שתף קטע נבחר

"כך מצאתי עצמי ליד התנין הגדול בעולם"

גרג יאן יצא למסע בביצות בפיליפינים בעקבות תניני הים הגדולים שנעלמים במהירות מהטבע. בדרך הוא פגש תושבי כפרים מודאגים, חוקר תנינים שנלחם להצילם מהכחדה ואת לולונג, התנין הגדול בעולם באורך של למעלה משישה מטר, שנלכד ב-2011 ומת השבוע בשבי. מסע בעקבות מלתעות בסכנת הכחדה

"הם נראים כמו דינוזאורים!", צעקתי לעבר אח שלי, בזמן שבהינו יחד בפעם הראשונה בתנינים הגדולים. זה היה בגן החיות במנילה בשנות ה-90 ולשני הילדים הקטנים, תנינים באורך של למעלה מארבעה וחצי מטר, נראו כמו יצורים עתיקים, עצומים ובלתי מנוצחים.

 

שני עשורים לאחר מכן, מצאתי את עצמי לצד תנין הים הגדול ביותר בעולם שחי בשבי וזכה לשם "לולונג", בעיירה הכפרית בונוואן, במחוז אגוסן דל סור.

 

אנשי המחלקה למדעים וטכנולוגיה בפיליפינים מודדים את לולונג (צילום: Discovery Channel / Gregg Yan) (צילום: Discovery Channel / Gregg Yan)
אנשי המחלקה למדעים וטכנולוגיה בפיליפינים מודדים את לולונג(צילום: Discovery Channel / Gregg Yan)
 

 

בזמן שצוות של המחלקה למדעים וטכנולוגיה בפיליפינים מדד אותו, נזכרתי שתנינים התקיימו שנים רבות לפני הדינוזאורים. הם התפתחו  בעידן המזוזואיקון ועקבו אחרי טריצפטורים צעירים או טירנוזאור רקס וזוחלים אחרים שהיו טיפשים מספיק לשוטט ליד גדות המים.

 

בתור נציגי המשפחה שהצליחה לחיות יותר זמן מהטי-רקס, הידיעה שהגיעה בימים האחרונים על מותו של לולונג, התקבלה בתדהמה בקרוב חובבי תנינים ואנשי שימור הטבע.  

 

 (צילום: WWF-Canon) (צילום: WWF-Canon)
(צילום: WWF-Canon)

 

"שרד בקושי שנתיים בהשגחת האדם"

"לולונג הקרין חשיבות בל תשוער של התנינים בפיליפינים", אמר חוזה לורנזו טאן, נשיא שלוחת קרן הטבע העולמית בפיליפינים. 

 

"זה אירוני שהנציג הגדול ביותר שידוע שקיים במשפחת התניניים, שהצליח לשרוד את ההכחדה של הדינוזאורים, מת לאחר בקושי שנתיים במהלכן שהה תחת "השגחת" בני האדם. אנו חייבים ללמוד כיצד להיות פחות שחצנים לגבי הדברים שאנחנו יודעים ולהשקיע מאמצים בחיפוש אחר תחומים בהם אין לנו מספיק ידע".

 

לפני זמן רב, תנינים היו נפוצים בפיליפינים ונראו ליד גדות הנהרות. בשנת 1823, נורה ונהרג תנין באורך של שמונה מטרים ו-22 סנטימטרים, באזור לגונה דה ביי. 

 

צייד התנינים אדגר יוקוט מראה לצוות את הקאנו המסורתי של אנשי הכפר המקומיים. ב-2009 נחשד כי תנין תקף ואכל ילדה בת 12, לאחר שחתרה בקאנו דומה בנהר. הקונפליקט בין הטבע לבני האדם נותר בעינו. סוגיה המצריכה פתרון מקרב ארגוני טבע כדוגמת קרן הטבע העולמי וגופי שימור נוספים (צילום: Discovery Channel / Gregg Yan) (צילום: Discovery Channel / Gregg Yan)
צייד התנינים אדגר יוקוט מראה לצוות את הקאנו המסורתי של אנשי הכפר המקומיים. ב-2009 נחשד כי תנין תקף ואכל ילדה בת 12, לאחר שחתרה בקאנו דומה בנהר. הקונפליקט בין הטבע לבני האדם נותר בעינו. סוגיה המצריכה פתרון מקרב ארגוני טבע כדוגמת קרן הטבע העולמי וגופי שימור נוספים(צילום: Discovery Channel / Gregg Yan)

"הפכו סירות בעזרת מכת זנב"

חוזה ריזאל, חוקר טבע וסופר פיליפיני נודע, כתב באחד מספריו בסוף המאה ה-18 כיצד הציל את חברו ממלתעות של תנין שניסה לטרוף אותו באחד הנהרות.

 

אז הוא תיאר רבות כיצד הבחין בתנינים הגדולים ואמר שמדובר בחיות בר עצומות, חזקות ורשעות שיכלו להפוך את הסירות בקלות רק בעזרת מכת זנב.

 

לולונג נמדד ואורכו היה 6 מטרים ו-15 סנטימטרים מחוטם לקצה זנב (צילום: Discovery Channel / Gregg Yan) (צילום: Discovery Channel / Gregg Yan)
לולונג נמדד ואורכו היה 6 מטרים ו-15 סנטימטרים מחוטם לקצה זנב(צילום: Discovery Channel / Gregg Yan)

 

הענקים נעלמים מהמים

כיום, מרבית מהענקים הללו נעלמו. תניני בר מצליחים לשרוד רק בקבוצות קטנות המפוזרות ברחבי הארכיפלג. ישנם שני מינים של תנינים בפיליפינים בלבד, בה לא קיימים אליגטורים. התנינים מצויידים בחוטם בצורת V, לעומת אליגטורים בעלי אף בצורת האות U וקל להבדיל ביניהם. 

 

תנין מים מתוקים (Crocodylus mindorensis) שנמצא כיום בסכנת הכחדה חמורה ומצוי רק בשני אזורים במדינה. הגדול בחבורה הוא תנין מים מלוחים (Crocodylus porosus) המכונה גם "תנין הים" ובעל צוואר חלקלק. לולונג השתייך לתניני מים מלוחים שזכו לשמם תודות ליכולת שלהם להפריש החוצה מלח דרך לשונם.

 

"הם התנינים הגדולים ביותר על פני כדור הארץ", הסביר לי ד"ר אנג'ל אלקלה, ממחלקת הסביבה ומשאבי הטבע בפיליפינים, בזמן שבחן את לולונג התנין. "אחרים חיים למעלה ממאה שנה ומסוגלים לשחות מאי לאי. דמיין לעצמך להיתקל באחד שכזה מתחת למים!".  

 (צילום: WWF-Canon) (צילום: WWF-Canon)
(צילום: WWF-Canon)
 

"תפסנו אותו!"

למרות שתניני מים מלוחים אינם מצויים בסכנה בעולם, בפילפינים מצבם גרוע והם בסכנת הכחדה חמורה.  הלכידה של לולונג בספטמבר 2011 סופרה אין ספור פעמים. במשך שלושה שבועות, מומחים התקינו מלכודות רבות שהיו אמורות ללכוד את התנין ליד ביצת אגוסן. ארבע מלכודות שהכילו כבלי מתכת נקרעו לגזרים. החמישית שנותרה שלמה, הצליחה לתפוס משהו גדול במיוחד.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

המאבק שכלל נהמות חזקות והנפות זנב יצא לדרך. כשהלוכדים צעדו בקול "נאוהא נה!", כלומר "תפסנו אותו!", כ-80 אנשים הסתערו קדימה כדי לגרור את הענק לעגלת עץ מאולתרת. אחד הציידים מת מהתקף לב לפני שהצליחו ללכוד את התנין ולכן העניקו לתנין את שמו "לולונג". 

 

התנין שהגיע לאורך של 6 מטרים ו-15 סנטימטרים, הובא לפארק אקולוגי בבונוואן ולמרכז ההצלה לתנינים באגוסן דל סור, מקום בו על פי התכנון המקורי, היה אמור לחשוף לציבור את בעלי החיים הנדירים שיש בביצה המקומית ואף לשמש כמרכז רבייה לתנינים במטרה להשיבם לטבע. המכלאה בה הוחזק לולונג בקושי התאימה לו והוא נותר הרחק מהביצה רחבת הידיים ששימשה לו כבית.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

 

נתפסים במלתעות ההכחדה

התנינים מהתקופה של ריזאל כבר נעלמו מזמן והפכו לאגדה. "היום, גם תניני מים מתוקים ומלוחים מצויים תחת איום של הכחדה", אומר ד"ר גלן רבונג, מהמרכז להצלת ושימור טבע בפלוואן, בפיליפינים. "המספרים שלהם בטבע צוללים עקב ציד, לחץ על בתי הגידול שלהם וקונפליקט עם בני האדם".  

 

התנינים של מים מלוחים הם הגדולים בזוחלים על פני כדור הארץ. ב-1823 נורה תנין ענק באורך של שמונה מטרים ו-22 סנטימטרים ליד עייריה קטנה בפיליפינים. תנין טורף חזיר בר (צילום: WWF-Philippines / Gregg Yan) (צילום: WWF-Philippines / Gregg Yan)
התנינים של מים מלוחים הם הגדולים בזוחלים על פני כדור הארץ. ב-1823 נורה תנין ענק באורך של שמונה מטרים ו-22 סנטימטרים ליד עייריה קטנה בפיליפינים. תנין טורף חזיר בר(צילום: WWF-Philippines / Gregg Yan)

 

בני האדם מתרבים, התנינים מתמעטים

הבעיה היא כמובן, בבני האדם שמכרסמים בשטחי המחייה הטבעיים של התנינים. הלכנו יחד לחפש תניני בר באזור בו נתפס לולונג ועל הדרך גם לראיין תושבים מקומיים. בדומה לקהילות המתגוררות לאורך גדות הנהרות בלאוס וקמבודיה, מרבית מהבתים ליד הביצות בנויים על עמודי עץ,  שמגיעים לעיתים לגובה של שישה מטר מעל פני המים.

 

למרות שלא ראינו תנינים באותו היום, התאפשר לנו לשוחח עם מקומיים שראו לטענתם את התנין הענק בשנת 2011. כדי להגן על התושבים, שדגים קרפיונים ודגים נוספים במורד התעלות הצרות בנהר, בעזרת קאנו. לאחרונה, הממשלות המקומיות ראו לנכון ללכוד "ולהציל" תנינים גדולים מספיק, שעלולים להוות איום קטלני על התושבים.

 

 (צילום: WWF-Canon) (צילום: WWF-Canon)
(צילום: WWF-Canon)

"היכן שיש תנינים, תמיד יהיו דגים"

בסופו של דבר - בני האדם ניצחו - אך הם לעולם לא יבינו עד כמה התנינים העשירו את המערכת האקולוגית סביבם. "כל תנין ממחזר חומרי מזון במים ואפילו הצואה שלו מעשירה את המערכת האקולוגית. אם אנשים רוצים להוציא את התנינים מחוץ למשוואה, הם פשוט שמים קץ לתהליכים האקולוגיים. היכן שיש תנינים, תמיד יהיו דגים", מסביר ד"ר אלקלה.

 

לאחר ששרדו אין ספור הכחדות המוניות, לולונג ובני מינו עומדים בפני האתגר הגדול ביותר - כיצד לשגשג בעולם בין בני האדם ובין דרכיהם העתיקות לשרוד בטבע. נותר לנו רק לקוות שככל שיינקטו מאמצי הצלה ושימור אחראיים, כך גם הדבר יאפשר לתנינים להראות לנו את יכולת העמידות המופלאה שלהם, שסייעה להם להאריך חיים על פני הדינוזאורים.

 

  • גרג יאן, מתגורר בפיליפינים, אוהב חיות בר ופעיל בקרן הטבע העולמית בפיליפינים (WWF-Philippines)

 

הפקה ותרגום: ארז ארליכמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Discovery Channel / Gregg Yan
לולונג בשבי בפיליפינים. שרד עשרות שנים בטבע ומת בשבי
צילום: Discovery Channel / Gregg Yan
לולונג לאחר שנלכד ב-2011
צילום: רויטרס
מומלצים