שתף קטע נבחר

מסיבת חוף: שלושה צבי ים נדירים שבו לטבע

טרקי, צב ים ירוק צעיר וקטן הסתבך בחוטי שק יוטה בקיץ שעבר בראש הנקרה, ריקי ויונה, שתי צבות חומות מתבגרות כמעט וטבעו למוות בעקבות מפגש עם רשתות דיג בפלמחים. הזוחלים הימיים המצויים בסכנת הכחדה שבו בחזרה לטבע בחוף פולג בנתניה לאחר שיקום ממושך

משולש של תקווה. אנשי המרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים השיבו (ג') שלושה צבי ים נדירים ובסכנת הכחדה, בחזרה לטבע בחוף פולג בנתניה, לאחר הליך שיקום ממושך.

 

לעיני קהל של עשרות תלמידים מנתניה ואזור השרון, אוהבי טבע וסקרנים מזדמנים, שוחררו בזחילה איטית, ריקי ויונה, שתי צבות חומות גדולות שהסתבכו ברשתות דיג וטרקי, צב ים ירוק קטן וצעיר, שכמעט מת בים לאחר שהסתבך בחוטי בד יוטה באזור ראש הנקרה.

 

 

חילוץ רטוב בראש הנקרה

סיפור ההצלה של טרקי הקטן החל לפני כשישה חודשים. איתי בירנבוים, איש חברת התיירות "טרק-ים", יצא בשעת צהריים מאוחרת להפלגה בסירה עם קבוצת נוסעים באזור אכזיב וראש הנקרה.

 

"במהלך ההפלגה, הבחנתי בים גוף כהה שצף במים וסביבו נכרך בד יוטה לבן. כשראיתי שזה זז באופן חשוד, הסתובבתי וחזרתי אליו עם הסירה. רק כשהתקרבתי גיליתי שמדובר בצב ים קטן ופצוע", הוא אומר ל-ynet.

 

טרקי באוגוסט 2012. תשוש ומדמם (צילום: דייב גולד, "טרק-ים") (צילום: דייב גולד,
טרקי באוגוסט 2012. תשוש ומדמם(צילום: דייב גולד, "טרק-ים")

 

בירנבוים ניסה לחלץ את הצב הצעיר שהתקשה לשחות במים והצליח לתפוס אותו לאחר מספר נסיונות. "הוא היה די תשוש ולא היה לו כוח להתנגד. שמתי אותו בסירה ויצרתי קשר עם פקח רשות הטבע והגנים כדי שיבוא לקחת אותו לטיפול".

 

לדבריו, במהלך ההפלגות הרבות בים הוא נתקל בצבי ים חומים רבים, אך גם בפגרי צבים. "זו הפעם הראשונה שאני מציל צב ים. הוא היה מאוד קטן והיה לו מזל שראינו אותו", הוא מציין.

 

הזוחל הימי הובא בחזרה ליבשה והושאר למשמרת אצל חבריו של בירנבוים עד שנאסף והובא למרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים בבית הספר הימי "מבואות ים" במכמורת.

 

 

הבריא ומוכן לצאת לדרך. טרקי, צב הים הירוק (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
הבריא ומוכן לצאת לדרך. טרקי, צב הים הירוק(צילום: ארז ארליכמן)

 

מצבו של הצב לא היה מזהיר. גפיו הקדמיות סבלו מפציעה קשה, הוא סבל מדימומים רבים, אך במרכז ההצלה הצליחו לייצב את מצבו ולאושש אותו בהדרגה.

 

במשך כשישה חודשים, השתפר מצבו של טרקי. לדברי יניב לוי, מנהל המרכז "הצב גילה תיאבון בריא, הוא התחזק ולא היה טעם להשאירו כשהוא במצב גופני מעולה".

 

 (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים) (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
(צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)

 

יונה וריקי זוחלות לים

אל טרקי, הצטרפו גם נציגות בוגרות יותר. צמד צבות ים חומות מתבגרות, יונה וריקי, שהגיעו לטיפול במרכז בחודש שעבר לאחר שנפגעו מרשתות דיג באזור פלמחים. הזוחלות הגדולות הוחזקו במרכז הארצי להשגחה, מחשש שעקב הטביעה שלהן עלולה היתה להתפתח דלקת ריאות.

 

יום השחרור הגדול הגיע. רפאל בנדלאק, עובד המרכז מוציא את טרקי מבריכת המחייה שלו. למרות מימדי גופו הזעירים בהשוואה לחברותיו העצומות לשריון, הוא חובט במכות סנפיר מהירות באוויר עד שמונח בעדינות בקופסת פלסטיק עמוקה.

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

בנדלאק ממהר למדוד את טרקי לתיעוד אחרון לפני היציאה לים. לאחר שקילה מהירה, הוא זוכה לתג קטן על אחד מסנפיריו שיסייע לחוקרים ולאנשי טבע לגלות מהיכן הגיע.

 

לוי מחדיר לצוואר הצב שבב זיהוי זעיר וממשיך במלאכה גם בקרב הצבות הגדולות. הזמן דוחק, הליך המדידות מסתיים. 

 

צוות המתנדבים במרכז ההצלה, נעה פלג, ינון לאור, אבנר גזית ואפרת דניאל מסייעים להעמיס את הצבים אל רכב הרשות הירוק שממתין בחנייה. כל צב זוכה לארגז הובלה כחול עם לוגו אדום של צב ים קטן.

 

רכב "הצב-בולנס" המשמש בשיגרה להובלת צבי ים פצועים לטיפול רפואי, מתפקד הפעם כרכב שליחות זוחלים בחזרה לטבע.

 

כוכבים עם שריון. מצלמים בלי הפסקה (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים) (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
כוכבים עם שריון. מצלמים בלי הפסקה(צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
 

מסיבת חוף: זוחלים בדרך לים

לוי כבר שיחרר ב-14 השנים האחרונות מאות צבי ים ששוקמו בחזרה לטבע וכבר מכיר את כל סוגי הפציעות האופייניות לצבי הים במהלך מסע החיים הארוך שלהם בים התיכון, אבל כל שיקום מוצלח של הזוחלים הנדירים והשבתם בחזרה לטבע, מצליחה לעורר בו שמחה גלויה.

 

 (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים) (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
(צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
 

בחוף פולג ממתינים עשרות תלמידי בתי ספר מנתניה ומועצה אזורית חוף השרון, שהגיעו לחזות מקרוב בשלישיית הצבים מפלסת את דרכה בחול אל הים הפתוח. ראשונה יצאה ריקי, אחריה יונה ולאחר מכן טרקי. לרגע מסלול הזחילה של הצבים הפך לתצוגת אופנה של צבי ים. עשרות טלפונים חכמים ומצלמות נשלפו כדי לתעד את הצבים במסעם בחזרה לים.

 

 (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים) (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
(צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
 (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים) (צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)
(צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)

 

בעוד שצמד הצבות החומות מצאו את דרכן בקלות לים, טרקי התקשה להתמודד עם הזרמים במים הרדודים וחלפו דקות ארוכות עד ששחה ללב ים בהצלחה. ברשות מקווים כי ככל שיושבו יותר צבים בחזרה לטבע, הדבר יתרום לאישוש המינים המצויים בסכנת הכחדה בטבע. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
ריקי זוחלת לים
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
צילום: ארז ארליכמן
ריקי, צבת ים חומה בבדיקות אחרונות לפני השיחרור לטבע
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ארז ארליכמן
טרקי. צב ים ירוק נדיר
צילום: ארז ארליכמן
צילום: דייב גולד, "טרק-ים"
כך הוא נראה באוגוסט 2012 לאחר שחולץ מדמם ותשוש ליד ראש הנקרה
צילום: דייב גולד, "טרק-ים"
מומלצים