שתף קטע נבחר

תחקיר גרמני: כך יוחרמו מוצרי התנחלויות

מקורם של חלק מהמוצרים שמיוצאים מההתנחלויות ומרמת הגולן מסומן כ"ישראל". על פי "דר שפיגל", האיחוד האירופי ינצל חוק שלפיו מדובר בשגיאה ובכך יפסול אותם לייבוא

האיחוד האירופי ממשיך לחתור להפעלת חרם על מוצרים שמקורם בגדה המערבית או ברמת הגולן. במהלך השנה האחרונה הביעו גורמים באיחוד כוונה לקדם איסור כזה, ומתחקיר שפרסם אתמול (יום ב') העיתון הגרמני "דר שפיגל" אפשר ללמוד על הדרך שבה עשוי הדבר להתבצע.

 

כתבות נוספות בנושא חרם על מוצרי התנחלויות:

 

על פי התחקיר, על חלק ממוצרים שמגיעים מהגדה או מהגולן מסומן כי המקור הוא "ישראל", אולם בשל העובדה שהקהילה

הבינלאומית לא הכירה בשטחים אלה כחלק מהמדינה, ניתן לאסור על ייבוא המוצרים בנימוק שהם "מסומנים בטעות". עד כה התקנות לא נאכפו במלואן.

 

כך למשל, מוזכרת תקנה 1234/2007 במועצה האירופית, שקובעת כי ייצוא מוצרי חקלאות שונים - בהם יין דוגמת זה המגיע מרמת הגולן - מחייב לציין את מקור הפקתם המדויק. העיתון נותן לדוגמה יינות הנמכרים בחנות בעיר קלן בגרמניה, שמקורם ביקבים בגולן אך מסומנים כי הגיעו מישראל. על פי העיתון, אי ציון המקור המדויק מהווה הפרה של החוק שמאפשרת לפסול את הייצוא שלו.

 

תקנה נוספת של המועצה האירופית קובעת שהמדינה שמייבאת את המוצר אחראית לוודא את מקורו, אך פנייה של העיתון למשרד החקלאות הגרמני זכתה לתגובה שלפיה המשרד הסתפק במסמך של היצרן שבו נטען כי מקור היין מישראל.

 

העיתון מציין את ההקשר ההיסטורי והקושי של גרמניה "למנוע רכישת מוצרים מיהודים", ומדגיש כי יש גם מדינות באיחוד האירופי שלא רואות בעיה בייבוא מוצרים שיוצרו בשטחים או בגולן. לטענת מדינות אלה,

ברגע שהמוצרים עומדים בתקנות של הסכם הסחר בין ישראל לאיחוד - הייבוא שלהם חוקי.

 

על פי הכתבה, היקף הייצוא הישראלי מיהודה ושומרון ומרמת הגולן לאירופה עומד על כ-220 מיליון אירו וסוגיית החרם על מוצרים מההתנחלויות נידונה רבות בתקופה האחרונה. ביולי האחרון קיבלו ממשלות באירופה - בהן בריטניה - חוות דעת משפטית מגוף ייעוץ בינלאומי מוביל, שלפיה זכותן של מדינות להחרים מסחר עם התנחלויות ישראליות. הדבר פורסם בעיתון "אינדפנדנט".

 

בספטמבר האחרון אמר דיפלומט יווני בכיר כי האיחוד האירופי שוקל לאסור ייבוא של מוצרים מהתנחלויות. הדיפלומט דיבר עם עיתונאים ישראלים ופלסטינים במסגרת סמינר של יוזמת ז'נבה בבירת יוון.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רינה נגילה
גפנים ברמת הגולן. הקהילה הבינלאומית לא מכירה בגולן כחלק מישראל
צילום: רינה נגילה
מומלצים