שתף קטע נבחר

עששת בילדים: 10 פעולות פשוטות למניעה

עששת נחשבת למחלה הנפוצה בעולם, אבל אפשר למנוע אותה בכמה צעדים פשוטים. רופא שיניים מומחה מסביר למה לא כדאי לתת לעששת להרוס לילדים את השיניים

עששת היא מחלת השיניים הנפוצה ביותר בעולם. היא פוגעת בעיקר בילדים קטנים וצעירים וגורמת בסופו של דבר לאיבוד שיניים. גורמי המחלה הם חיידקים הנמצאים בחלל הפה, אלה יוצרים רובד דביק בשם פלאק, נצמדים לשיניים, ויוצרים חומצה הנשארת על השן והורסת אותה.

 

קיראו עוד על בריאות השן

 

10 פעולות פשוטות שניתן לעשות כדי למנוע את התופעה:

 

1.  איטום חריצים

כשהשיניים מתפתחות נוצרים בהן חריצים ובהם בדרך כלל מתפתחת העששת. העששת מתפתחת בחריצים אלו כיוון שאלו אזורים שבהם יכולים החיידקים “להתחבא” מפני צחצוח המברשת.

 

איטום החריצים מהווה שכבת הגנה נוספת לשן, מעכב ואפילו מונע לגמרי התפתחות עששת. אמנם צחצוח שיניים מסיר את שאריות האוכל ומנקה את חריצי השן, אך יש מקומות בשיניים שקשה לנקות באופן מוחלט גם עם מברשת השיניים הטובה ביותר בעולם.

 

2. להתחיל לצחצח עם בקיעת השן הראשונה

צחצוח שיניים מרגע בקיעת השיניים פעמיים ביום. אפשר לצחצח בעזרת פד גאזה חד פעמי או להשתמש במברשת שיניים רכה וקטנה ללא משחת שיניים. משחת שיניים גם כשהיא מיועדת לילדים, מומלצת רק מגיל שנתיים כמו כן הצחצוח מגיל צעיר מקנה לילד הרגל בריא וטוב לחיים.

 

3. ניקוי חריצי השיניים

לאחר אכילת פירות בעלי סיבים כמו תפוח עץ חשוב מאד לנקות את חריצי השן על מנת לסלק את כל שאריות הפרי.

 

הסיבים הדקיקים נתקעים בחריצי השן לזמן ממושך, גורמים לירידת רמת החומציות ופוגעים קשות בשן הדבר תקף גם לגבי מזונות דביקים כמו במבה ובצקים אחרים או טופי ושאר הממתקים הדביקים.

 

לעיסתמסטיק יכולה דווקא לעזור (צילום: ablesok) (צילום: ablesok)
לעיסתמסטיק יכולה דווקא לעזור(צילום: ablesok)

 

4. לעיסת מסטיק

 לעיסת מסטיק ללא סוכר בסוף כל ארוחה מאזנת את רמת החומציות בפה. כמובן שיש להקפיד שלא ללעוס יותר מחצי שעה ביום משום שהדבר עלול להזיק למפרקי הלסת.

   

5. שתייה עם קשית

שתיית משקאות ממותקים עם קשית מצמצמת את שטח השן שבא במגע עם הסוכרים שבמשקה.

 

6. צחצוח נכון

הקפידו על צחצוח שיניים יסודי וארוך, מומלץ 3 דקות פעמים ביום.

 

7. הקניית הרגלי תזונה בריאים

לא לאכול חטיפים בין הארוחות - עדיף להצמיד את אכילת החטיפים לארוחות הגדולות וזאת משום שאכילה בין הארוחות גורמת לעליית החומציות וזה עלול לגרום להיווצרות עששת.

 

8. שינה בלי בקבוק

מתן משקאות ממותקים בלילה או אפילו חלב או שוקו לילד "שאם הוא יהיה צמא יוכל לשתות...", חמורה מאד ועלולה לגרום לעששת בקבוק עד כדי מצב חמור של עששת בכל השיניים בפה.

 

9. העדפת שתיית מים

ידוע כי הרגלי השתייה נוצרים בגילאים צעירים - ברור שלא ניתן למנוע מהילד לשתות שתייה ממותקת אבל ככל שנדחה את חשיפתו לכך כך ייטב.

 

גם במיצי פירות שנחשבים לבריאים, יש לזכור את כמויות הסוכר הגדולות - בכוס מיץ תפוזים סחוט יש יותר סוכר מאשר בכוס קולה וגם חומציות גבוהה יותר.

 

10. מתן פלואור

מתן פלואור לילדים מחזק את מינרל השן. הפלואור יכול להינתן ע לי ידי סוכריות או נוזל אצל רופא השיניים או השיננית. מחקרים מצביעים על כך כי מתן פלואור בגיל צעיר מקטין הימצאות עששת בשיניים נשירות וגם בקבועות.

 

הכותב הוא רופא שיניים ומנהל מרפאת מאלו קליניק ישראל

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עששת בילדים יכולה להרוס גם את השיניים הקבועות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים