שתף קטע נבחר

צבא מצרים על המהומות: המדינה עלולה ליפול

יותר מ-50 בני אדם נהרגו בימים האחרונים בעימותים בין כוחות הביטחון למפגינים ושר ההגנה סיסי מזהיר מפני קריסת המדינה. "אמנסטי": בכמה מקרים השתמשו כוחות הביטחון בכוח קטלני כשהדבר היה לחלוטין בלתי נחוץ על מנת להגן על חיי אנשים

על רקע מהומות הדמים, מסר היום (יום ג') צבא מצרים כי הסכסוך הפוליטי במדינה עשוי להוביל לקריסתה והוסיף כי ההצבה של כוחות צבא בערים מוכות אלימות נועדה בעיקר להגן על תעלת סואץ.

 

עוד חדשות בעולם :

בת 105, ועדיין נוהגת: לא מדמיינת עצמי בלי אוטו

הקוף לא לבד: חיות בחלל, מזבובים ועד שימפנזה

 

"המשך המאבק של הכוחות הפוליטיים השונים על ניהול ענייני המדינה עשוי להוביל לקריסת המדינה", אמר שר ההגנה המצרי, הגנרל עבד אל-פתח סיסי, בדברים שפורסמו בחשבון הפייסבוק של הצבא המצרי.

 

מצרים בוערת. הפגנה אלימה בכיכר א-תחריר בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מצרים בוערת. הפגנה אלימה בכיכר א-תחריר בקהיר(צילום: רויטרס)

 

מוקדם יותר הלילה נורה למוות צעיר בפורט סעיד במהלך עימותים בין כוחות הביטחון לבין מפגינים שמחו על העוצר שהוטל על העיר על ידי הנשיא מוחמד מורסי.

גורם רפואי דיווח כי הצעיר נהרג מול תחנת המשטרה בעיר.

 

במהומות שאירעו במצרים בארבעת הימים האחרונים נהרגו יותר מ-50 בני אדם.

 

קודם למותו של הצעיר אישרה מועצת השורא במצרים חוק שהוגש מטעם הממשלה ומאפשר לצבא לסייע למשטרה לשמור על הביטחון ברחובות המדינה, וכן לבצע מעצרים.

 

על רקע המהומות במצרים, העיתון "א-שרק אל-אווסט" דיווח על מתיחות בין קציני משטרה לבין בכירים במשרד הפנים. על פי הדיווח, מספר קצינים האשימו שמשרד הפנים נוטה לטובתם של "האחים המוסלמים", התנועה השלטת במדינה. במקביל, עיסאם עריאן, בכיר ב"אחים המוסלמים", הבהיר כי "אם מורסי לא יצליח להשלים את הקדנציה שלו, אף נשיא לא יוכל להשלים את הקדנציה שלו".

 

 (AFP) (AFP)
(AFP)

 

ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" אסף עדויות במצרים שמצביעות על שימוש מיותר שעשו כוחות הביטחון בכוח קטלני במהלך סוף שבוע האחרון שבו נרשמו עימותים עם מפגינים. הארגון קרא להפסיק את השימוש בכוח מופרז על ידי כוחות הביטחון, והפציר בכוחות הביטחון במצרים להימנע משימוש בכוח קטלני, אלא אם כן הדבר בלתי נמנע במטרה להגן על חיי אנשים.

  

"כוחות הביטחון הפרו את החוק"

חוקר מ"אמנסטי אינטרנשיונל" מצא כי בחלק מהמקרים, השתמשו כוחות הביטחון בכוח קטלני כשהדבר היה לחלוטין בלתי נחוץ על מנת להגן על חיי אנשים, לרבות מקרים שבהם המפגינים לא היוו איום ממשי לעצמם או לאחרים. עוד הוא מצא שכוחות הביטחון גם הפרו חקיקה מצרית, שאמנם אינה עומדת בסטנדרטים בינלאומיים, אך קובעת כמה מגבלות על השימוש בנשק חם על ידי המשטרה, ובכלל זה הצורך בהנפקת אזהרות קוליות וכיוון לרגליים. 

 

"ככל שיותר מחאות נמשכות לציון היום העקוב מדם של 'מהפכת ה-25 בינואר', שלטונות מצרים חייבים להעביר הוראות ברורות לאלו המבצעים פעולות שיטור בהפגנות, לפיהן עליהם לכבד את חופש ההתאספות ולהימנע משימוש בכוח מופרז או קטלני", אמרה סגנית מנהל מחלקת המזרח התיכון וצפון אפריקה ב"אמנסטי אינטרנשיונל", חסיבה חדג' סחראווי. "על השלטונות להבהיר באופן חד משמעי, כי מי שישתמש בכוח שרירותי ומוגזם יועמד לדין".


קרובות משפחה של אוהד כדורגל שנהרג במהומות במצרים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרובות משפחה של אוהד כדורגל שנהרג במהומות במצרים(צילום: EPA)

   

"הפנייה לאלימות מצד חלק מהמפגינים אינה נותנת למשטרה אישור לירות על מפגינים ולהכותם. כל זה בא על רקע של עשרות שנים, שבהן פעלו כוחות הביטחון תוך חסינות מעונש, ובמקרים מסוימים משמעותה הייתה התחמקות מעונש בגין רצח".

  

מפגינים סיפרו ל"אמנסטי אינטרנשיונל" כי זמן קצר לאחר שאלפי נשים, גברים וילדים סיימו צעדה לכיוון מִפקדת כוחות הביטחון של סואץ, הם נורו בגז מדמיע. הם הוסיפו שכוחות המשטרה לפיזור הפגנות "נלחצו" והחלו לירות בצורה אקראית ולרדוף אחר מפגינים שנמלטו, דבר שהוביל לשמונה מקרי מוות, על פי מקורות רפואיים, בעיקר בקרבת בניין הממשל הסמוך.

  

ראש צוות הפתולוגים, איחסאן כאמיל ג'ורג'ס, צוטט באתר האינטרנט של עיתון "אל-אהראם" הממסדי אומר שהמפגינים בסואץ נורו באש חיה, במקרים מסוימים מטווח קרוב ומאחור.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיסי
צילום: AP
מורסי
צילום: רויטרס
מומלצים