שתף קטע נבחר

ליברמן: לפיד שותף ראוי אם יבין את מקומו

על שינוי שיטת הממשל מתכוון יו"ר ישראל-ביתנו להיאבק בקדנציה הבאה, ולדבריו יאיר לפיד הוא פרטנר טוב לצורך זה. "הוא שותף ראוי בממשלה, כל עוד הוא מבין שהוא שותף קואליציוני בכיר ולא ראש הממשלה בפועל"

יו"ר ישראל-ביתנו לא מפסיק לעקוץ: בעת שנועדו חברי הסיעה בראשות אביגדור ליברמן בצהריים (יום א') עם ראשי תוכנית המתווה המשותף לשינוי שיטת הממשל, הבהיר ליברמן: "לפיד הוא שותף ראוי ורצוי בממשלה כל עוד הוא מבין כי הוא שותף קואליציוני בכיר ולא ראש הממשלה בפועל".

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

30 שנה לרצח אמיל גרינצוויג: "ישראל אחראית"

על הפרק: "שחרור אסירים והעברת שליטה לרשות"

 

אמירה זו של ליברמן מצטרפת לדברים שאמר על לפיד בשבוע שעבר בישיבת הסיעה של הליכוד-ביתנו: "אני פעם ראשונה רואה אנשים שיום למחרת הבחירות לא מדברים על המדינה, אלא איך הם הופכים לראש ממשלה".

 

 

רייכמן וליברמן. "הזדמנות היסטורית" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
רייכמן וליברמן. "הזדמנות היסטורית"(צילום: אוהד צויגנברג)
 

ליברמן הבהיר כי סעיף של שינוי שיטת הממשל אינו תנאי להצטרפות לממשלה: "אני לא שם אולטימטום עם קווים אדומים. אבל אנחנו ניאבק על קווי היסוד כדי שהדבר הזה ייכנס". לדבריו, יש עתיד תומכת בשינויים האלה, אך על לפיד כאמור להבין מה מקומו.

 

לדברי ליברמן, סעיף שינוי שיטת הממשל ויצירת משילות הם קריטיים עבור ישראל ביתנו. "יש הזדמנות היסטורית להכניס את הנושא הזה לקווי היסוד של ישראל, ולחייב את הכנסת והממשלה הבאה לפעול לקידום הנושא כבר במושב הראשון של הכנסת".

  

הוא סיפר כי הוא "מדבר על זה הרבה שנים ולא כל כך הצלחנו. נוצרה סיטואציה מיוחדת בכנסת על מנת שהפעם נצליח. אני מקיים שיחות עם כל הגופים. חשוב לי הגיבוי הפומבי והציבורי ואני מוכן להתפשר על מנת לזוז ולהתקדם בשינוי הזה". בכך התכוון ליברמן להצהרותיו בעבר לגבי הצורך בכינון משטר נשיאותי. לדבריו, "המודל שאנחנו דנים בו עכשיו הוא מודל אופטימלי. אנחנו נשאף להגיע כמה שיותר קרוב לזה. כמי שתומך במשטר נשיאותי אני מוכן לוותר בשביל תמיכה רחבה".  

 

בפגישה נכחו גם ראשי הארגונים לשיטת הממשל. פרופ' אוריאל רייכמן, יו"ר "חוקה לישראל", סיפר כי בהצעה שגיבשו לשינוי השיטה, "יינתנו לראש הממשלה סמכויות נוספות. הוא יוכל למנות את שריו ללא אישור הכנסת. תינתן לו זכות וטו מוגבלת וכן אפשרות לפזר בעצמו את הכנסת". לדבריו, הדבר יביא ל"שיטה שתיצור הכרעה ברורה של אזרחי המדינה בבחירות ויכולת ניהול אפקטיבית לממשלה, כמו גם יציבות ומשילות תוך שמירה על המסגרת הפרלמנטרית שבה חברי הכנסת הם הריבון".

 

לדברי פרופ' אמנון רובינשטיין, "בישראל יש שיטת בחירות ייחודית. אין עוד שיטת בחירות יחסית טהורה כמו שלנו בעולם, כי כל המדינות מבינות שיש לעשות פשרה בין נציגות למשילות. הציבור רוצה שינוי משטר שיכלול יותר משילות ואפקטיביות של המערכת הדמוקרטית, אבל נבלם על ידי השיטה שמייצרת מפלגות קטנות בעלות זכות וטו. זה מעגל קסמים שאנחנו מבקשים לשבור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
ליברמן. מאבק ללא אולטימטום
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים