שתף קטע נבחר

יוזמת סיוע למצוקת האשראי של עסקים זעירים

יוזמה חדשה לסיוע לעסקים קטנים מאוד, מפעילה סוכנות שטח לאתר עסקים הזקוקים להלוואה על מנת לצלוח את מצוקת האשראי בה הם נמצאים. "לפעמים מהבנק רוצים 15%-18% ריבית. יש אוכלוסיות מאוד מופלות שפשוט אין להם מקום לקחת הלוואה"

הבנקים מחזרים אחרי העסקים הגדולים - הכרישים השבעים, כדי לספק להם אשראי. אך מה עם העסקים הזעירים, אלו שכמעט אין להם נגישות לגופים הפיננסיים?

 

 

בישראל פועלים כיום מעל 60 אלף עסקים זעירים - כאלו שהמחזור העסקי שלהם הוא עד 400 אלף שקל. במצוקת האשראי הקיימת בישראל, עסקים זעירים מתקשים מאוד לגייס אשראי.

 

בניגוד לעסקים גדולים או משקי בית, בנקים מסרבים לספק לעסקים קטנים הלוואות, כך שאין להם דרך להתקיים - במיוחד בתקופת משבר. חלק מהעסקים הזעירים נאלצים לפנות לשוק האפור וללוות שם בריבית רצחנית ואחרים פשוט לא שורדים.

 

"הבנקים פועלים לפי אינטרס שלהם ולא עוזרים והריבית ממש גבוהה", אומרת מיכל סיני סינליקוף שבבעלותה "ביסטרו מימי", מסעדה צרפתית חלבית בשוק מחנה יהודה. המסעדה נקלעה לאחרונה לקשיים כלכליים אך בבנק סרבו לתת אשראי.

 

בעזרת קרן קורת - עמותה לפיתוח כלכלי ללא כוונת רווח, היא נטלה הלוואה של 20 אלף שקל, ולדבריה הדבר נתן לה המון "אוויר לנשימה" ואפשר לעסק שלה לשוב ולתפקד.

 

סיוע ל"מיקרו פיננס"

קרן קורת פועלת ומעניקה הלוואות מזה שש שנים, ועד כה הוענקו כ-4,500 הלוואות. כעת, מתרחב השירות ומגיע עד לבית העסק ונציגות הקרן מאתרות באופן יזום ואקטיבי עסקים זעירים שנקלעו למשבר כלכלי ומעניינת אותם בהלוואות אטרקטיביות ובתוכנית סיוע עסקית.

 

האיתור נעשה על ידי יועצות הלוואות של קרנות קורת הפרוסות בכל הארץ, היוצאות לשטח, במטרה לאתר עסקים זעירים הזקוקים לאשראי או לייעוץ פיננסי, שאינם ניתנים להם על ידי הבנקים.

 

בקרן קורת שמים דגש על המגזר הערבי ונכון להיום ישנן 14 נשים ערביות שעובדות כיועצות הלוואות בקרב המגזר הערבי, שלוש יהודיות שעושות זאת במגזר היהודי, כשאחת מהן פונה לאוכלוסיית יוצאי אתיופיה.

 

הפרויקט, ששמו "התכנית לסיוע לעסקים זעירים (מיקרו-פייננס)" פונה לאוכלוסיות במצב כלכלי קשה, בעיקר לנשים, לפתח פעילות עסקית כדי לשפר את הכנסתן. תוכנית זאת פועלת ברוח השיטה של פרופ' מוחמד יונוס מבנגלדש, שפעל באופן דומה, ואף קיבל פרס נובל על יצירת שגשוג חברתי מלמטה.

 

בקרן מסבירים כי קיימות שתי סוגי הלוואות: אשראי חוץ בנקאי המעניק עד 20 אלף שקל וכן ליווי עסקי לנשים מהמגזר הבדואי בנגב, נשים ערביות ברחבי הארץ ונשים יהודיות המתקשות לגייס אשראי בנקאי. פרויקט זה מופעל בשיתוף פעולה עם משרדי ממשלה שונים.

 

האפשרות השנייה היא הלוואות בגובה עד 30 אלף שקל באמצעות בנק הפועלים, כאשר מדובר בריבית של פריים פלוס 2.5% והקרן היא הערבה להלוואה.

 

הבנקים סוגרים את הדלת

"בתוך מלחמת הקיום של עסקים זעירים בישראל, לעיתים הם אינם מצליחים למצוא את היד המושטת לעברם. קרן קורת מאפשרת לעסקים זעירים וקטנים לקבל אשראי על מנת ליצור אורך נשימה פיננסי עבורם ולמצות את פוטנציאל הפיתוח שלהם", אומרת חגית רובינשטיין, מנהלת תחום עסקים זעירים בקרנות קורת.

 

"יציאתנו לשטח והתפיסה האקטיבית באיתור עסקים, מטרתה להגיע לאלה שאפשרויות האשראי של הבנקים סגורים בפניהם ולכאלה שעד כה לא הכירו את קרנות קורת ואת האפשרויות שהיא מעניקה. קרנות קורת סייעה עד כה לאלפי עסקים במדינת ישראל ושמנו לעצמנו יעד בפרויקט הנוכחי לסייע לרבים נוספים".

 

כנרת דהן גרניט, שמתמקדת בעזרה לבעלות עסקים זעירים ויוצאת אל השטח, מספרת: "המטרה היא להפוך את הליך ההלוואה לנגיש ולא בירוקראטי, והמצב הוא כזה, שאם הקרן לא היתה נכנסת לתמונה הן היו הולכות לשוק האפור".

 

לדבריה, זה לא רק עניין של הלוואות, אלא גם לימוד לחשיבה כלכלית. "יש כאלו שמשקיעות המון במוצר שלא ממש מכניס להן רווח, ומצד שני מזניחות מוצרים רווחיים מאוד".

 

דהן גרניט גם מספרת על מספר דוגמאות שבהן ההלוואה ממש עוזרת באופן מיידי להגדיל את הרווחים. "אני יכולה לספר על הלוואה של 10,000 שקל לתופרת שעובדת בביתה, והביאה אותה לקנות מכונת תפירה מקצועית שמגדילה לה את ההכנסות בכמה אלפי שקלים בחודש.

 

הלוואה אחרת הביאה אופה עוגיות העובדת מהבית, לרכוש מלוש חשמלי. לפני כן, היתה לשה את הבצק באופן ידני. הלוואה של כ- 20 אלף שקל הביאה אותה לרכוש את המוצר וכן תנור גדול ומקצועי. כעת אלו מניבים לה כל חודש עוד הכנסות של כ-2,000 שקל".

 

יפית טדלה, עובדת נוספת בקרן מוסיפה "לפעמים מהבנק רוצים 15%-18% ריבית. כשהתחלתי להסתובב הבנתי שיש אוכלוסיות מאוד מופלות שפשוט אין להם מקום לקחת הלוואה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים