שתף קטע נבחר

"אין לי חולשות!". דברים שאסור להגיד בראיונות

כללי ההתנהלות הנכונים בראיון עבודה הם רבים - מה לומר, מה ללבוש וכיצד ללחוץ את ידו של המראיין. אבל מה לגבי הדברים שפשוט אסור בתכלית האיסור להגיד? כך תיצרו רושם חיובי

חושבים להחמיא לכישורי המראיינת, או לבקש מהמראיין הפוך מוקצף עם עוגיות בצד? אם אתם רוצים סיכוי כלשהו במקום עבודה - ממש עדיף שלא.

 

עוד על ראיונות עבודה בערוץ הקריירה :

 

יהל, מנהלת מחלקת המדיה במשרד יחסי ציבור מוביל, לא תשכח את הראיון הכי הזוי שחוותה בחייה. "הגיעה אלי לראיון אישה נעימה ורגילה למראה. אחרי החלפת כמה מילות נימוסין, לחיצות ידיים והצגה קצרה של הארגון מהצד שלי, ביקשתי ממנה שתספר לי קצת על עצמה", היא מספרת.

 

"אך כנראה", אומרת יהל, "לא ידעתי מה אני מבקשת, שכן תשובתה לספר 'קצת על עצמה' כללה את כל הביוגרפיה שלה ועוד פרטים שממש לא רציתי לדעת: באילו חטיבת ביניים ותיכון היא למדה; היכן היא שירתה בצבא וכמה זוועתי היה המפקד שלה; נסיבות הגירושין שלה ושרשרת האירועים שהובילה לנישואין השניים (והמדהימים!); התחביבים שלה (טיולים ברחבי הארץ ופיסול בעיסת נייר); ושגרת הטיפול (האינטנסיבית) בשני ילדיה הפעוטים.

 

"בפועל, הנפח שהיא נתנה למידע הרלוונטי באמת, כגון ניסיון מקצועי, השכלה וכישורים - עמד על כרבע מכלל הסיפור שלה. מיותר לציין שאת הראיון הזה סיימתי עם כאב ראש עצבני - ואותה אישה לא התקבלה לעבודה".

 

יש דברים שרציתם לומר? שקלו אותם היטב

רבות דובר על כללי התנהלות נכונים בראיון עבודה: מה לומר, מה ללבוש וכיצד ללחוץ את היד של המראיין. אך האם חשבתם פעם על דברים שפשוט אסור להגיד? רושם ראשוני הוא חשוב מאין כמוהו, ותאמינו או לא - די במשפט אחד לא במקום כדי ליצור רושם שלילי לגביכם אצל המראיין ואף לפסול אתכם מיידית. לפניכם 10 דברים שכדאי להימנע מלהגיד בראיון העבודה.

 

1. "אחי, איפה השירותים?"

כינויי חיבה וקירבה הם נחמדים, אבל לא כשמדובר בראיון עבודה. מדובר באדם שזה עתה פגשתם. אינכם יודעים כיצד כינויים מסוג זה יתקבלו אצלו, ואתם רוצים לשדר לו את הרושם הכי מקצועי שאפשר לגביכם.

 

נסו להימנע מכינויי חיבה כגון "אחי", "מאמי", "מותק", "נשמה", "חמודה" ודומיהם, עד לשלבים מאוחרים הרבה יותר בהיכרות המשותפת שלכם (וגם אז לא בכל מקרה). ריחוק ורשמיות בסיסיים הם הכרחיים לשמירה על הסטטוס קוו של יחסי מראיין-מרואיין (אם כי בהחלט אפשר ורצוי לנהל שיחה בגובה העיניים).

 

2. "ברור שיש לי ניסיון ב... רגע, איך קראת לזה?"

אף פעם לא רצוי לשקר, ובטח ובטח בסיטואציה של ראיון עבודה. מראיינים בודקים עובדות שסיפקתם, ואם שיקרתם לגבי ניסיון מקצועי, השכלה או אפילו קשר עסקי - רוב הסיכויים שהם יגלו זאת במהרה (לעתים עוד במהלך הראיון), ואתם תיפסלו אוטומטית.

 

גם אם אתם מרגישים שהרזומה או תחום מסוים אצלכם אינו מרשים מספיק, חשוב כי תהיו כנים ותשקפו את המציאות לאמיתה. אם אתם חשים צורך "לעבות" את היתרונות שלכם, הדגישו נקודות חוזק אחרות שלכם, שיחפו על אותו חוסר יחסי.

 

3. "כשאכנס לתפקיד, הנושא הזה יצטרך להשתנות"

רגע, רגע, רגע, אתם רותמים את העגלה לסוסים הרבה יותר מדי מוקדם. קודם כל, עוד לא התקבלתם - אתם אפילו לא יודעים אם המועמדות שלכם תישקל ברצינות מבחינת המראיין. שנית, אין זה העיתוי לדון בו על תחומי האחריות של התפקיד ושינויים שאתם רוצים לעשות בו.

 

ראיון עבודה הוא פגישת היכרות, בה המראיין ואתם אמורים להתרשם זה מזה, לקבל מידע אחד על השני ולשדר לצד השני עניין והתאמה, אם ישנם. זהו לא הזמן והמקום לערער על אופי התפקיד ולשדר כי אינכם שלמים עמו. כל שינוי בו אתם מעוניינים, יצטרך לבוא אם ולאחר שתתקבלו אליו.

 

4. "האף הזה שלך? הוא מהמם!"

לכאורה, מדובר במחמאה שכל אחד ישמח לקבל. אולם במעמד הראיון, בו אתם נמדדים לפי קריטריונים מקצועיים ובו מצופה מכם התנהלות מכובדת ומנומסת, היא פשוט לא במקום. עדיף להיצמד לשיחה על בסיס מקצועי ולא להיגרר להערות שונות על בסיס אישי, שלא בהכרח יתקבלו בברכה.

 

גם מהערות חצי מקצועיות כגון "וואו, את יודעת שאת פשוט מראיינת מצוינת?" עדיף להימנע, שכן הן מציירות אתכן באור מתלהב, מתחנף ולא מחמיא במיוחד.

 

5. "אפשר לאטה, מוקצף, עם חלב דל, רותח?"

ברוב המקרים, המראיין ינהג על פי כללי הנימוס הבסיסיים ויציע לכם לשתות. לגיטימי, כמובן ואם בא לכם - הסכימו. אולם התגובה הרצויה מבחינתכם היא "כן, תודה, איפה אפשר להכין?". אם הוא מתעקש להכין לכם בעצמו - להסתפק ב"קפה/תה בלי/עם x סוכר" או "מים".

 

מה שבשום אופן אסור לעשות זה להפוך את המראיין למלצר. לא לבקש ממנו משקה עם דרישות מפורטות, "משהו לנשנש" וגם אם הוא מציע לכם כיבוד - לא לטחון ללא הכרה מול הפרצוף שלו. זכרו כי אתם רוצים שהמראיין יתמקד בהצגה העצמית המכובדת שלכם, לא בפירורי העוגיות מסביב לפה שלכם.

 

6. "חולשות שלי?... לא יכול לחשוב על אף אחת"

לכל אחד מאיתנו יש חולשות כאלו או אחרות - גם למראיין וגם לכם. המראיין שואל אתכם זאת כדי להבין האם ועד כמה אתם מודעים לעצמכם, וגם כיצד אתם מתמודדים עם החסרונות שלכם. להגיד שאין לכם חולשות יצייר אתכם כתלושים מהמציאות, חסרי מודעות עצמית או סתם שחצנים.

 

לכן, כדאי שתכינו לעצמכם מראש מספר תכונות שהן חולשות שלכם (ואמיתיות!), וגם הסבר כיצד אתם מתמודדים איתם במהלך העבודה. יחד עם זאת, המראיין אינו הפסיכולוג שלכם, ולכן אל תביאו לראיון חולשות שאתם עדיין לא יודעים להתמודד איתן.

 

7. "אז מה את עושה אחרי הראיון?"

אין זה מופרך שיקרה מצב בו תפגשו במראיין או במראיינת אשר תחושו אליהם משיכה. חושבים שזו הזדמנות לגיטימית לנסות ליצור סיטואציה רומנטית? אז זהו, שממש לא - בכל אופן לא אם אתם מעוניינים באותה משרה ברמה המינימלית.

 

ראיון עבודה הוא פגישת עבודה לכל דבר, ואם אתם רוצים לשדר מקצועיות - עדיף שתשאירו בצד את הרומנטיקה (אלא אם בסופו של דבר לא תעבדו באותה חברה, כמובן).

 

8. "נראה לי שהשאלה הזו לא רלוונטית לראיון"

ייתכן בהחלט כי שאלה שתועלה מצד המראיין תיתפס בעיניכם כלא קשורה. אבל מי שמוביל את הראיון הוא המראיין, ואינכם יכולים לדעת מהם המניעים ומאילו סיבות השאלה נשאלת, וייתכן כי שאלה זו נועדה לבדוק נושאים שאינם קושרים אליה ישירות.

 

מסיבה זו אין זה ממקומכם להעביר ביקורת על אופן הניהול שלו, או על השאלות הנשאלות (למעט מקרים קיצוניים או לא הולמים באופן מובהק). על כן, במצב כזה השיבו לשאלה כמיטב יכולתכם, ועל הצד הטוב ביותר. יש לכם בעיה אישית לענות על השאלה? ענו שאתם "מעדיפים לא לענות על השאלה".

 

9. "אני חבר של כבוד במועדון סאדו-מאזו מוכר"

מכירים את המונח "TMI"? מדובר בקיצור למונח Too much information, וזה בדיוק מה שאפשר להגיד על ההצהרה הזו. ראיון העבודה אמור לעסוק בעיקר בהיבטים המקצועיים שלכם, עם גלישה מידתית ונימוסית לחיים הפרטיים שלכם (בירור מצב משפחתי, מקום מגורים וכו'). במקרים בהם נוצרת כימיה עם המראיין, ייתכן שהשיחה תגלוש לכיוונים אישיים יותר.

 

ואולם, יש גבול עליו צריך לשמור: אין זה מכובד לשתף את המראיין בפרטים מיותרים עליכם, ובעיקר לא בפרטים עסיסיים מחיי המין שלכם, תסביכים פרטיים ואפילו מה היה צבע הפליטה של התינוק שלכם הבוקר. נעימה השיחה ככל שתהיה, המראיין הוא עדיין המעסיק הפוטנציאלי שלכם ולא חבר קרוב, ורוב הסיכויים שמידע מסוג זה פשוט ירתיע אותו.

 

10. "אם אני מעוניינת לעבוד אצלכם? לא יודעת, אני שוקלת אופציות"

משחקי "קשה להשגה" אולי עובדים במערכות יחסים, אבל בכל מה שקשור לראיונות עבודה הם פועלים לרעתכם. שוק העבודה רווי במחפשי עבודה, ועל כל משרה מתמודדים עשרות אנשים. ראיון העבודה שלכם אמור לשקף גם את המוטיבציה והרצון שלכם לעבוד בחברה, ואם לא תשדרו זאת למראיין, אלא פקפוק והתנשאות - סביר להניח כי יעדיפו מועמד אחר על פניכם.

 

גם אם אתם באמת לא בטוחים שאתם מעוניינים, שדרו עניין לאורך כל הראיון, ובמקרה הגרוע ביותר תדחו אתם את המקום בסוף התהליך - אם תתקבלו, כמובן.

 

הכותבת היא מומחית AllJobs לראיונות עבודה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים