שתף קטע נבחר
צילום: AP

התקיפה בסוריה: המלכוד של חיזבאללה

אם נכונה הטענה הסורית על תקיפה ישראלית ב"מרכז מחקר", הרי שכנראה נועדה למנוע העברת נשק לחיזבאללה. הארגון ניצב בפני איום כפול: הסתבכות בסוריה עלולה להביא ל"נקמת הג'יהאדיסטים" שם, ואילו מבית נשמעים קולות שקוראים לפרקו מנשקו. המוצא - השתלטות על הנשק

כמה דפי פייסבוק של האופוזיציה הסורית דיווחו בלילה שבין שלישי לרביעי שהמורדים הם שהפגיזו את "המרכז למחקר מדעי" באזור ג'מראיה, שדמשק טוענת שישראל תקפה. אולם בכמה תגובות באותם דפים הביעו תמיהה על הפיצוצים האדירים ועוצמת האש שהציתו. הטלוויזיה הסורית הרשמית האשימה את חיל האוויר הישראלי בסיוע ל"טרוריסטים המנסים שוב ושוב ללא הצלחה להשתלט על המרכז". אם נכון הדיווח, סביר להניח כי הפצצת המתקן על ידי ישראל נועדה למנוע נפילת נשק כימי בידי טרוריסטים סונים, או לחלופין העברתו ללבנון. זהו ככל הנראה המתקן הקרוב ביותר לגבול לבנון, ועל כן הנגיש ביותר לחיזבאללה. ארגון הטרור נתון במלכוד, שנראה שאופן ההיחלצות ממנו כולל השלתטות על מאגרי הנשק הסוריים.

 

בניגוד לעיתונים הערביים, שדיווחו תחילה על התקפה ישראלית בצד הסורי של הגבול עם לבנון, בהסתמך על סוכנויות בינלאומיות, ערוץ אל-מנאר של חיזבאללה שמר על שתיקה. כל תגובה של חיזבאללה צריכה להיעשות בזהירות ובשיקול דעת, שכן עד היום לא הודה מזכ"ל התנועה חסן נסראללה כי ארגונו מעורב במלחמת האזרחים בסוריה.

 

"ישראל תקפה בסוריה" - הדיווחים ב-ynet:

"ישראל יידעה את ארה"ב לפני שתקפה בסוריה"

סוריה: ישראל תקפה "מרכז מחקר" ליד דמשק

תושבים בסוריה: במתקן שהותקף ייצרו נשק כימי

דני יתום: "אם תקפנו, סימן שנֶחְצָה קו אדום"

 

ההיחלשות ההדרגתית של צבאו של בשאר אסד מעמידה בסימן שאלה את יכולתו להמשיך ולהחזיק במאגרי הנשק שלו הפרוסים ברחבי המדינה. המרוץ לתפיסת המאגרים כבר החל ו"צבא סוריה החופשי" ולוחמי ג'יהאד סונים מנסים להשתלט עליהם כבר כמה חודשים.

 

לפי דיווחים שונים, חיזבאללה משקיע מאמצים רבים בתמיכה במשטר, ולא מן הנמנע כי גם "משמרות המהפכה" האיראנים משתתפים בשמירה על מחסני הנשק, כפי שטוענים לוחמי האופוזיציה. תפיסת המחסנים תשנה את כללי המשחק לא רק בסוריה, כי אם באזור כולו, שכן הם מכילים כמויות משמעותיות של נשק קונבנציונלי ובלתי קונבנציונלי (כימי וביולוגי), טילים ותחמושת רבה, רובם כנראה מתוצרת רוסיה, צפון קוריאה וסין. ישראל ושאר מדינות האזור, בראשן טורקיה וירדן, חוששות מאוד כי המאגרים ייפלו לידי טרוריסטים, אולם חיזבאללה חושש יותר מכולם – מדוע?

 

אזור "התקיפה הישראלית", לפי ההודעה הסורית (מפה: Google Maps) (מפה: Google Maps)
אזור "התקיפה הישראלית", לפי ההודעה הסורית(מפה: Google Maps)

חלוקת ערכות מגן בירושלים. נערכים לכל תרחיש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חלוקת ערכות מגן בירושלים. נערכים לכל תרחיש(צילום: רויטרס)

נסראללה חזר שוב ושוב בראיונות האחרונים לאמצעי התקשורת, על כך שארגונו תומך במשטר אסד אך אינו מתערב בנעשה בסוריה. הוא הודה בראיון באוקטובר כי אנשי ארגונו ששוהים בסוריה מגנים על עצמם מאחר שהם מתגוררים במדינה, ואמר כי "זו זכותם ולא ניתן למנוע זאת מהם".

 

הסיוע של נסראללה לאסד מתבקש אחרי תמיכה של משפחת אסד בארגון חיזבאללה במשך כ-30 שנה. יש להניח כי מדובר גם בהיענות לדרישה מצד איראן לסייע באופן פעיל לצבא סוריה, שכן הישרדות המשטר היא אינטרס איראני.

 

למרות ההכחשות של נסראללה, מנהיגי האופוזיציה הסורית מאשימים אותו בשליחת מיטב לוחמיו ש"היו מיועדים כביכול להילחם נגד ישראל" – לסוריה. גורמים ב"צבא סוריה החופשי" כבר איימו לפני כחודשיים כי בכוונתם להשיב לחיזבאללה כגמולו ולהתקיף את בקעת הלבנון – מעוז חיזבאללה – ולצרף למבצע זה לוחמים סונים מאזור טריפולי.

 

מלחמת דת

מלחמת האזרחים הסורית מכילה ללא ספק אלמנטים של "פתנה", מלחמת דת בין סונים לשיעים. על כן, נסראללה יודע היטב כי במסע הנקם שאחרי נפילת משטר אסד יבוא תורם של השיעים אחרי העלווים. נסראללה פירש בחודש נובמבר את המתחולל בסוריה כ"קונספירציה של ארצות הברית" וטען כי האיסלאמיסטים הסונים וארגון אל-קאעידה "נפלו למלכודת" של אמריקה, המעוניינת שהסונים ואנשי המשטר יהרגו אלה את אלה וייחלשו. כך מסביר נסראללה את הימשכותו של המשבר בסוריה.

 

הגבול עם לבנון. הכוחות שומרים על כוננות (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
הגבול עם לבנון. הכוחות שומרים על כוננות(צילום: אביהו שפירא)

כוחות האו"ם בגבול הצפון, לאחר הדיווחים על תקיפה בסוריה (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
כוחות האו"ם בגבול הצפון, לאחר הדיווחים על תקיפה בסוריה(צילום: אביהו שפירא)
 

הבעיות של נסראללה אינן רק מעבר לגבול, בסוריה, כי אם בתוך לבנון גם כן. מאז רצח חרירי בידי פעילי חיזבאללה, וביתר שאת מאז שהחל המשבר הסורי, עולים בהתמדה הקולות הדורשים לפרק את חיזבאללה מנשקו ולמסור אותו לצבא לבנון. במאמרי מערכת המתפרסמים בעיתונות הלבנונית כיום, מביעים הסונים והנוצרים ללא חשש את דעתם כי נשק חיזבאללה הוא "נשק לא חוקי" וכי מטרתו אינה להגן על לבנון מפני "האויב הציוני", כי אם להשתלט באמצעותו על המדינה. הם גם מאשימים את חיזבאללה כי סיבך את לבנון במלחמה בסוריה. בלבנון יודעים כל מתנגדי חיזבאללה כי התערערות המשטר הסורי תקרין בסופו של דבר על מעמדו של חיזבאללה ותפגע ביכולתה של איראן להמשיך ולתמוך בארגון.

 

בפני חיזבאללה ניצב כיום איום כפול: ההסתבכות במלחמה בסוריה עלולה להביא בעתיד הקרוב ל"נקמת הג'יהאדיסטים" מסוריה ואילו היחלשותו של חיזבאללה תביא ל"נקמת חרירי" בלבנון. למעשה, הדרך היחידה להציל את הארגון במצב הקשה שאליו הוא נקלע, היא להשתלט על מאגרי הנשק בסוריה ולהעבירם ללבנון. אם ינצחו הג'יהאדיסטים או "צבא סוריה החופשי" במרוץ להשגתו, יוכלו לממש את איומיהם להשמיד את הארגון.

 

על רקע זה, יש להבין את ההתקפה הישראלית, אם אכן אירעה כפי שדווח, כראשיתה של תוכנית אסטרטגית, שמטרתה השמדת אתרים כימיים העומדים ליפול לידיהם של טרוריסטים, בין שאל-קאעידה ובין שחיזבאללה.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת תמיכה באסד ובנסראללה
צילום: רויטרס
מומלצים