שתף קטע נבחר

קצין לוחם במילואים, בעל תואר ראשון - ומובטל

הזינוק באבטלה שנחשף בנתוני הלמ"ס מדאיג את חגי לוי, סמנכ"ל בשירות התעסוקה: "רואים את ענני הסערה באופק". עבור תומר גלעד מחיפה, נתוני האבטלה הם סיפור חייו כבר שנה: "בלית ברירה המשכתי לעבוד בעבודת הסטודנטים שלי"

"אתה עושה את המסלול האופטימלי בחברה הישראלית, משרת כקצין לוחם ומספר לחיילים שלך שזו הדרך, אבל בסוף אתה מוצא את עצמך עם תואר וללא עבודה". תומר גלעד (29) מחיפה עבד עד לפני שנה באופן קבוע כמאבטח. גלעד, בעל תואר ראשון במנהל עסקים, לא הצליח למצוא עבודה קבועה בשנה האחרונה, ולכן שב לעסוק בתפקיד לתקופות קצרות.

 

"מאז שסיימתי ללמוד לפני כשלוש שנים אני לא מצליח למצוא עבודה בתחום שלי", הוא סיפר בייאוש, "מחוסר ברירה פשוט המשכתי לעבוד בעבודת הסטודנטים שלי".

 

נתוני הלמ"ס שפורסמו אתמול (יום ה') חשפו תמונה מטרידה. בסיכום שנתי עמד שיעור האבטלה ב-2012 על 6.9 אחוזים, לעומת 5.4 אחוזים בשנת 2011. בתחילת השנה החולפת עמד שיעור האבטלה בישראל על 6.5 אחוזים. הזינוק בשיעור האבטלה נובע מהנהגתו של סקר כוח אדם חדש שאליו הצטרפה ישראל ב-2010 לדרישות ארגון ה-OECD.

 

אולם, המציאות אינה רק מספרים, והיא מורכבת מסיפורים דוגמת זה של גלעד ושל משפחתו. הצעיר בן ה-29 נשוי ואב לשני ילדים קטנים, ולדבריו משפחתו מתקיימת בקושי רב. סיפורו כאחד שהיה קצין בצה"ל, משקף במידה רבה את בעיית האבטלה בצפון. "פשוט אין היצע מספיק של משרות באזור. נאלצתי לעבוד כמאבטח, וככל שעוברות השנים המצב הופך להיות משפיל. לא האמנתי שאגיע למצב שאצטרך להסתמך על ההורים שלי ועל המשכורת של אשתי".

 

"לחיות על 5,000 שקל בחודש זה בלתי אפשרי. כשאתה מגיע לראיונות עבודה, אתה מגלה ששירות בקבע ותואר ראשון לא מספיקים. כולם מבקשים שנות ניסיון, ולך תסביר שאם לא ייתנו לך את ההזדמנות הניסיון לא יגיע", הוא מסביר בתסכול.

 

עיקר הבעיה - מחוץ לת"א

"נתוני האבטלה מדאיגים", אמרה ל-ynet פרופ' לאה אחדות מהמרכז האקדמי רופין, ולשעבר סמנכ"ל מחקר ותכנון בביטוח הלאומי. "להאטה ולצמצום הפעילות הכלכלית במשק יש משמעויות בדמות עלייה מסוימת באבטלה. כל זה לפני הצורך לטפל בגירעון בשנת התקציב הקרובה, שעלול להביא להשפעות קשות על שוק העבודה".

 

שיעור האבטלה בתל אביב - רק 5.5%. אילוסטרציה (צילום: רגב קונטס) (צילום: רגב קונטס)
שיעור האבטלה בתל אביב - רק 5.5%. אילוסטרציה(צילום: רגב קונטס)

 

הנתונים מלמדים על הפערים הקיצוניים בין המרכז לפריפריה. כך למשל, שיעור האבטלה הנמוך ביותר נרשם במחוז תל-אביב - 5.5 אחוזים. שיעור האבטלה הגבוה ביותר נרשם במחוז הצפון - 9.8 אחוזים. לדברי פרופ' אחדות, "הפערים משקפים תמונת מצב בשוק העבודה. הממשלה לא עושה די כדי לעודד באמצעות חוק עידוד השקעות הון ובאמצעות הכשרת כוח אדם את תשתיות התעסוקה במקומות הללו. מאז 2002 מערך ההכשרה המקצועית מערך נחלש מאוד ובנוסף יש לנו בעיה קשה באוכלוסייה הערבית בצפון".

 

יוסי פרחי, לשעבר מנכ"ל שירות התעסוקה, מסכים כי שיעור ההשתתפות הוא בעיה אך מצביע גם על בעיות נוספת: "לפי הנתונים מגיל 45 ומעלה יש 100,00 מובטלים, כלומר יש לנו בעיה קשה באבטלת מבוגרים. בנוסף, יש היום 70,000 מובטלים שהאבטלה שלהם נמשכת מעל 270 יום זו אבטלה עמוקה שניתן לפתור באמצעות חיזוק מערך ההכשרות".

 

פרחי מסכים עם עמדתה של פרופ' אחדות בסוגיית האבטלה בפריפריה ולדבריו יש למקד מאמץ בסגירת הפערים. לדברי פרחי, "במחוז הצפון יש לנו למעלה מ-10 אחוזי אבטלה כשבמהלך חודש דצמבר פוטרו למעלה מ-3,000 איש. הממשלה חייבת לפקוח עין ולראות את הנתונים הללו. התמונה הכללית של האבטלה מטעה".

 

"ענני הסערה מתקרבים"

חגי לוי, סמנכ"ל מחקר ותכנון בשירות התעסוקה, הסביר כי העלייה בשיעור האבטלה נובעת בעיקרה משינוי שיטת המדידה. לדבריו, "במהלך 2012 אנחנו רואים יציבות בנתוני האבטלה ואפילו גידול בשיעור התעסוקה ובשיעור ההשתתפות בעבודה. בנוסף אנחנו רואים שכמות המשרות הפנויות במשק נשארת ביותר מ-160 אלף. כלומר, לא רואים שינוי דרמטי לרעה, אבל גם לא לטובה. ב-2012 שוק העבודה עמד במקום".

 

למרות היציבות, לוי מזהיר מהצפוי לקרות בשנה הקרובה. "אנחנו רואים את ענני הסערה הכלכלית שמתקדרים באופק ומבינים שיש סיכוי גדול שזה עלול לפגוע כאן. ב-2013 סיטואציה של קיצוצים והקטנה תשלומי הממשלה עלולה להביא למשבר. אבל בסך הכול צריך להדגיש שכרגע הנתונים לא מדברים על הרעה".

 

סמנכ"ל שירות התעסוקה הצביע על הבעיות העיקריות שמהן סובל שוק העבודה הישראלי ולדבריו לא השתנו במהלך 2012. לדבריו, "אנחנו סובלים מפריון נמוך, כלומר חלקיות משרה וההעסקה דרך חברות כוח אדם, שיעור תעסוקה ושיעור נמוך בהשתתפות בשוק העבודה. מעניין לראות שבנתוני הלמ"ס שבירושלים למשל שבה קיימות אוכלוסיות גדולות של חרדים וערבים יש דווקא עלייה בשיעור ההשתתפות אלו מגמות שצריך לעודד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תור בלשכת התעסוקה. ארכיון
מומלצים