שתף קטע נבחר

מול צבא צרפת, ילד-חייל ב-200 דולר לחודש

החיילים הצרפתים לא נתקלו עד כה בהתנגדות ממשית מצד האיסלאמיסטים, שממשיכים להרוס אתרי מורשת, גם במנוסתם. אולם הם עלולים למצוא עצמם מול מאות הילדים שהם גייסו לצדם או קנו ממשפחות עניות. אחד מהם הוא אדמה דרבו

פניו של אדמה דרבו, בן 16, מסגירים פחד. הוא יושב על רצפת תחנת המשטרה בסוורה שבמאלי, עדיין לבוש בגלימה שהאיסלאמיסטים שגייסו אותו הורו לו ללבוש. הבגד, שאמור לחקות את אופן לבושו של הנביא מוחמד, הוא שהסגיר אותו כשניסה להימלט בשבוע שעבר. כעת הוא בגד האסיר שלו.

 

דרבו העצור. בישל מקרוני לגברים החמושים (צילום: AP) (צילום: AP)
דרבו העצור. בישל מקרוני לגברים החמושים(צילום: AP)

 

מחלוקת בוושינגטון: האם לשגר כוחות למאלי?

בין הכוונות: מה צרפת באמת מחפשת באפריקה?

מונעים אפגניסטן באפריקה. מלחמת צרפת במאלי

 

הגיוס של דרבו לארגון הטרור השולט בצפון מאלי וחקירתו האלימה בידי חיילי מאלי, משקפים את מורכבותו של המצב שבפניו עומדת צרפת, שמנסה כעת להביס את החמושים הקשורים לאל-קאעידה שהשתלטו על חלקים במושבתה לשעבר.

 

צבא צרפת הודיע היום (יום ב') כי כוחותיו וכוחות צבא מאלי הבטיחו להבטיח את הגישה לעיר טימבוקטו, מסמליה הידועים של המדינה שהפכה למעוז איסלאמיסטי. ראש העיר אמר כי במהלך מנוסתם הציתו האיסלאמיסטים ספרייה שבה כתבי יד עתיקים וחשובים. בעבר השמידו הקיצונים קברים ומסגדים ייחודיים, שהוכרו כאתרי מורשת עולמית על ידי אונסק"ו.

 

צרפת מחזיקה כעת 2,500 חיילים בשטח במאלי. היא נכנסה לעימות לפני כשבועיים, לאחר שהאיסלאמיסטים שהשתלטו על הצפון כבר בשנה שעברה החלו להתקדם דרומה באלימות. החיילים הצרפתים מצוידים בציוד לראיית לילה וחמושים במוקשים נגד טנקים ובפצצות מונחות לייזר. אך מנגד, אויביהם כוללים מאות חיילים-ילדים, חלקם בני 11 בלבד.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)


חיילי צבא מאלי לפני עלייתם למטוס צרפתי בדרך לגאו, עיר מרכזית שעליה השתלטו (צילום: MCT) (צילום: MCT)
חיילי צבא מאלי לפני עלייתם למטוס צרפתי בדרך לגאו, עיר מרכזית שעליה השתלטו(צילום: MCT)

החיילים עולים למטוס הצרפתי (צילום: MCT) (צילום: MCT)
החיילים עולים למטוס הצרפתי(צילום: MCT)
 

סוכנות האו"ם לילדים אמרה בשנה שעברה כי הצליחה לאמת 175 מקרים של ילדים-חיילים בצפון מאלי, שנקנו מהוריהם העניים במחיר שנע בין 1,000 ל-1,200 דולרים לילד. גורמים העוסקים בזכויות אדם במאלי מעריכים כי אלף ילדים גויסו – עוד לפני ההתערבות הצרפתית.

 

מסגד אחד

עד כה לא נתקלו הכוחות הצרפתיים בהתנגדות ממשית, אך ייתכן שלא רחוק היום שהם או בעלי בריתם ממאלי ימצאו עצמם מול נערים כמו אדמה – בנה הבכור וחסר ההשכלה של משפחת מגדלי אורז ענייה, שעד לאחרונה בילה את ימיו חורש בצמד שוורים בכפר נדנבוגו. העיר הסמוכה לכפר, ניאונו, הפכה לחזית.

 

אדמה מתאים לפרופיל של הילדים שהאיסלאמיסטים מצליחים לגייס. בכפרו מסגד בודד ובו מטיפים לווהביזם, זרם קיצוני השונה מהאיסלאם שנפוץ ברוב מאלי.

 

"אנחנו מבחינים בדפוס של גיוס ילדים-חיילים מכפרים שבמשך שנים רבות הטיפו בהם לסוג נוקשה מאוד של איסלאם, ווהביזם", אמרה קורין דופקה, חוקרת בכירה לענייני מערב אפריקה ב-Human Rights Watch. להערכת הארגון, מאות ילדים גויסו כבר.

 

לדבריה, הארגונים המזוהים עם אל-קאעידה החלו בגיוס ילדים זמן קצר לאחר שהשתלטו על צפון מאלי באפריל. מנהיגיהם ציטטו פסוקים מהקוראן שלפרשנותם מתארים ילדים כמתלמדים הטהורים ביותר. מאז סיפרו עדים כי ראו ילדים מאיישים מחסומים, נוסעים ברכבי סיור, עורכים חיפושים במכוניות וגם מכינים תה ומבשלים ללוחמים בערים שנתפסו.

 

"אין מים, אתם מורדים"

אדמה, שמוחזק כעת בז'נדרמריה בסוורה, נשכר כטבח לפני כשבועיים על ידי לוחמים איסלאמיסטים בעיר דואנצה, שנתונה בשליטת "התנועה לאיחוד וג'יהאד", ששמה נקשר למתקפת הטרור על מתקן הגז באלג'יריה, שהסתיימה במותם של 37 בני ערובה.

 

הנער טוען שלא ידע שהוא מועסק על ידי ארגון טרור, אף שהאנשים שעבורם בישל מקרוני נשאו רובים, התהדרו בזקנים והתלבשו בסגנון שבו הלבישו אותו. הגברים דיברו ערבית וטמשק, שפת עם הטוארג, שאותן לא הבין. הוא אמר שהצטרף אליהם בגלל הכסף שאותו הבטיחו לשלם בסוף כל חודש – 200 דולרים, סכום הגדול פי כמה מהמשכורת החודשית הממוצעת במדינה.

 

יום אחד, כשהלך לחנות הפינתית, המוכר אמר לו שבמדינה מתחוללת מלחמה. "אמרתי לחברים שלי, 'אפילו אם החודש עוד לא נגמר, אנחנו צריכים ללכת מכאן'. הלכנו לכפר ליד, והיה שם זקן שביקשנו ממנו אם הוא יכול לתת לנו מים בבקשה. הוא אמר שהוא לא יכול לתת לנו כי אנחנו מורדים. אמרנו 'אנחנו לא מורדים, תן לנו מים'. ואז הגיע אדם על אופנוע. האופנוען אמר שאנחנו לובשים בגדים של הלוחמים האיסלאמים". הנערים ניסו לברוח.

 

דרבו בלבוש שנתנו לו המורדים. הובטחו לו 200 דולרים בסוף החודש, אך הוא ברח (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דרבו בלבוש שנתנו לו המורדים. הובטחו לו 200 דולרים בסוף החודש, אך הוא ברח(צילום: EPA)

 

חברו של אדמה הצליח להימלט ואדמה נמסר לידי צבא מאלי, שבימים האחרונים הואשם בהוצאה להורג של עשרות חשודים כאיסלאמיסטים. ייתכן שחייו של אדמה ניצלו בזכות הזעקה העולמית שקמה בעקבות ההרג, שהפעילה לחץ על הצבא.

 

"פחדתי", סיפר אדמה, "הם אמרו שהם הולכים להרוג אותי. הם אמרו את זה כמה פעמים". הוא סיפר כי הוכה בחקירה והחיילים אמרו לו כי יהרגו אותו אם לא יספר את כל האמת. "במשך ארבעה ימים הם שמו אותי בכלא עם שני אנשים גדולים. עכשיו אני מרגיש יותר בטוח, אבל אני עדיין לא חופשי".

 

בן 15, מחבל-מתאבד

התופעה של ילדים-חיילים היא חלק מנוף המלחמות במדינות עולם שלישי כבר עשורים. במלחמת האזרחים בליבריה לפני יותר מעשר שנים פורסמו תמונותיהם של בני 12 ו-13 מסוממים, נושאים כלי נשק אוטומטיים ודובוני פרווה. אך הפעם המאבק הוא בין צבא מערבי שכפוף לאמנת ז'נבה לבין אויב שכולל מאות ילדים.

 

דרבו במעצר. "הם אמרו שהם הולכים להרוג אותי. הם אמרו את זה כמה פעמים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דרבו במעצר. "הם אמרו שהם הולכים להרוג אותי. הם אמרו את זה כמה פעמים"(צילום: רויטרס)

 

חיילי צרפת במאלי. "מה תעשה אם בן 12 מאייש מחסום?" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חיילי צרפת במאלי. "מה תעשה אם בן 12 מאייש מחסום?"(צילום: EPA)

 

"מבחינת כללי הפתיחה באש, אתה חייב לחשוב, מה תעשה אם ילד מתקרב אליך עם חגורת נפץ?

מה תעשה אם ילד בן 12 מאייש מחסום?", אמר רודולף אטלה, מי שעמד בראש מדור לוחמה בטרור באפריקה בפנטגון בתקופת ממשל בוש, "זה מצב קשה ביותר".

 

הוא נזכר בסרטון וידאו שפרסם ארגון "אל-קאעידה במגרב האיסלאמי", אחד הארגונים הפעילים בצפון מאלי, ב-2008. בסרטון נראה נער עליז בן 15, חולה במחלה סופנית. האיסלאמיסטים שכנעו אותו שהדבר הטוב ביותר שיוכל לעשות בשאר חייו הוא למות למען אללה. "בסרטון הוא נראה מחייך, הם לימדו אותו לנהוג בוואן. ואז הם צילמו את הוואן בעודו נוסע, רגע לפני שהוא פוצץ את עצמו. הם בהחלט עלולים לחזור על כך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים