שתף קטע נבחר

רמדיה: טכנולוג המזון הורשע, המנכ"ל זוכה

טכנולוג המזון פרדריק בלק הורשע בגרימת מוות ברשלנות, בפרשה שנחשפה לפני עשור. מנכ"ל רמדיה זוכה מרוב סעיפי האישום ואחד מבעלי החברה לשעבר זוכה באופן מלא. בעת שמנתה את שמות התינוקות שנפגעו ומתו, נחנקה השופטת מבכי

עשר שנים לאחר שהתפוצצה פרשת רמדיה, הכריע בית משפט השלום בפתח תקווה את דינם של המעורבים הבכירים בה: פרדריק בלק, מנהל איכות וטכנולוג המזון בחברה, הורשע בגרימת מוות ברשלנות. המנכ"ל גדעון לנדסברגר זוכה מרוב סעיפי האישום אך הורשע בעבירה של אי מילוי תקן. משה מילר, מבעלי רמדיה זוכה באופן מלא. "האשמה רובצת לפתחה של הומנה (החברה הגרמנית שמייצרת את הפורמולה) אך אין בכך להסיר אחריות מהנאשמים", פסקה השופטת ליה לב און. היא התקשתה להסתיר את עוצמת רגשותיה, ובקול חנוק מדמעות מנתה את שמות התינוקות שנפגעו ומתו.

 

"הקורבנות הרכים, חסרי הישע, וסבלן הנצחי של משפחותיהם עומדים תמיד לנגד העין וממלאים בצער עמוק לב כל אדם. ההיכרות הקרובה עם התופעות הקשות וכאבם של ההורים ימשיכו וילוו אותי שנים ארוכות".

 

בית המשפט הרשיע את בלק בעבירות של גרימת מוות ברשלנות, חבלה ברשלנות ומעשה העלול להפיץ מחלה, כיוון שידע כי הפורמולה חסרה בחומר תיאמין, אך לא עשה דבר. הוא הורשע גם בהטעיית הצרכנים אך זוכה מעבירת שיבוש. על פי פסק הדין, רשלנותו התבטאה בכך שהבחין בבדיקות שחסרו את החומר. "איש מקצוע סביר אחר היה נוכח כל השינויים מבקש בדיקה ולעיין בתוצאותיה, אך הוא החשה", פסקה השופטת.

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

מימין: לנדסברגר. משמאל: מילר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מימין: לנדסברגר. משמאל: מילר(צילום: מוטי קמחי)

השופטת ליה לב און. בכי חנוק (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השופטת ליה לב און. בכי חנוק(צילום: מוטי קמחי)
 

 

בהחלטה לזכות את מנכ"ל החברה גדעון לנדסברגר קבעה השופטת כי בתפקידו "לא רובצת לפתחו, ככזה, אחריות גורפת ביחס להחלטות שהתקבלו בידי הגורמים המקצועיים. לנדסברגר סמך על הומנה ועל בלק ולא היה מודע לשרשרת הכשלים". הוא הורשע רק בעבירה של אי מילוי הוראת תקן רשמי.

 

לגבי זיכויו של משה מילר פסקה כי לא היה קשור להיבטים מקצועיים בחברת רמדיה. "הוא העמיד את בלק כאיש מקצועי אשר אחריותו הייתה לדאוג לעניינים המקצועיים".

 

סנגוריו של בלק, עו"ד נתי שמחוני ואסף קליין, הגיבו להכרעת הדין: "אנו כואבים את כאבן של המשפחות ומחבקים אותן. גם לעת הזאת בלק נושא ויישא עמו את העצב והצער עד יומו האחרון. יחד עם זאת התקבלה היום הכרעת דין שלא ייחלנו לה. אנו נשקוד על לימודה וניערך לבאות". 

 

ארבעה ילדים שאינם עוד, עשרות נפגעים נוספים

הפרשה שהתפוצצה ב-2003 הביאה להליכים פליליים ואזרחיים נגד החברה ומנהליה. מיולי עד נובמבר 2003 שיווקה רמדיה פורמולה שבדיעבד התברר שגרמה לתינוקות מחלות עצבים בלתי הפיכות, שיתוקים ופגיעה בתפקוד הלב. בעקבות זאת מתו שלושה ילדים, וילדה נוספת מתה שבע שנים לאחר מכן. עשרות מהנפגעים סובלים מתוצאות הרשלנות עד היום.  

 

רק ב-2008 הוגש כתב אישום בפרשה נגד בכירי רמדיה ובכירי משרד הבריאות, והוא כלל עבירות של גרימת מוות ברשלנות וחבלה ברשלנות, לצד עבירות נוספות כהטעיית צרכנים ושיבוש מהלכי משפט.   

 

פרשת רמדיה -  דיווחים נוספים ב-ynet:

החוקר נגד רמדיה: "מי יבריא את הילדים החולים?"

ההורים לקראת הכרעת הדין: "יש אשמים"

 

בלק, לשעבר מנהל מו"פ ואיכות וטכנולוג המזון בחברה, נשכר על פי כתב האישום לתפקיד אף שהיה חסר ניסיון בתחום ולא עבר מעולם השתלמות מקצועית הקשורה למזון תינוקות או לצורכי תינוקות. לנדסברגר היה מנכ"ל החברה וגם הוא מונה לתפקיד חרף היעדר השכלה מקצועית בתחומים של ייצור ופיתוח תמ"ל. לפי האישום, הוא היה אחראי לטיב המוצרים ולבטיחות שלהם עבור הצרכנים.

 

האיש ששכר את שני הנאשמים האלו הוא משה מילר, ששימש המנכ"ל ובעל מניות בהיינץ ישראל ודירקטור בחברות הבת שלה, כולל רמדיה שיווק ורמדיה תעשיות. במסגרת תפקידו הוא נדרש לפקח על ניהולן של חברות אלה. כל השלושה הכחישו את המיוחס להם.

 

עורכות הדין נוית נגב וגל הררי-גולדמן, המייצגות את מילר, הבהירו בעבר כי "בעת האסון הוא לא היה מעורב בניהול השוטף ולא הייתה לו כל זיקה להשתלשלות האירועים הקונקרטית ביחס אליו". לדבריהן, חודשים לפני האסון הודיע מילר על פרישתו הצפויה, יצא לחופשה ממושכת ולא נשא עוד בתפקיד ממשי בקבוצה.

 

הכרעת דינם של השלושה מהווה אקורד סיום למהלכים המשפטיים בפרשה, לאחר שגם חמשת עובדי משרד הבריאות שהיו אחראים לנושא הכנסת הפורמולה לישראל כבר נשפטו ולכל הדעות יצאו בזול מהפרשה: ביוני 2011 הם הודו במסגרת עסקת טיעון בביצוע מעשה שעלול היה לגרום להפצת מחלה. הם לא הורשעו והעונש שהוטל עליהם היה בסך הכול 500-400 שעות עבודה לתועלת הציבור. חמשת העובדים הם נסרין חורי ויוסף חסקל, לשעבר מנהלי תחנת ההסגר בחיפה, ברטה שוום וראיסה פרברוב ששימשו מפקחות בתחנות חיפה ואשדוד, ודורית ניצן קלוסקי, שהייתה מנהלת המחלקה לתזונה במשרד הבריאות והייתה אחראית, בין היתר, על המפקחים בתחנות ההסגר. 

 

Read this article in English  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרדריק בלק. מוות ברשלנות
צילום: מוטי קמחי
המנכ"ל לנדסברגר. הרשעה לפי חוק התקנים
צילום: מוטי קמחי
משה מילר. זוכה לחלוטין
צילום: מוטי קמחי
מומלצים