שתף קטע נבחר

המחבל שתקף בטורקיה: איש ארגון שמאל קיצוני

לא אל-קאעידה, לא הכורדים: משטרת אנקרה מעריכה כי מחבל מתאבד מארגון מרקסיסטי הוא שהתפוצץ בצהריים בשגרירות ארה"ב והרג מאבטח. בעבר נטל הארגון אחריות לפיגועים נגד תחנות משטרה. ארדואן: "צריך מאמץ עולמי נגד הטרור"

רשת הטלוויזיה הטורקית TRT דיווחה הערב (יום ו') כי משטרת טורקיה חושדת שהמחבל המתאבד שביצע את הפיגוע בשגרירות ארה"ב באנקרה בצהריים, היה איש ארגון שמאל קיצוני. לפי הדיווח, המחבל המתאבד, שמלבד את עצמו הרג גם מאבטח שהיה במקום, היה בן 30 וכבר נכלא בעבר בשל האשמות הקשורות לטרור. הוא היה חבר בארגון "מפלגת-חזית השחרור המהפכנית של העם" (DHPK-C).

 

הארגון המדובר הוא ארגון מרקסיסטי-לניניסטי, ובשנים האחרונות הוא נטל אחריות לפיגועים נגד תחנות משטרה. עד כה אף ארגון בטורקיה, כולל DHPK-C, לא נטל אחריות לפיגוע שאירע בצהריים. מחלקת המדינה האמריקנית קראה בינתיים לאזרחיה השוהים בטורקיה שלא להגיע לנציגויות האמריקניות.

 

ארגוני שמאל קיצוניים בטורקיה ממקדים את פעילותם בין השאר בהתנגדות למה שהם רואים כהשפעה אמריקנית על מדיניות החוץ של טורקיה. הארגון שאליו השתייך לפי החשד המחבל דורש לכונן בטורקיה מדינה סוציאליסטית והוא בעל קו אנטי-אמריקני. הן ארה"ב והן טורקיה מגדירות את הארגון הזה ארגון טרור. הוא הואשם בעבר בביצוע פיגוע בכיכר תקסים המרכזית באיסטנבול, שבו נהרגו שני שוטרים ותייר.

 

ארגון DHKP-C תקף בעבר כמה מוסדות שלטון ורשויות בטורקיה בעזרת פצצות, אולם מעצרים שבוצעו בקרב חברי הארגון בשנים האחרונות החלישו אותו. הפיגוע האחרון שיוחס לארגון היה ב-11 בספטמבר 2012, נגד תחנת משטרה באיסטנבול. הפיגוע ההוא נתפש כפיגוע סמלי לרגל יום השנה ה-11 לפיגועי 11 בספטמבר בארה"ב.

 

זירת הפיגוע באנקרה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
זירת הפיגוע באנקרה(צילום: EPA)

 

אנקרה היא בת ברית חשובה של ארה"ב במזרח התיכון, ולשתיים יש אינטרסים משותפים - החל בביטחון אנרגיה וכלה במאבק בטרור. שתיהן נמנות עם המדינות המובילות את התמיכה בהתערבות בינלאומית בסוריה לשם סיום מלחמת האזרחים המתחוללת בה.

 

הפיגוע באנקרה אירע מעט לפני השעה 13:30. המחבל המתאבד פוצץ את עצמו בכניסה צדידות לשגרירות האמריקנית, ונהרג יחד עם מאבטח. מחלקת המדינה האמריקנית אישרה כי מדובר בפיגוע טרור, וראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן קרא להשקיע מאמץ עולמי במלחמה ב"גורמי הטרור". עשרות אמבולנסים וכוחות כיבוי אש הוזעקו לאזור הפיגוע בבירה הטורקית, ורשתות הטלוויזיה במדינה דיווחו כי נזק נגרם לכניסה הצדדית של בניין השגרירות.

 

ההרס באזור השגרירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההרס באזור השגרירות(צילום: AFP)

 

המרכזייה של השגרירות האמריקנית פועלת דרך איסטנבול. אחד ממפעיליה סיפר ל-CBS כי צוות השגרירות התחבא לאחר הפיצוץ, ולכן איש לא ענה לטלפונים בבניין באנקרה. כתב סוכנות הידיעות AP מסר כי נמצאו חלקי גופה ברחוב, ולכן החשד המיידי שעלה הוא כי מדובר בפיגוע התאבדות. הפיצוץ אירע כנראה בתוך עמדת הבידוק שבכניסה לשגרירות. בתמונות מזירת הפיגוע נראה ההרס שנגרם למבנה והחלונות שהתנפצו. שר הפנים הטורקי אמר כי אנקרה המחבל המתאבד היה כנראה אזרח טורקיה.

 

ב-CNN נאמר כי לא הייתה התרעה ספציפית, אבל נציגי ארצות הברית בטורקיה נמצאים תמיד תחת אבטחה כבדה קבועה. ממשרד החוץ בירושלים נמסר כי התקבל עדכון על הפיגוע באנקרה וכי לדיפלומטים הישראלים שלום.

 

פינוי הפצועים (צילום: AP) (צילום: AP)
פינוי הפצועים(צילום: AP)
 

 

זמן קצר אחרי הפיגוע יצא שגריר ארה"ב בטורקיה, פרנסיס ריצ'רדונה, מהשער הראשי של השגרירות, המוקפת על-ידי חומות גבוהות. הוא שוחח עם כתבים ואמר: "אני כמובן עצוב מאוד שאיבדנו את אחד המאבטחים הטורקים שניצב בשער". הוא הודה לרשויות בטורקיה על תגובתן המהירה. ראש ממשלת טורקיה ארדואן השתתף בזמן הפיגוע בטקס באיסטנבול. "האירוע הזה מראה שכולנו צריכים להילחד יחד בכל מקום בעולם נגד גורמי טרור", הוא הצהיר. מחלקת המדינה האמריקנית מסרה כי היא פועלת בשיתוף עם משטרת טורקיה כדי לחקור את הפיגוע.

 

בשעות הראשונות שאחרי הפיגוע הועלו כמה השערות בנוגע להשתייכותו של המחבל. בין השאר נבדקה האפשרות כי מדובר בפיגוע נוסף של המחתרת הכורדית (PKK) הפועלת זה עשרות שנים בעזרת פעולות מזוינות כדי להשיג עצמאות לכורדים בטורקיה, וכן האפשרות שמדובר

בפיגוע של אל-קאעידה. ארגון הטרור העולמי כבר ביצע בעבר פיגועים בטורקיה, ובשנים האחרונות דווח כי יש לו פעילים לא מעטים במדינה. כן הוזכרו המתיחות הרבה ששוררת בין טורקיה לסוריה, על רקע התנגדותה הנחרצת של אנקרה למשטר בשאר אסד ותמיכתה במורדים בו.

 

בשנים האחרונות אירעו כמה פיגועים בערים הגדולות בטורקיה. במרס 2012 נפצעו 15 בני אדם בפיצוץ סמוך למטה מפלגת השלטון באיסטנבול. לאחר מכן התברר כי כל הפצועים הם אנשי משטרה. בספטמבר 2011 נהרגו שלושה בני אדם ו-15 נפצעו בפיצוץ שאירע בבירה אנקרה. מעוצמת הפיצוץ ניזוקו אז כלי רכב רבים וחלונות ראווה של בתי עסק וחנויות התנפצו מעוצמת ההדף.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הנזק שגרם המחבל המתאבד בשגרירות
צילום: AFP
צילום: AP
פינוי פצועים מזירת הפיגוע
צילום: AP
מומלצים