי הדלק, הייתה גם התקוממות נגד זה שמיעוט מכתיב לנו את אורח החיים. אני משערת שבערים הללו יש מודעות אזרחית גבוהה - תושבים שמודעים לזכויות שלהם ומוכנים להילחם עבורן".

 

"לא עשירים ומנותקים"

תמיכה רחבה ביש עתיד נרשמה לא רק באותן ערים המזוהות עם מעמד הביניים, אלא גם ביישובים קטנים המורכבים מאוכלוסיות מבוססות יותר מבחינה כלכלית. אך ראשי אותן מועצות מבקשים להדגיש שאין פירוש הדבר שמפלגתו של לפיד פונה בעיקר לאנשי המעמד הבינוני-הגבוה.

 

 

"רבים חושבים שהיישוב שלנו עשיר ומנותק, וזו טעות - חשוב לנו מאוד השיח על שוויון חברתי", אומר מושיק ליפץ, יו"ר המועצה האזורית סביון (35 אחוזים ליש עתיד). "הציבור בכפר שמריהו מאוד משכיל ודעתן, ורצה לראות שינוי", מוסיף דרור אלוני, ראש מועצת כפר שמריהו - שם זכתה המפלגה לכמעט 32 אחוזים מהקולות. "העובדה שמדובר בחזון חדש שמעורר תחושה של תקווה, כנראה דרבנה את תושבי המועצה לצאת ולהצביע עבור לפיד".

 

כרמל סלע, ראש המועצה האזורית חוף הכרמל שאחראית על 26 יישובים, בהם קיסריה, שגם שם זכה לפיד לניצחון עם 28% מהקולות, מצטרף גם הוא להסברים של אלוני וליפץ. "הרכב האוכלוסייה בקיסריה לא זהה לזה של הקיבוצים והמושבים: מדובר באוכלוסייה פלורליסטית יותר, שמהווה את הרבגוניות הישראלית", אומר סלע. "אני חושב שלפיד פנה לאו דווקא למעמד הגבוה, אלא לאנשים בעלי דעות חופשיות, שמוכנים להוביל שינוי מסוים - וזה כנראה עבד".

 

"כל אחד יכול להתחבר"

"יש עתיד זכתה להצלחה ביישובים בעלי מאפיינים סוציו-אקונומיים גבוהים, ואני מניח שכשיתחילו לחקור את זה ולהיכנס לרזולוציה של שכונות ואזורים - זה יבלוט אפילו יותר", מסביר ד"ר גל לוי מהמחלקה לסוציולוגיה, מדעי המדינה ותקשורת באוניברסיטה הפתוחה. "זה בלט גם במפלגת שינוי של לפיד האב. קהל המצביעים שבחר בלפיד לא רק ישב וחיכה שתקום מפלגה כזאת, אלא כנראה אף בחר בה בעבר".

 

לוי מוסיף כי להערכתו בקרב בוחריה של יש עתיד יש גם לא מעט מצביעים חדשים - כאלה שלא הצביעו קודם מפאת גילם, או שבחרו שלא להצביע במערכות הבחירות האחרונות. "לפיד לדעתי סימן עבור אותו קהל איזשהו מרכז פוליטי מדומיין, איזשהו

מקום שכל מצביע יכול למצוא בו את המקום שלו - בלי שהוא מרגיש שהוא מתחבר לעמדה פוליטית קונקרטית, בלי שיידרש להכריע משהו בעניין שטחים או כלכלה".

 

לוי מזהה גם את השפעתה של המחאה החברתית על התנופה הזו של לפיד: "אלו אמנם לא הצעירים שישבו ברחוב באוהלים, אבל המחאה ביקשה פוליטיקה נקייה יותר, כזו שלא משתמשת בשטיקים הישנים - וללפיד אין עדיין רקע פוליטי מלוכלך. כל האנשים שלו באו מבחוץ, ואי אפשר להאשים אותם בכלום. הם עדיין לא עשו טעויות".

 

בהכנת הכתבה השתתפו מאור בוכניק, עומרי אפרים ושירי הדר


פורסם לראשונה 24/01/2013 00:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפרלמנט של מודיעין
צילום: אוהד צויגנברג
יאיר לפיד. "זיהה את מצוקות מעמד הביניים"
צילום: EPA
יעל גרמן. "סגירת מעגל פוליטית של המחאה החברתית"
צילום: צביקה טישלר
דנה הראל ממודיעין. "דקלמו כאן את הסיסמאות"
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים