שתף קטע נבחר

קלינטון, סיכום ביניים. סלבריטי, אבל לא קיסינג'ר

היא הפגינה נאמנות מוחלטת לנשיא, יריבה לשעבר, ביקרה ב-112 מדינות, וויתרה על תהליך השלום. קלינטון לא הגיעה להישגים ההיסטוריים של מזכירי מדינה כמו הנרי קיסינג'ר, אבל גם פעלה בעולם שונה, ואת הפופולריות הסלבריטאית שלה ניצלה לקידום נשים. עובדיה לא התאפקו ונפרדו ממנה בקריאות אסורות

עובדי מחלקת המדינה האמריקנית, שבדרך כלל לבושים בקפידה, מדברים בלחש ונמנעים מהתקהלויות, עמדו באלפיהם, צפופים ודחוקים בקומת הקרקע ובחללים הפתוחים של בניין המחלקה, מרעישים כמו אוהדי כדורגל, מריעים להילרי קלינטון כשירדה בפעם האחרונה מלשכתה שבקומה השביעית, לאחר שהגישה את הודעת ההתפטרות שלה לנשיא ברק אובמה. לפני ארבע שנים, באותו מקום, הם קידמו את פניה בהערצה ובשמחה מאופקות, בתקווה שתחזיר להם את הכבוד הדיפלומטי שאבד בזמן כהונת הנשיא ג'ורג' בוש. ביום שישי הם אמרו לה שלום באהבה גדולה ובלתי מוסתרת. והיו שצעקו לעברה מה שאסור לעובד ציבור לעשות – "2016" – שנת הבחירות הבאות לנשיאות.

 

הילרי נפרדת: "אחרי 50 שנה - אין לי לו"ז למחר"

נוסעת מתמידה: קלינטון טסה יותר מכל קודמיה

 

קלינטון נפרדת מעובדי מחלקת המדינה הנרגשים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קלינטון נפרדת מעובדי מחלקת המדינה הנרגשים(צילום: EPA)

 

קלינטון נכנסת למחלקת המדינה ב-2008 (צילום: AP) (צילום: AP)
קלינטון נכנסת למחלקת המדינה ב-2008(צילום: AP)

 

מעטים בוושינגטון מאמינים שהייתה זו הופעתה האחרונה של קלינטון, בת 65, בחיים הציבוריים. היא אומרת שהיא לא יודעת מה יהיה מחר, וצריך להאמין לה, אבל היא גם יודעת שגדודי התומכים שלה לא יתנו לה לחמוק מההזדמנות ההיסטורית להיות הנשיאה הראשונה בהיסטוריה האמריקנית. בראשם 18 המיליונים שהצביעו עבורה בפריימריז ב-2008, אז התמודדה מול אובמה בתקווה לפרוץ את תקרת הזכוכית.

 

קלינטון ובעלה לאחר ניצחונה בבחירות המקדימות בפנסילבניה ב-2008 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קלינטון ובעלה לאחר ניצחונה בבחירות המקדימות בפנסילבניה ב-2008(צילום: AFP)

 

יכול להיות שקלינטון עצמה טרם החליטה, אבל מי שמחפש רמזים יכול למצוא אותם בתשובות שלה על מצב בריאותה המצוין, ובהתעקשותה להגיע לשימוע בקונגרס על הפיגוע בבנגזי כדי למנוע מהרפובליקנים, שמעריכים שהיא תרוץ, להטיל כתם על הרקורד שלה. גם הפרסום ב"ניו יורק טיימס" על תוכניתה לחמש ולאמן את המורדים בסוריה, שנתקלה בהתנגדות של הנשיא, יכול להתפרש כמהלך מקדים שנועד להלבין את הרקורד שלה במחלקת המדינה, לקראת ריצה אפשרית לבית הלבן.

 

לפי קלינטון עצמה, הפיגוע בקונסוליה בבנגזי שבו נהרגו ארבעה אמריקנים ובהם השגריר כריס סטיבנס היה נקודת השפל של כהונתה. כמזכירת המדינה היא קיבלה אחריות אבל לא את האשמה. אם היא צריכה ללכת הביתה אחרי פיגוע טרור שבו נרצחו ארבעה, האם רונלד רייגן היה צריך ללכת הביתה אחרי הפיגוע בבסיס הנחתים בביירות ב-1983 שבו נהרגו 241 חיילים אמריקנים? ומה עם הנשיא בוש שבתקופתו נהרגו יותר מ-3,000 בפיגועי 11 בספטמבר? הס מלהזכיר אחד ביל קלינטון שבכהונתו בוצעו הפיגועים הקטלניים בשגרירויות ארה"ב במזרח אפריקה.

 

קלינטון בשימוע בסנאט על הפיגוע בבנגזי (צילום: AP) (צילום: AP)
קלינטון בשימוע בסנאט על הפיגוע בבנגזי(צילום: AP)

 

השגריר סטיבנס מחולץ מהקונסוליה בבנגזי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השגריר סטיבנס מחולץ מהקונסוליה בבנגזי(צילום: AFP)

 

קלינטון, שהייתה אז בבית הלבן כרעיית הנשיא, יודעת דבר או שנים על וושינגטון. כשהסכימה לשמש מזכירת המדינה תחת הנשיא אובמה, שהיה יריבה המר במערכת בחירות מקדימה ברוטלית, היא גזרה על עצמה כניסה בתנאים קשים. אובמה רצה אותה, אבל העוזרים שלו לא ממש שמחו. הוא רצה קואליציה של יריבים נוסח הנשיא לינקולן, אבל עוזריו חשדו בנאמנות שלה. הילרי, כפי שקראה לעצמה במהלך הקמפיין, הייתה צריכה להפגין נאמנות מוחלטת לנשיא והיא עשתה זאת בצורה מעוררת הערכה.

 

המדיניות נקבעה בבית הלבן וההחלטות התקבלו שם. במשך תקופה ארוכה התקשו דיפלומטים זרים לדווח לבירות שלהם מהי ההשפעה של קלינטון, אם בכלל, על מדיניות החוץ האמריקנית.

 

קלינטון מודיעה על פרישתה מהמרוץ לבית הלבן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קלינטון מודיעה על פרישתה מהמרוץ לבית הלבן(צילום: רויטרס)

 

אובמה וקלינטון. נאמנות מעוררת הערכה (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה וקלינטון. נאמנות מעוררת הערכה(צילום: AP)

 

קלינטון נהגה בחכמה. בגיבוי הנשיא היא מינתה שני שליחים מיוחדים לאזורים הקשים ביותר: ג'ורג' מיטשל למזרח התיכון וריצ'רד הולברוק המנוח לפקיסטן ולאפגניסטן. הדרישה הפומבית מישראל להפסיק את הבנייה בהתנחלויות יצאה מהבית הלבן של אובמה, לא ממחלקת המדינה של קלינטון. קלינטון לא האמינה לראש הממשלה בנימין נתניהו והעדיפה לא לבזבז זמן ומוניטין על תהליך כושל. היא ביקרה בישראל לא יותר מחמש פעמים במהלך הכהונה. קודמתה קונדוליסה רייס באה ארצה לא פחות מ-25 פעמים. וורן כריסטופר ביקר בישראל 32 פעמים.

 

בראיון סיכום משותף שלה עם הנשיא אובמה לתוכנית "60 דקות" היא נשאלה על ההישגים של ארה"ב במדיניות החוץ בכהונה שלה ואובמה קפץ והשיב: היציאה מעיראק, היציאה הקרובה מאפגניסטן והמלחמה בטרור. היא לא יכולה להציג הישג גדול מהסוג של פריצת הדרך שביצע הנרי קיסינג'ר ביחסים עם סין. קלינטון מודעת לביקורת והיא מסבירה שהעולם כיום מורכב וקשה הרבה יותר.

 

לדבריה, בעידן של אינטרנט וסמארטפונים קשה לעשות דיפלומטיה חשאית. הקפיצה הסודית של קיסינג'ר לבייג'ינג להכנת הביקור ההיסטורי של הנשיא ריצ'רד ניקסון לא הייתה יכולה להישמר כיום בסוד. היא רשמה הצלחה גדולה במזרח אסיה בקרב המדינות המקיפות את סין, בחידוש היחסים עם מיאנמר ובשיפורם בווייטנאם ובקמבודיה. היא רצתה לאתחל את היחסים עם רוסיה, אבל בשביל טנגו צריך שניים וולדימיר פוטין לא רוצה לרקוד.

 

קלינטון ולברוב לוחצים על כפתור ה"אתחול". צריך שניים לטנגו (צילום: AP) (צילום: AP)
קלינטון ולברוב לוחצים על כפתור ה"אתחול". צריך שניים לטנגו(צילום: AP)

 

קלינטון וג'ון קרי מתייצבים לשימוע של מזכיר המדינה החדש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קלינטון וג'ון קרי מתייצבים לשימוע של מזכיר המדינה החדש(צילום: AFP)

 

את הכאוס במדינות ערב לא היא הזמינה - והיא ניסתה לטפל בו נקודתית. סביר להניח שהיא הייתה נוהגת בחוסני מובראק אחרת מכפי שנהג בו אובמה, וגם לגבי סוריה היו לה תוכניות אחרות.

 

קל הרבה יותר להיות מעצמה עם כסף המפעילה את כוחה על דיקטטורים. קלינטון נכנסה לתפקידה בעידן של אמריקה במשבר כלכלי חמור, ונאלצה לפעול מול דיקטטורות שקרסו כמו דומינו, במדינות ערביות שטרם הבשילו לדמוקרטיות.

 

קלינטון ניסתה לקדם את מעמד ארה"ב בסיוע למיעוטים, במתן כלים לעידוד דמוקרטיות, ומעל לכול בקידום מעמד הנשים בעולם, שבעיניה הוא כורח בדרך לשלום ושגשוג עולמי. קלינטון ביקרה בלא פחות מ-112 מדינות (באו"ם חברות 193) – שיא בקרב מזכירי המדינה האמריקנים. היא גמעה יותר ממיליון וחצי קילומטרים, ובכל מקום שבו נחתה דאגה לפגוש קבוצות של נשים ולרומם את מעמדן בחברה.

 

קלינטון בפגישה עם אונג סן סו צ'י במיאנמר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קלינטון בפגישה עם אונג סן סו צ'י במיאנמר(צילום: AFP)

 

היא השתמשה במעמד המיוחד שלה כסלבריטי, בעידן של פיחות עצום במעמד ארה"ב, כדי לעשות חריש עמוק במדינות העולם, להציג את האמריקני היפה ולכרות בריתות מקומיות ואזוריות. היא עמדה בראש המערכה הדיפלומטית לגייס את המעצמות, ובהן רוסיה וסין, להטיל על איראן סנקציות חסרות תקדים.

 

אם תרצה להתמודד עם הסוגיות הללו שוב כנשיאה, אין לה הרבה זמן לשבת על הגדר. בתוך שנתיים לכל היותר היא תצטרך להודיע לפחות במעגלים הפנימיים אם היא מתכוונת לרוץ, כדי לאפשר למועמדים אחרים להתארגן. ייתכן שיפנו לה את הדרך ולא יקיימו פריימריז כלל. הילרי עצמה לא זקוקה לזמן רב להתארגנות. היא לא צריכה להציג את עצמה לציבור ולא תהיה לה בעיה לגייס תרומות.

היא עוזבת את מחלקת המדינה כשהיא נהנית מפופולריות של 67 אחוזים. תומכיה כבר הקימו סופר-פק, התאגדות לגיוס תרומות, תחת השם "מחכים להילרי".

 

במהלך מסעותיה בעולם לא ויתרה קלינטון על מפגשים עם עובדי השגרירויות האמריקניות ובני משפחותיהם. רבים מאלה שפגשו אותה אי שם על פני הגלובוס שבו הביתה וחיכו לה על גרם המדרגות של בניין מחלקת המדינה כדי להודות לה על העבודה הקשה, על היחס החם ועל המקצוענות.

 

הם יהיו התומכים הגדולים ביותר של הילרי קלינטון אם תחליט לרוץ לנשיאות ב-2016.

 

קלינטון עוזבת את ברזיליה באפריל 2012 (צילום: AP) (צילום: AP)
קלינטון עוזבת את ברזיליה באפריל 2012(צילום: AP)


פורסם לראשונה 03/02/2013 23:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון עוזבת את מחלקת המדינה
צילום: AP
מומלצים