שתף קטע נבחר

מזכיר המדינה הנכנס: אפעל למו"מ עם הפלסטינים

כשלצדו קלינטון בהופעה אחרונה בסנאט, התייצב ג'ון קרי לשימוע בפני ועדת החוץ והביטחון. "חייבים לפתור את בעיית הנשק הגרעיני של איראן", הצהיר קרי, והעביר מסר לישראל ולפלסטינים: "אם לא נצליח, הדלת לפתרון שתי מדינות תיסגר וזה יהיה אסון"

הסנאטור ג'ון קרי, מועמדו של הנשיא ברק אובמה לתפקיד מזכיר המדינה, התייצב אחר הצהריים (יום ה') לשימוע במגרש הביתי שלו - ועדת החוץ והביטחון של הסנאט שהוא עומד בראשה. לצדו ניצבת כממליצה מזכירת המדינה היוצאת הילרי קלינטון, בהופעתה האחרונה בסנאט כמזכירת המדינה. ממליץ נוסף למועמדותו של קרי הוא הרפובליקני ג'ון מקיין, שהפך לידיד אישי במשך עשרות שנים של פעילות משותפת בסנאט.

 

קרי וקלינטון נכנסים לשימוע (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קרי וקלינטון נכנסים לשימוע(צילום: AFP)

  

"אנחנו חייבים לפתור את נושא הנשק הגרעיני של איראן", הצהיר קרי בשימוע וחזר על מדיניותו המוצהרת של אובמה: "המדיניות שלנו היא לא הכלה אלא מניעה והשעון מתקתק. הממשל הזה עובד עם הקונגרס ועם קואליציה בינלאומית להטלת סנקציות קשות על איראן. הנשיא ואני מעדיפים פתרון דיפלומטי לאתגר, אבל אסור שיטילו ספק בנחישות שלנו".

 

"הנשיא הבהיר שהוא מוכן לנהל מגעים דו צדדים אם צריך וכולם מקווים שנוכל להתקדם בחזית הדיפלומטית", אבל לדבריו "צריך שיהיה שיתוף פעולה  מלא של איראן. לא קשה להוכיח גרעין לצרכים אזרחיים. כולנו מאוחדים, כולל רוסיה וסין. האיראנים צריכים להבין שאין סדר יום אחר. אם התוכנית שלהם היא לצורכי שלום, הם יכולים להוכיח זאת".

 

קרי בשימוע על המו"מ הישראלי-פלסטיני: "אנחנו צריכים צעדים ממשיים ולא סמליים". (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קרי בשימוע על המו"מ הישראלי-פלסטיני: "אנחנו צריכים צעדים ממשיים ולא סמליים".(צילום: רויטרס)

 

קרי התייחס גם למשא ומתן בין ישראל לפלסטינים ולבחירות בארץ. הוא אמר שיש להמתין לכינון קואליציה אבל הוסיף כי הוא "מתפלל שאולי זה יהיה רגע שנוכל לראות מאמץ להביא את הצדדים לדבר, למסלול שונה מבשנתיים האחרונות. אני אעשה כל מאמץ. צעדים חד צדדים אינם מועילים. אנחנו מתנגדים להם. אנחנו צריכים צעדים ממשיים ולא סמליים. אנחנו צריכים למצוא דרך קדימה ואני מאמין שיש דרך קדימה. אם לא נצליח, הדלת לפתרון של שתי מדינות תיסגר וזה יהיה אסון". הוא הצהיר באופן חד-משמעי שהנשיא מחויב לפתרון שתי המדינות.

 

קרי גם הזהיר את הפלסטינים מפעולה בבית הדין הבינלאומי נגד ישראל. "צעדים חד צדדים אינם תחליף לשיחות ישירות", אמר וציין ש"יהיה זה מזיק" לתבוע את ישראל בבית הדין. "אלו צעדים שנתנגד להם בכוח", הבהיר.   

 

קרי סבור שהיעדר פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני משמש גורם מעכב במקומות אחרים, מצפון אפריקה ועד לדרום אסיה. "במקומות מסוימים זה משמש תירוץ, במקומות אחרים זהו אתגר אמיתי" לאי פתרון של בעיות, אמר. "לעולם לא אסוג ממחויבותי למדינת ישראל", הצהיר - וגם לא מפתרון הבעיה הפלסטינית.

  

ברמז למשברים המפלגתיים מבית, בעיקר סביב התקציב, הזהיר קרי: "אנחנו לא יכולים להיות חזקים בחוץ בלי שנהיה חזקים בבית. כדי שאני אוכל להיות דיפלומט יעיל, אנחנו צריכים להסדיר את הבעיות הכלכליות שלנו. דחוף שנבצע את המוטל עלינו במהירות. זה כמעט בלתי אפשרי לפעול בחוץ אם נעמיד את האמינות שלנו בסימן שאלה. מדיניות חוץ היא מדיניות כלכלית".

 

קלינטון ומקיין בוועדה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קלינטון ומקיין בוועדה(צילום: AFP)

 

בנוגע למשטרו של שליט סוריה בשאר אסד אמר קרי כי הוא קיבל החלטות מגונות ולא יישאר נשיא עוד זמן רב. השעון מתקתק". הוא הודה כי בעבר ניסה לחמם את היחסים עם אסד. "לפעמים יש מצבים שאפשר לעשות משהו ביחסי חוץ. היה זמן שבו לסוריה היה אינטרס, אסד רצה להיפתח למערב. זה לא קרה".

 

קרי הזהיר מ"סכנה של התפרקות המדינה הסורית", ומנה זאת כסיבה לכך שארה"ב מהססת לתמוך באופוזיציה בנשק. "אם תהיה קריסה של המדינה, לא ברור כיצד אפשר יהיה לחבר את הפיסות, ויש את הסכנה של הנשק הכימי. יש שם הרבה נשק. אחנו צריכים לחשוב על האינטרסים שלנו, של האזור, ושל ישראל".

  

על המצב במצרים כיום אמר קרי: "מצרים היא רבע מהעולם הערבי. זה קריטי לשלום עם ישראל ולאבטחת סיני שתהיה לה כלכלה פתוחה ומבוססת על חוקים. זהו אתגר לכולנו שהמצרים ימצאו פרנסה וירכשו השכלה". קהיר

  

מווייטנאם לפוליטיקה

קרי ניצב בפני הוועדה שבה העיד לראשונה בשנת 1971 כלוחם מעוטר ששב ממלחמת וייטנאם, עדות שהפכה אותו לאחד ממתנגדי המלחמה הבולטים והכניסה אותו לפוליטיקה.

 

קרי מעיד בפני הוועדה ב-1971. ממובילי ההתנגדות למלחמת וייטנאם ()
קרי מעיד בפני הוועדה ב-1971. ממובילי ההתנגדות למלחמת וייטנאם

 

קרי בן ה-69, שהיה המועמד הדמוקרטי לנשיאות בשנת 2004 והפסיד בקרב צמוד לנשיא המכהן ג'ורג' בוש, צפוי לעבור בלא קושי את השימוע בוועדת החוץ ולזכות בהצבעה במליאת הסנאט. לאחר מכן הוא יוכל להחליף את קלינטון, הפורשת לאחר ארבע שנים כמזכירת מדינה פופולרית ביותר. קלינטון, מזכירת המדינה שביקרה במספר הרב ביותר של מדינות במהלך כהונתה (112) וצברה טיסות לאורך יותר ממיליון וחצי קילומטרים, משאירה אחריה נעליים גדולות.

 

קרי וקלינטון בשימוע  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קרי וקלינטון בשימוע (צילום: AFP)

 

אבל אחרי 27 שנים בסנאט, קרי מגיע לשימוע עם ניסיון עצום בנושאי חוץ בכלל והמזרח התיכון בפרט. הוא מכיר את המציאות בשטח, את המחלוקות ואת הנפשות הפועלות. גם תחת הילרי קלינטון כמזכירת המדינה,

השתמש הנשיא אובמה בקשריו ובניסיונו של קרי בשליחויות מיוחדות לפגישות עם בשאר אסד בדמשק ועם הנשיא חמיד קרזאי בקאבול.

 

איום הגרעין האיראני, הסכסוך הישראלי-פלסטיני, המשבר בסוריה והאיום הכימי, היציאה הצפויה מאפגניסטן והתרופפות המשטר המרכזי בפקיסטן, היחסים עם סין ורוסיה והאיום המתפתח של אל-קאעידה ודומיו באפריקה - כל אלה הם חלק מהאתגרים הצפויים למזכיר המדינה שבחר הנשיא אובמה. 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון וקרי בדרכם לשימוע. צפוי לעבור אותו ולהתמנות למזכיר המדינה
צילום: AFP
מומלצים