שתף קטע נבחר

עלייה באחוז הגירושים: תל אביב השיאנית

קרוב ל-11 אלף זוגות התגרשו ב-2012 - עלייה של כ-5%. ת"א בראש, בני ברק במרכז הטבלה - ועפולה בתחתית עם מספר המתגרשים הנמוך ביותר. עוד בדו"ח בתי הדין: עליייה בסנקציות על סרבני גט, וגם 75 גברים שביקשו לשאת אשה שנייה

דו"ח סיכום פעילותם של בתי הדין הרבניים בשנת 2012, חושף עלייה בשיעור הגירושים במדינת ישראל, לצד החמרה קלה בסנקציות נגד סרבני גט ובעלים אלימים. גם המתאם המקובל בין רמה דתית גבוהה לאחוז גירושים נמוך, הופרך.

 

<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו >>

 

 

בהתאם לנתונים המוצגים בדו"ח, נראה כי בשנתיים האחרונות נמשכת מגמת העלייה במספר הזוגות המתגרשים במדינת ישראל. בשנת 2010 התגרשו בישראל 9,640 זוגות, ואילו בשנת 2012 עומדים הנתונים על 10,964 - כשרק בשנה החולפת רשם הגרף עליה של כ-5% במספר המתגרשים והמתגרשות הישראלים.

 

נתוני הטבלה חושפים עוד, כי שיעור הגירושים אינו מושפע בהכרח מרמתם הדתיות של בני הזוג. בני ברק, הממוקמת במרכז הטבלה עם 147 זוגות שהתגרשו בשנה החולפת, עוקפת בכמות המתגרשים ערים חילוניות דוגמת גבעתיים ורמת השרון, הממוקמות בתחתית טבלת המתגרשים מבין בערי ישראל (רמת השרון - שלישית מהסוף, עם 88 תיקי גירושים). העיר שבה אחוז הגירושים הנמוך ביותר, אגב, היא עפולה - עם 80 תיקים שנפתחו (אגב, 15 תיקים יותר מאשר בשנה החולפת).

 

אגב, בית הדין הרבני האזורי של פתח תקווה רשם עלייה של 28% בטיפול בתיקי גירושין השנה, לעומת השנה שעברה (804 תיקים לעומת 628) - העלייה המשמעותית ביותר לבית דין. ירושלים דווקא רשמה ירידה - הן במספר הזוגות המתגרשים, והן במספר התיקים שבהם טיפל בית הדין.

 

711 זוגות בתל אביב, 705 בירושלים

על פי הדו"ח, תל אביב עדיין שומרת על מקומה בראש הטבלה עם מספר המתגרשים הגבוה מבין ערי ישראל (711 זוגות). כשבמקום השני, אך בהפרש זעום בלבד, ניצבת הבירה, ירושלים, עם 705 זוגות "שפירקו את החבילה".

 

בעניין הטיפול במסורבות הגט, מציגים בתי הדין נתונים המצביעים על החמרה קלה בהטלת הסנקציות כלפי סרבנים. בתי הדין מציגים כ-60 פסקי דין הכוללים, בין היתר, צווי עיכוב יציאה מן הארץ, מניעת אחזקה ברישיון נהיגה - וחסימת ניהול חשבון בנק שהוצאו במהלך 2012, לעומת 41 בשנה שלפניה.

 

מתוך פסקי הדין הכוללים סנקציות, אושרו 20 צווי מאסר לסרבנים, לעומת 13 בלבד בשנת 2011. בתי הדין מדווחים גם על עלייה בהוצאת צווי הגנה מפני אלימות לנשים, מ-81 ב-2011, ל-159 צווים בשנה החולפת.

 

הצלחה המשמעתית של בתי הדין נרשמה בסוגיית הטיפול בעגונות שבעליהן עזבו את הארץ. היחידה המיוחדת של הרבנות הראשית הצליחה לזקוף לזכותה עלייה מרשימה בהשגת גט עבור 163 נשים, לעומת 97 בלבד בשנה הקודמת.

 

75 גברים ביקשו לשאת אישה שנייה

עוד עולה מן הנתונים, כי בין התיקים שנפתחו בשנת 2012 בבית הדין הרבניים נמצאים 38 זוגות חסרי דת שביקשו להתחתן במסגרת "ברית הזוגיות", לצד מספר מפתיע של 75 בקשות לנישואי אישה שנייה (כשהראשונה עודה נשואה להם). רק 14 בקשות לגיור הוגשו לרבנות הראשית, לעומת 4,237 תיקים המיועדים לבירור יהדות.

 

עו"ד בתיה כהנא-דרור מנהלת ארגון "מבוי סתום", מסרה בתגובה לנתונים כי הנהלת בתי הדין מעדיפה שלא לחשוף

את המספר האמתי של הנשים העגונות ומסורבות הגט, ועל כן, לדבריה, העיקר חסר מן הדו"ח. "התייחסות למספר הסנקציות המוטלות על סרבני גט ללא נתון השוואתי, הינה הטעיית הציבור", היא אומרת.

 

"בתי הדין מסתירים מעיניי הציבור את עמדתם השמרנית, הרואה בהטלת מאסר וכפיית גט דבר אסור שגורם לגט להיות לא כשר ('גט מעושה'), ועל כן הם נמנעים ככל יכולתם מלחייב את הבעלים הסרבנים בגט, מה שהופך אותו לכלי מיקוח סחטני בהליך הגירושין. התוצאה של מדיניות בתי הדין היא אלפי נשים בישראל השבויות לבעליהן, שאינן יכולות להמשיך בחייהן, להקים משפחה חדשה וללדת ילדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גבי מנשה
עלייה של כ-5% במתגרשים
צילום גבי מנשה
מומלצים