שתף קטע נבחר

אני קומיקס פוליטי: גיבורי על בפרלמנט

לא רק אנשי צבא ותקשורת מבקשים להשפיע דרך אפיקים פוליטיים - גם גיבורי העל ניסו את מזלם: החץ הירוק הטיף לצדק חברתי, "המכונה הגדולה" הפך לראש עיריית ניו יורק ואשת העטלף כבשה את הקונגרס. ולא שכחנו מהנשיא לקס לות'ר

אז בשעה טובה, מערכת הבחירות מאחורינו. צחקנו, בכינו, הופתענו (19 מנדטים ללפיד? באמת?!) ובסוף גילינו שישראל אכן רוצה מנהיג חזק. ומי חזק יותר מאשר גיבור על? אז במסגרת סיכומי העונה הפוליטית שמגיעה כעת אל קיצה, החלטנו לערוך גם סקירה קצרה של גיבורי העל שהחליטו, בדומה להרבה אנשי תקשורת פה בישראל, לשכשך את רגליהם בבריכה הפוליטית.

 

 

סופרמן ולקס לות'ר. לא מזכירים את לפיד ושלח? (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
סופרמן ולקס לות'ר. לא מזכירים את לפיד ושלח?

 

הראשון בסקירה שלנו הוא גיבור על ללא כוחות על - אלא בעל חץ וקשת (ולא, לא מדובר בהוק-איי מהנוקמים). "החץ הירוק", או בשם שאמו נתנה לו, אוליבר קווין, החל את דרכו בקומיקס כבר ב-1941, בהוצאת DC, כחיקוי חסר בושה לדמות המצליחה ביותר שלהם: באטמן.

 

אולי, כפי שחבריו קוראים לו, הוא מיליונר שעטה חליפת רובין הוד ויצא ממערת החץ שלו בחץ-מוביל להסתובב ברחבי העיר עם העוזר הצעיר שלו, ספידי. יחד הם נלחמים בפשע באמצעות כישורי הקשת שלהם - קצת כמו הטריקים שאיש העטלף שומר בחגורה שלו. במשך השנים, הגיבור בירוק היה נטול אופי לחלוטין. את התפתחותו הראשונה האמיתית שלו, חייב אוליבר לכותב דני אוניל ולצייר ניל אדאמס.

 

"החץ הירוק". סוגיות חברתיות ופוליטיות משנות ה-70 (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
"החץ הירוק". סוגיות חברתיות ופוליטיות משנות ה-70

 

השניים החליטו שהם רוצים לכתוב קומיקס שנוגע בסוגיות מהעולם האמיתי של אותם הימים (שנות ה-70), באמצעות גיבורי על. לשם כך הם גייסו שני גיבורים פחות מצליחים, החץ הירוק וגרין לנטרן - השוטר האינטר-גלקטי בעל טבעת הכוח שגם לובש ירוק - ונתנו לכל אחד מהם השקפת עולם ייחודית, ומנוגדת.

 

"החץ הירוק" הפך לשמאלן קיצוני שהטיף לצדק חברתי, בזמן שחברו הגרין לנטרן (האל ג'ורדן), נקט בקו מחשבה ימני-שמרני. יחד השניים יצאו למסע בארצות הברית, שם נחשפו למגוון תחלואים חברתיים - מגזענות, דרך עוני ועד לבעיית הסמים של אותן השנים, כאשר התברר שעוזרו הצעיר של הקשת בירוק הוא נרקומן מכור להרואין (מה שהפך את השם ספידי, ליותר מאירוני).

 

"המכונה הגדולה". מי אמר שמכונות לא יכולות לרוץ לבחירות  (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
"המכונה הגדולה". מי אמר שמכונות לא יכולות לרוץ לבחירות

 

בעשור הקודם, הכותב ג'וד וויניק החליט לקחת את הפן הפוליטי של מר קווין צעד אחד קדימה - והפך אותו לראש העיר של סטאר סיטי, העיר עליה נשבע להגן. כך תושבי סטאר חזו בראש עיר עם גוף כמו של יאיר לפיד וזקן כמו של עמרם מצנע, שפעל לטובתם במשך היום ממשרדו בבניין העירייה - ובלילות חבש מסיכה וקיפץ בין גגות העיר. מובן שהקריירה הפוליטית של ראש העיר קווין לא החזיקה מעמד זמן רב, וכאשר נחשף לציבור שהוא מממן קבוצת גיבורי על הפועלת מחוץ לחוק - הוא נאלץ להתפטר. גם זה סוג של סקנדל פוליטי.

 

עדיף לא לפתח תלות במנהיגים (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
עדיף לא לפתח תלות במנהיגים

 

גיבור על אחר שמצא את דרכו לשולחן ראש העיר הוא הגיבור של סדרת הקומיקס המוערכת אקס מכינה (Ex Machina). הסדרה בהוצאת DC שהסתיימה ב-2010 לאחר 50 חוברות, גולה את סיפורו של מיטצ'ל האנדרד, גיבור העל היחיד של העולם בו הסיפור ממוקם. מיטצ'ל פעל כגיבור על תחת השם "המכונה הגדולה" (The Great Machine) בזכות יכולתו לתקשר ולשלוט במכונות, וגם כאזכור לציטוט של תומאס ג'פרסון, הנשיא השלישי של ארצות הברית, המתייחס לנטייה של התושבים לפתח תלות במנהיגיהם.

 

הסיפור עוקב אחרי הקדנציה של מיטצ'ל כראש העיר של ניו יורק, לאחר שפעולותיו באירועי 11 בספטמבר - הוא מנע אז בקומיקס את אסון התאומים - מבטיחות לו את התפקיד. יוצר הסדרה בריאן קיי וון רצה, בדומה לאוניל ואדאמס שנים לפניו, לגעת בנושאים אקטואליים אמיתיים, והשתמש בסדרת הקומיקס כדי להעביר ביקורת על הממשל של אותן שנים (בימי ג'ורג' וו. בוש) ועל מגוון נושאים חברתיים, כגון היחס להומוסקסואליות. גיבור הסדרה מתמודד מספר פעמים בעלילה עם זהותו המינית - ונמנע מלתת לגביה תשובה חד-משמעית.

 

מיוזמותיה הפוליטיות של באט-גירל. לא רק גוף יפה  (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
מיוזמותיה הפוליטיות של באט-גירל. לא רק גוף יפה

 

אך לא כל גיבורי העל מסתפקים בעמדת ראש העיר - חלקם שואפים גבוה יותר. בנוסף, לא כל גיבורי העל הם גברים. גיבורה אחת שכיוונה לפסגה היא ברברה גורדון, או בשמה האחר - באט-גירל. בשנות ה-70, ברברה גורדון סיימה בהצלחה לימודי משפטים, ושמה פעמיה לכיוון וושינגטון. כבר בגיל 26 היא הפכה לחברת קונגרס.

 

לקס לות'ר. גם לרעים מותר (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
לקס לות'ר. גם לרעים מותר

 

לברברה התלווה חברה הטוב דיק גרייסון (הידוע גם כרובין), שעובד כעוזר הפרלמנטרי שלה. כמובן שדיק וברברה לא ידעו איש על הזהות הסודית של האחר, מה שיצר מספר מצבים משעשעים בהם כל אחד היה צריך להמציא תירוץ קלוש במטרה לעזוב ישיבה, וללכת להרביץ לנבלים שונים ומשונים כמו דינוזאורים, בנדיקט ארנולד (גנרל אמריקני שבגד וערק לצד הבריטי במהלך מלחמת העצמאות) ואפילו לשטן, שנראה בצורה מפתיעה כמו בכיר חברת הקומיקס המתחרה, סטן לי.

 

גיבורה במסווה של ח"כית

התקופה של באט-גירל בקונגרס היתה מאופיינת בהומור וניצני רומנטיקה, אך גם שימשה כפלטפורמה לכותבים להביע את דעתם הפוליטית, בעיקר נגד השימוש בנשק גרעיני. עם השנים קו העלילה נזנח, וכיום באט-גירל עובדת כספרנית ראשית במהלך שגרת היום שלה. נקוה שגורלן של הנשים בפוליטיקה הישראלית יהיה טוב יותר.

 

אגב, הדמות שהגיעה לתפקיד הגבוה ביותר בעולם הקומיקס, היא דווקא לא של גיבור - אלא של נבל: לקס לות'ר, דמות שהחלה לעשות צרות לסופרמן כבר ב-1940. לאורך השנים לות'ר הפך ממדען מטורף לאיש עסקים ותעשיין, זכה בבחירות לנשיאות ארצות הברית והפך לאיש המשפיע ביותר בעולם. נראה שלציבור הבוחרים בעולם הקומיקס יש זיכרון קצר יותר אפילו מזה של הבוחר הישראלי, וכך העם מחל לו על כל ניסיונותיו להשתלט על העולם ולהרוג את איש הפלדה.

 

אך תקופת כהונתו של לות'ר לא היתה ארוכה במיוחד, ובמהרה הוא נכנע לאובססיה שלו: הוכחת עליונותו על הבן האחרון של קריפטון. לות'ר רקח מזימה בה הוא מקשר בין סופרמן לאסטרואיד ענק המאיים לפגוע בכדור הארץ, במטרה להסית את הציבור נגד הגיבור בגלימה האדומה. כמובן, בסוף האמת יוצאת לאור - ולות'ר מודח מתפקידו. 

 

המסקנה שלנו בעקבות הסקירה הקומיקסאית: לא משנה מה המצב הפוליטי בארץ, ואם הצבעתם ימין, שמאל או מרכז - כל עוד ראש הממשלה שלנו הוא לא נרקומן שמכוון אסטרואידים לכיוון תל אביב או שדרות, המצב כנראה עוד בסדר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיפת הקומיקס
"החץ הירוק". הדרך לפוליטקה רצופה במכשולים
עטיפת הקומיקס
לאתר ההטבות
מומלצים