שתף קטע נבחר

שגריר ארה"ב בארץ: "ביקור אובמה - מסר לעולם"

נשיא ארה"ב צפוי לדון עם נתניהו בסוגיית הגרעין האיראני, במצב בסוריה ובחידוש המשא ומתן המדיני, כך הדגיש דן שפירו בשיחה עם ynet. "אם מישהו הטיל ספק בקשר ההדוק ובמחויבות שלנו כלפי ישראל, הביקור ייתר את התהיות"

הגעת נשיא ארצות הברית ברק אובמה לישראל תשדר מסר לאזרחיה, למדינות השכנות ולעם האמריקני, בדבר "הקשר החזק והעמוק בין שתי המדינות", כך הצהיר הבוקר (יום ד') שגריר ארצות הברית בישראל, דן שפירו.

 

בראיון ל-ynet, הוסיף שפירו כי "הנשיא וראש הממשלה שוחחו לאחר הבחירות בישראל, ושניהם חשו כי המועד מתאים לביקור, כדי לדון באג'נדות משותפות, בהן מניעת נשק גרעיני מאיראן, המצב בסוריה ומניעת זליגת נשק כימי, וחידוש המשא ומתן המדיני. הנשיא רצה שהביקור הראשון שלו מחוץ לארצות הברית יהיה כאן, והוא יבקר גם ברשות הפלסטינית וגם בירדן".

האם הנשיא מתכוון להפעיל לחץ על ראש הממשלה בנושא הפלסטיני?

 

"חידוש המשא ומתן והגעה לפתרון שתי מדינות הם מטרה של הנשיא וגם של ראש הממשלה. אין לי ציפיה למשהו מיוחד בסוגיה הזו. הביקור הוא חלק מהרצון לקדם את הפתרון".

 

יש שטוענים כי פרסום הביקור נועד לאותת לנתניהו כי עליו להקים ממשלה מתונה שתוכל לקדם תהליך מדיני.

 

"אנחנו מכבדים את התהליך הפוליטי הפנים-ישראלי, ונעבוד בשיתוף עם כל ממשלה שתקום. הנשיא לא היה מגיע לביקור לפני הקמת ממשלה חדשה. קידום המשא ומתן הוא אג'נדה של כל הממשלות והממשלים בשנים האחרונות".

 

אובמה ונתניהו בבית הלבן. "הביקור - מסר לכל המדינות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה ונתניהו בבית הלבן. "הביקור - מסר לכל המדינות"(צילום: AFP)
 

אמש הודיע הבית הלבן כי נשיא ארצות הברית יגיע לישראל באביב, ובערוץ 10 דיווחו כי מועד הביקור נקבע ל-20 במרס. זה יהיה הביקור

הראשון של אובמה בישראל כנשיא מכהן. ביקורו הקודם בארץ היה ביולי 2008, בעת שכיהן כסנאטור ומועמד לנשיאות. בסוכנות הידיעות רויטרס דווח מפי גורם בבית הלבן כי ההחלטה על ביקור אובמה בארץ התקבלה במהלך שיחת הטלפון שקיים הנשיא האמריקני עם ראש הממשלה נתניהו ב-28 בינואר - שישה ימים לאחר הבחירות לכנסת ה-19.

 

כיצד יש להתייחס לביקור על רקע היחסים המתוחים בין אובמה לנתניהו?

 

"השניים נפגשו תשע או עשר פעמים, שוחחו פעמים רבות בטלפון, והסמיכו את הממשלות לשתף פעולה בצורה מאוד הדוקה בנושאי ביטחון. יש שיתוף פעולה מאוד קרוב בין שירותי המודיעין, וזה פועל יוצא של המנהיגות של השניים".

 

האם יש בביקור הזה מסר לאיראן ולמדינות שכנות נוספות באזור?

 

"יש בביקור הזה מסר לכל המדינות, ידידותיות ולא ידידותיות. אם מישהו הטיל ספק בקשר ההדוק ובמחויבות של ארצות הברית כלפי ישראל, הביקור הזה ייתר את התהיות. יש בביקור מסר לעם בישראל, למדינות השכנות באזור ולעם האמריקני על הקשר החזק והעמוק בין שתי המדינות. בעצם היותו הביקור הראשון בקדנציה השניה של הנשיא - יש בכך מסר".

 

נמתחה ביקורת על הנשיא על כך שלא ביקר כאן, ובעצם פיספס את דעת הקהל הישראלית. האם הביקור נועד ליצור קשר ישיר עם הציבור, להוכיח שהוא לא אנטי-ישראלי ולהפעיל לחץ על נתניהו?

 

"ביקורת תהיה אם הוא בא וגם אם הוא לא בא. הנשיא מצפה לקשר ישיר עם הציבור הישראלי. אובמה הוכיח בקדנציה הראשונה כי הוא תומך של ישראל, באמצעות סיוע להגנה מפני טילים ושיתוף פעולה מודעיני וביטחוני חסרי תקדים. הנשיא מאמין כי קשר ישיר יותר עם הישראלים הוא חלק חשוב מן המדיניות שלו".

 

Read this article in English 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים