שתף קטע נבחר

מחקר: חלב אם מוקפא מאבד מערכו התזונתי

מחקר שנערך בבית החולים "איכילוב" מצא כי הקפאה של חלב אם הורסת את השומנים והפחמימות שבו, ובכך מפחיתה את ערכו הקלורי ב-64%. למרות זאת, ההמלצה - המשיכו להקפיא

אין ספק כי חלב אם הוא התזונה הטובה ביותר עבור הרך הנולד, אך מסתבר שהדבר נכון רק כאשר החלב לא עבר הקפאה. מחקר חדש מגלה כי הקפאת חלב האם פוגעת במרכיביו ומעניקה לתינוק אנרגיה מופחתת. המחקר החדש יוצג מחרתיים (ד') בכנס השנתי הקרוב לרפואת ילדים חיפ"ק שייערך בתל אביב.

 

עוד על הנקה בערוץ הורים :

איך יודעים שהתינוק ינק מספיק? עובדות על הנקה

איזו כרית הנקה הכי נוחה לאמא ולתינוק?

מניקה? 14 כללים להגברת כמות ואיכות החלב

 

כל המחקרים שנעשו עד היום מצאו כי חלב אם מכיל את כמות חומרי ההזנה המתאימים ביותר לתינוק, יחד עם מרכיבים חשובים למערכת החיסון, המגנים עליו בשנה הראשונה מפני זיהומים קשים. מחקרים הראו שחלב האם מסייע גם להתפתחות מוחית תקינה ואפילו מפחית את שכיחות המוות בעריסה.

 

לאחר חופשת הלידה בוחרות נשים רבות לשאוב חלב ולשמר אותו, על מנת שהתינוק

יקבל אותו בשעות שהן מחוץ לבית. על פי ההנחיות המקובלות ניתן לשמור חלב אם במקרר למשך שישה שבועות ובמקפיא עד חצי שנה.

 

אלא שמחקר ישראלי חדש מראה כי הליך ההקפאה פוגע באיכות החלב. כדי לבחון זאת אספו החוקרים ד"ר מורן הדר לב, ד"ר רונית לובצקי ופרופ' דרור מנדל מבית החולים איכילוב בתל אביב 60 דגימות חלב אם מ-20 אמהות לפגים, שנולדו בין השבועות 25 עד 35 להריון.

 

החלב נשאב באמצעות משאבת חלב עד לשבוע השביעי לאחר הלידה. הנוזל נאסף והערכים התזונתיים נבדקו באמצעות מכשור מעבדתי. כל הדגימות הוקפאו בטמפרטורה של מינוס 80 מעלות צלזיוס, למשך 8 עד 83 ימים (בממוצע 438 ימים) ולאחר מכן נבדקו שוב הערכים התזונתיים של החלב.

 

מהתוצאות עלה כי הערך הקלורי של החלב הקפוא ירד בממוצע בכ-64 קילוקלוריות לכל 100 מ"ל של חלב אם. תוכן החלבון נותר יציב לאחר ההקפאה, אך במקביל נמצאה ירידה בערכי הפחמימות והשומן בחלב, מה שלדעת החוקרים תרם לירידה בערך הקלורי שלו.

 

יש לציין כי המחקר בוצע בהקפאה עמוקה, כאמור של מינוס 80 מעלות צלזיוס, אולם החוקרים מדגישים כי במחקרים קודמים שבוצעו בהקפאה רגילה של מינוס 15 מעלות צלזיוס עד מינוס 20 מעלות צלזיוס, נמצאו תוצאות דומות.

  

החוקרים סיכמו כי ההקפאה פוגעת ברמות השומנים והפחמימות שבחלב האם, ומכאן מביאה לירידה בערך הקלורי. ירידה זו עלולה לפגוע בגדילה התקינה של העובר, אולם לצורך כך יידרשו מחקרים נוספים. למרות ממצאי המחקר,  החוקרים ממליצים דווקא להמשיך להקפיא את החלב: "האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים ממליץ להקפיא חלב וכך גם אנחנו" אומר ל-ynet פרופ' מנדל, "ודאי שלא נמליץ לאם שמייצרת כמות גדולה של חלב ושאבה אותו - לזרוק חלב".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: sutterstock
הנקה. עדיף לאחסן את החלב במקרר
צילום: sutterstock
מומלצים