שתף קטע נבחר

צילום: MCT

רעידת אדמה בעולם הנוצרי: האפיפיור פורש

הוותיקן הדהים את העולם הנוצרי כשהודיע באופן מפתיע שבנדיקטוס ה-16 יפנה את כיסאו בסוף החודש אחרי כ-8 שנים. הוא הסביר את המניע לפרישה, הראשונה מסוגה זה 600 שנה: "אין לי עוד את הכוחות המתאימים כדי להמשיך בתפקידי מפאת גילי המתקדם". שליח ynet מדווח מרומא

טלטלה בעולם הנוצרי: האפיפיור בנדיקטוס ה-16 יפרוש בקרוב מתפקידו לאחר כשמונה שנים בלבד. כך הודיע היום (יום ב') הוותיקן באופן מפתיע. התפטרות האפיפיור תיכנס לתוקפה ב-28 בפברואר ומחליפו ייבחר לכל המאוחר בסוף חודש מרס. ynet מעביר שידור חי מהוותיקן.

 

עוד חדשות בעולם :

ילד-חייל: "ראיתי את אויביי ככלבים ויריתי בהם"

"סקוטלנד עצמאית תסולק מהאיחוד האירופי"

ארה"ב: 3 נהרגו בהתרסקות מסוק בצילום ריאליטי

שנתיים לנפילת מובארק: "היה אוטופי, היום עצוב"

 

בהודעת הפרישה של האפיפיור נמסר כי אין לו עוד את הכוחות המתאימים כדי להמשיך בתפקידו מפאת גילו המתקדם. בנדיקטוס ה-16 מסר כי הוא מודע לגמרי למשמעות החלטתו. "מסיבה זאת, תוך מודעות למשמעות המעשה ובחופש מלא אני מכריז כי אני מוותר על משרת הבישופ של רומא (מילה נרדפת לאפיפיור) ויורשו של פטרוס הקדוש", נמסר בהודעת האפיפיור.   

 

אין לו כוח להמשיך. בנדיקטוס ה-16 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אין לו כוח להמשיך. בנדיקטוס ה-16(צילום: EPA)

 

 (צילום: AFP, shutterstock) (צילום: AFP, shutterstock)
(צילום: AFP, shutterstock)

 

עם פרישתו יהיה בנדיקטוס ה-16 האפיפיור הראשון שפורש זה כמעט 600 שנה. האחרון שפרש היה האפיפיור גרגורי ה-12, ב-1415. גורם בוותיקן מסר כי הוא מצפה שמשך הזמן שיעבור מהתפטרות האפיפיור ועד למינוי מחליפו יהיה "קצר ככל האפשר".

 

ברומא מסרבים לקבל את הבשורה

לואיזה, תושבת רומא בת 48, סירבה לקבל את הידיעה שבנדיקטוס ה-16 פורש. "לא יכול להיות, אפיפיור לא עוזב פשוט את התפקיד באמצע!", היא אמרה ל-ynet. כשהבינה שמדובר בהודעה רשמית של הוותיקן, נדהמה עוד יותר.

 

האפיפיור הנוכחי הוא אחד מהאפיפיורים המכהנים המבוגרים ביותר בהיסטוריה וכבר חלף על פני קודמו בתפקיד, יוחנן פאולוס, שהלך לעולמו בשנת 2005.

הוא כעת האפיפיור המכהן המבוגר ביותר מאז ליאו ה-8, שמת בגיל 93 בשנת 1903 לאחר שכיהן בתפקיד האפיפיור במשך 25 שנה.

 

ביום הולדתו ה-85 שחל בחודש אפריל אמר האפיפיור: "אני מוצא עצמי מתמודד עם הישורת האחרונה במסלול חיי".

 

בנדיקטוס ה-16 נולד בשנת 1927 בבוואריה שבגרמניה בשם יוזף רצינגר. אביו היה שוטר ונצר למשפחת איכרים קתולית. ימי ילדותו של האפיפיור עברו עליו בעיר טראונשטיין שבדרום המדינה, ליד גבול אוסטריה. ב-1941, כשהיה בן 14, הצטרף ל"נוער היטלר". לדבריו, מוריו בבית הספר רשמו אותו נגד רצונו, יחד עם כל בני כיתתו. הוא הורשה לעזוב כעבור זמן קצר, משום שהחל להכשיר את עצמו לכמורה. ב-1943 גויס לצבא ושירת כתותחן נ"מ. לקראת סוף המלחמה ערק וחזר לטראונשטיין, שם נעצר בידי חיילי ארצות הברית ונשלח למחנה שבויים. 

 

המאמינים לא מאמינים. קריית הוותיקן (צילום: אייל להמן) (צילום: אייל להמן)
המאמינים לא מאמינים. קריית הוותיקן(צילום: אייל להמן)
 

אחרי שחרורו, מ-1946 עד 1951, למד פילוסופיה ותיאולוגיה באוניברסיטת מינכן. ב-1951 הוסמך לכמורה, וב-1953 קיבל תואר דוקטור לתיאולוגיה. עבודת הדוקטורט שלו עסקה במשנתו של אוגוסטינוס הקדוש. אחרי ארבע שנים ככומר מן השורה, הוסמך להוראה באוניברסיטה ולימד תיאולוגיה ודוֹגמה בכמה אוניברסיטאות בגרמניה המערבית. ב-1962 שימש יועץ לחשמן של קלן, פרינגס, במהלך ועידת הוותיקן השנייה. עמדותיו היו פרוגרסיביות, אך נעשו שמרניות בעקבות מהומות הסטודנטים שפקדו את גרמניה המערבית ב-1968, והלכו והקצינו מאז ואילך. הוא נעשה אויב מושבע לקומוניזם ולליברליזם. 

 

ב-1969 נעשה רצינגר פרופסור לתיאולוגיה דוגמטית ולהיסטוריה של הדוגמה באוניברסיטת רגנסבורג. במרס 1977 מינה אותו האפיפיור פאולוס ה-6 לכהונת הארכיהגמון של מינכן ופריזינג, וכעבור חודשים ספורים, ביוני 1977, נעשה חשמן. בנובמבר 1981 עזב את מינכן ועבר לוותיקן, לרגל מינויו לראש המשרד לדוקטרינה של האמונה - לשכת הוותיקן האחראית לדוקטרינה ולמוסר. במלים פשוטות, רצינגר נעשה "שוטר הגבול" של האורתודוקסיה הקתולית. 

 

התגלה כבעל עמדות נוקשות ושמרניות ביותר  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
התגלה כבעל עמדות נוקשות ושמרניות ביותר (צילום: AFP)

 

בתפקידו זה התגלה רצינגר כבעל עמדות נוקשות ושמרניות ביותר בשאלות המסעירות את הכנסייה הקתולית בתקופתנו, כגון הסמכת נשים לכמורה, נישואי כמרים, היחס להומוסקסואלים, היחס לפמיניזם ועוד. גם יחסו לדתות אחרות, ובעיקר לאיסלאם וליהדות, התגלה כנוקשה, בניגוד לגישתו הפייסנית של קודמו בתפקיד, האפיפיור יוחנן פאולוס ה-2. בין השאר הכריז כי אין מקום לטורקיה המוסלמית באירופה הנוצרית. במישור הפילוסופי, הביע התנגדות נמרצתלרלטיוויזם וקבע כי אין שום פסול בפונדמנטליזם. 

 

ב-2002 נעשה רצינגר ראש מועצת החשמנים, הגוף הבכיר ביותר בכנסייה מתחת לאפיפיור. בתפקידו זה ניהל את הלווייתו של קודמו וכינס את המועצה לקונקלווה - התייעצות לבחירת אפיפיור חדש. בדרשה שנשא בפתיחת הקונקלווה קרא לעמיתיו להחזיק באמונה "שאינה נוהה אחר גלי האופנה של היום והחידושים האחרונים". ב-19 באפריל 2005, אחרי 24 שעות בלבד של דיונים, הוכרז על בחירתו לכהונת האפיפיור ה-265 במספר. 

 

במאי 2009 הגיע האפיפיור לביקור היסטורי בישראל. בין היתר ביקר ב"יד ושם", התארח בשטחה של הרשות הפלסטינית, ופקד אתרי דת הקדושים לשלוש הדתות: הר הבית, הכותל המערבי וכנסיית הקבר בירושלים. את ביקורו חתם האפיפיור בקריאה לשלום ולפיוס בין ישראל לבין העם הפלסטיני.

 

הודעת הפרישה נמסרה על רקע שורת פרשיות שהעסיקו את האפיפיור בכהונתו, מאז כניסתו לתפקיד הרם ב-2005. במרכזן פרשת "ותיליקס", שבה הודלפו מסמכים מהוותיקן על ידי משרתו האישי של בנדיקטוס. בחג המולד האחרון חן האפיפיור את המשרת, פאולו גבריאל, שהדליף את המסמכים כי רצה להסב את תשומת לבו של האפיפיור "לשחיתות ולרשע" שהתרחשו מתחת לאפו. הוא הסביר כי חשב שחשיפת המסמכים בפומבי תגרום לכנסייה לחזור לתלם. במהלך עדותו במשפט, אמר המשרת כי אהב את האפיפיור "כמו שבן אוהב את אביו", ושהוא לא התכוון לפגוע בו או בכנסייה.

  

בימים האחרונים דווח בוותיקן דווקא על האפיפיור פיוס ה-12 סביב פועלו - או חוסר פעילותו - בזמן השואה. סופר בריטי טען אתמול כי ממסמכים של הוותיקן שהגיעו לידיו עולה כי האפיפיור, שנודע לשמצה כמי שלא עשה דבר למנוע את רצח העם היהודי, עסק למעשה בהצלת יהודים.

 

Read this article in English

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
8 שנים בתפקיד. בנדיקטוס ה-16
צילום: AFP
מומלצים