שתף קטע נבחר

צילום: AP

התקיפה בסוריה: מפזרים את מסך הערפל

איפה בדיוק ובאיזו שעה הפציצו המטוסים? מה היה היעד המדויק של התקיפה? כמה בני אדם נהרגו? כל הגרסאות השונות לשאלות שעל הפרק, במה שעל פי מקורות זרים הייתה התקיפה הישראלית הראשונה מאז פרוץ מלחמת האזרחים הסורית

גם יומיים אחרי ההפצצה בסוריה, התמונה עדיין לא התבהרה לחלוטין. לא המיקום, לא יעד התקיפה וגם לא זהות המפציצים - לכל אלו יש כמה גרסאות. כדי לפזר מעט את ערפל הקרב, במה שהייתה לכאורה התקיפה הישראלית הראשונה בשטח סוריה מאז פרוץ מלחמת האזרחים במדינה לפני 20 חודשים, ריכזנו כאן את כל אותן גרסאות והתמקדנו באלו שמדווחים עליהן מקורות מהימנים.

 

"ישראל תקפה בסוריה" - הסיקור ב-ynet:

עדויות מסוריה: "ישנו במיטה ואז נשמע פיצוץ"

איראן: לתקיפה יהיו השלכות משמעותיות על ת"א

תקיפות בעבר: ישראל שותקת, אסד לא מגיב

"העולם שתק - וישראל האכזרית ניצלה ותקפה"

 

מתי זה קרה?

סוכנות הידיעות הלבנונית דיווחה - עוד לפני הפרסום על ההפצצה יוצאת הדופן - כי בשעה 16:30 ביום שלישי חדרו ארבעה מטוסי קרב ישראליים למרחב האווירי של לבנון וטסו מעל העיירה רמיש שבדרום המדינה. לפי אותו דיווח, הם עזבו את שטח לבנון ב-21:05, וארבעה מטוסי קרב אחרי החליפו אותם. הרביעייה הזו חזרה לישראל ב-2 בלילה. ב-7:55 בבוקר שאחרי אירעה גיחה שלישית ללבנון, והמטוסים חגו בגובה נמוך מעל העיירה בינת ג'בייל.

 

על פי כמעט כל הדיווחים, התקיפה בשטח סוריה התבצעה במהלך הלילה שבין הגיחה הראשונה לאחרונה. גורם לבנוני מסר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי ההפצצה עצמה אירעה בסביבות השעה 1:30 בלילה. עם זאת, בחלק הארי של הדיווחים לא צוינה שעה מדויקת ורק נטען כי התקיפה האווירית התבצעה בלילה שבין יום שלישי לרביעי. בדיווח בעיתון העיראקי א-זמאן, שאין לו כל אישור נוסף, נכתב כי ההפצצה התבצעה 48 שעות לפני הפרסום עליה וכי אנשי משמרות המהפכה נהרגו בתקיפה.

 

איפה הפציצו המטוסים?

בתחילה דווח כי ישראל תקפה בגבול הלבנוני-סורי, ואחד הגורמים שצוטטו אף טען כי שיירת נשק הופצצה לאחר שעברה לשטח לבנון. לעומת זאת, בהמשך מרבית הדיווחים ציינו כי ההפצצה הייתה בתוך שטח סוריה וכי זו התקיפה הישראלית הראשונה במדינתו של בשאר אסד מאז החרבת הכור בדייר א-זור ב-2007, גם כן לפי פרסומים זרים.

 

 (צילום: Googlemaps) (צילום: Googlemaps)
(צילום: Googlemaps)

 

סוללת כיפת ברזל שנפרסה בעמק יזרעאל (צילום : אלעד גרשגורן, ידיעות אחרונות) (צילום : אלעד גרשגורן, ידיעות אחרונות)
סוללת כיפת ברזל שנפרסה בעמק יזרעאל(צילום : אלעד גרשגורן, ידיעות אחרונות)

 

ברשת הבריטית סקיי ניוז נטען כי מקום התקיפה הוא באזור שבין נבי שית לזבדאני - קרוב מאוד לגבול הלבנוני-סורי. אבל כמה שעות לאחר מכן הודתה דמשק כי הותקפה וטענה כי "מרכז מחקר צבאי" באזור ג'מראיה הוא שהופצץ. הקומפלקס הביטחוני בג'מראיה, שם יוצר על פי דיווחים גם נשק כימי, נמצא בפאתי הבירה דמשק, כ-15 ק"מ מהגבול. בעיתון האמריקני וול סטריט ג'ורנל העריכו כי הפצצת השיירה התרחשה בקרבת המתקן הצבאי שסוריה טענה כי הותקף. ב"ניו יורק טיימס" נכתב הלילה כי עדיין לא ברור אם מדובר בתקיפה אחת או בשתי תקיפות.

 

מה היה יעד התקיפה?

סוכנות הידיעות הצרפתית דיווחה כי שיירת משאיות שעשתה את דרכה מסוריה לארגון הטרור הלבנוני חיזבאללה היא שהותקפה, סוכנות AP מסרה בהמשך כי אותה שיירת נשק הכילה טילי קרקע-אוויר חדישים מתוצרת רוסית, מסוג SA-17. אותם טילי נ"מ מתקדמים, שלפי דיווחים שונים סוריה קיבלה מרוסיה, החליפו את הדגם הישן יותר SA-11, שהחליף את ה-SA-6 המוכר לחיל האוויר ממלחמת יום הכיפורים.

 

ה-SA-17 הוא כבר בעל יכולת לפגוע במטוסים מתמרנים ומנמיכי טוס, והוא יכול לפעול ללא ליווי רכב ניהול האש והפיקוד שלה. כמו כל מערכת נ"מ, פריסת חלקי הסוללה תגדיל את הסיכוי לזהותה, אך אם תיפרס לפני שתותקף - המערכת עלולה להיות קטלנית מול גיחות של מטוסי חיל האוויר. אותם טילי קרקע-אוויר, כמו סקאדים וטילי חוף-ים מסוג יאחונט, מוגדרים בישראל כמערכת "שוברת שוויון", שעלולה לשנות את כללי המשחק.

 

גורמים אמריקניים אישרו מאוחר יותר ל"ניו יורק טיימס" כי מטרת התקיפה בעומק שטחה של סוריה הייתה לפגוע בכלי נשק מתוחכמים שיועדו להגיע לחיזבאללה, וחשפו כי ישראל יידעה את ארצות הברית מראש. מאוחר יותר אמרו מומחים ביטחוניים לעיתון כי דפוס הפעולה של מטוסי הקרב הישראליים מראה שזו ככל הנראה הייתה מטרה נעה כשיירה - ולא נייחת כקומפלקס צבאי. גורמים אמריקניים וישראליים אמרו לעיתון הבריטי "הטיימס" כי המשאיות שהופצצו הובילו גם ציוד אלקטרוני שמשבש את יכולת הניווט מבוססת ה-GPS של מטוסים ללא טייס.

 

בדיווח ברשת החדשות האמריקנית מקלאצ'י, מפי גורמי מודיעין ישראליים, נטען כי משלוח טילי הנ"מ המתקדמים שתקפה ישראל עדיין היה בבסיס צבאי מחוץ לדמשק, כשפגעו בו מטוסי חיל האוויר. אחד מהם אמר כי השיירה שנשאה את הטילים חנתה בתוך הבסיס הצבאי באזור ג'מראיה, בעוד שהגורם האחר אמר כי השיירה התחילה לנוע מהבסיס לכיוון הכביש המהיר.

 

האזור שהותקף, לפי הטענה הסורית ()
האזור שהותקף, לפי הטענה הסורית

 

אם הפרסומים הזרים היו עקביים יחסית ותיארו התרחשות דומה, הרי שסוריה ציירה תמונה שונה לחלוטין. לטענת צבא אסד, לא שיירת נשק הותקפה, אלא "מרכז מחקר האחראי על חיזוק ההגנה העצמית וההתנגדות". לפי ההודעה, שני עובדים נהרגו וחמישה נפצעו, ונגרם נזק כבד למקום. יממה לאחר מכן, דיווח העיתון "אל-קודס אל-ערבי" מפי גורמים סוריים כי בתקיפה לכאורה במתקן בג'מראיה נפגעו מבנים אדמיניסטרטיביים ומבני שירות. על פי אותם גורמים, המעבדות הצבאיות התת-קרקעיות במתקן לא נפגעו.

 

פרשננו לענייני ביטחון, רון בן ישי, הסביר כי נראה שהטענה הסורית נועדה לטשטש את העובדה שהסורים העבירו לחיזבאללה את טילי ה-SA-17 החדישים, שלפי מקורות זרים קיבלו ממוסקבה לאחרונה. העברת נשק זה לארגונו של חסן נסראללה הייתה מהווה הפרה של ההסכם שחתמה סוריה עם רוסיה.

 

מי תקף?

ישראל שותקת, ארצות הברית מפנה את השאלות לירושלים - אבל כמו סוריה, כלל הדיווחים בעולם מייחסים לחיל האוויר הישראלי את ההפצצה שלשום. לגבי התקיפה בג'מראיה - זה כבר סיפור שונה. גורמים בקרב המורדים בסוריה, ובהם גם מפקד באזור דמשק, אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי הצבא שיקר וכי הם היחידים שתקפו באותו אזור. גם רשת פוקס דיווחה מפי מקור ישראלי כי את ההתקפה על המתקן הסורי שמשטר אסד ייחס לישראל ביצעו המורדים, שתקפו אותו פעמיים בשבוע שעבר.

 

בדרך להתחממות אזורית? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בדרך להתחממות אזורית?(צילום: AFP)

 

אז אם כך, מי הפציץ את שיירת הנשק? גם כאן אין תמימות דעים. גורם ביטחון

 בכיר לשעבר בלבנון אמר בראיון ל"וושינגטון פוסט" כי בתקיפה היה מעורב כלי טיס בלתי מאויש של חיל האוויר הישראלי, שירה טיל שפגע במשאית. דיווחים אחרים דיברו על כמה וכמה גיחות של מטוסי צה"ל. לפי א-זמאן העיראקי, התקיפה הישראלית בוצעה על ידי שתי קבוצות של מטוסי F-16, ששיגרו 8 טילים מונחים, מתוכם לפחות טיל אחד נגד ביצורי בטון.

 

בינתיים, האו"ם פרסם הודעה לפיה הכוח המוצב ברמת הגולן לא הבחין במטוסי קרב ישראליים שחדרו לשטח סוריה. בהודעה צוין כי אנשי האו"ם בגולן התמודדו עם תנאי מזג אוויר קשים בעת החדירה לכאורה ולכן לא ניתן לאשר אותה. וכמה הרוגים היו באותה תקיפה? גם כאן הדעות חלוקות. בתחילה דווח כי לא היו נפגעים בתקיפה, אחר כך הסורים טענו כאמור כי שני עובדים במתקן הצבאי נהרגו ובהמשך דיווחו גורמים המזוהים עם האופוזיציה הסורית כי עשרות נהרגו ובא-זמאן העיראקי נטען כי גם אנשי משמרות המהפכה האיראניים מצאו בה את מותם. לכל אותם דיווחים, כאמור אין אישור. וישראל עדיין שותקת.

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי קייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
F-16. תקפו בעומק סוריה?
צילום: gettyimages
SA-17. נסראללה רוצה את הטילים הללו
מומלצים