שתף קטע נבחר

חברות הביטוח: אנחנו משלמות, אך הפיקוח מכביד

שנתיים אחרי שפרסם האוצר חוזר ליישוב תביעות המבוטחים, ואחרי שהשמיט ממנו סעיפים בלחץ חברות הביטוח, הן שבות וטוענות כי החוזר מיותר וחברת הביטוח תתיצב תמיד מאחורי הלקוח, בעת הצורך. מנכ"ל איילון ביטוח: "התביעות שנדחות הן בודדות ואלו שמגיעות לבתי המשפט הן שוליות"

שנתיים אחרי שפרסם המפקח על הביטוח את הנוסח הסופי של חוזר יישוב התביעות, טוענים בחברות הביטוח כי הוראותיו גורמות לסרבול ולעודף ניירת שמזיקות לשירות ללקוח.

 

 

לפני כ-6 שנים החלו אנשי האוצר לשקוד על הכנת החוזר שנקרא "סילוק הוגן של תביעות ביטוח", ומטרתו המוצהרת היתה שתאגידי הביטוח יבררו ויישבו את תביעות המבוטחים "בתום לב, בענייניות, ביסודיות, ביעילות, במקצועיות, בשקיפות ובהוגנות", כלשון החוזר.

 

אולם, כצפוי, חברות הביטוח לא ישבו מהצד בחוסר מעש - הם דרשו לבצע שינויים רבים בחוזר, כך שלא יהיה נוקשה מדי מבחינתם. במהלך השנים האחרונות הם הפעילו לחץ כבד על הפיקוח ואף פנו לבג"צ בדרישה לבצע שינויים במסמך.

 

בסופו של דבר הושמט מהנוסח סעיף מרכזי הקובע כי חברות הביטוח ייחוייבו לנמק בכל מקרה בו ידחו תביעה של מבוטח. נטען אז כי השמטת הסעיף מרוקנת את החוזר מתוכנו ולמעשה במתכונת הנוכחית לא צפויות חברות הביטוח לשנות את התנהגותם כלפי המבוטחים.

 

באוצר טענו מנגד כי מצב המבוטחים דווקא השתפר, בזכות סעיפים אחרים. כך לדוגמה חובת הגילוי של סטטיסטיקות אישור התביעות, ש"תסייע למבוטחים ולחוסכים, ותיתן להם אינדיקציה להתנהלות חברות הביטוח, כך שיוכלו להשוות ביניהן ולבחור בחברות עם ההתנהלות הטובה יותר", אמרו באוצר.

 

אולם בחברות הביטוח שבים וטוענים כי דווקא הם הניזוקים מההוראות הללו ולא הציבור. בכנס עדיף לביטוח כללי שהתקיים אתמול (ג') אמר אמיל וינשל, מנכ"ל איילון חברה לביטוח, כי החוזרים גורמים לסרבול של תהליכים ולעודף עצום של ניירת, שלמרבית הציבור אין בו צורך. "החוזר מכביד על איכות השירות. מדובר על טיפול בתביעות פשוטות, שניתן להסדיר בצורה פשוטה וקלה".

 

לטענתו, מה שמבדל את החברות הוא השירות והעובדים מקצועיים ולכן במצב של תחרות הלקוח לא אמור לחשוש שחברת הביטוח לא תתיצב מאחוריו בעת הצורך. "התביעות שנדחות הן בודדות ואלו שמגיעות לבתי המשפט הן שוליות". אמר וינשל.

 

אסף מיכאלי, מנהל מחלקת ביטוח כללי באגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, ציין בכנס כי "אנחנו לומדים דברים תוך כדי תנועה. הכלים שאמורים לסייע למבוטח הם מידע, שכמותו גדולה מאוד, וקיים אצל הסוכנים".

 

גידול של 60% בתביעות נגד סוכנים

הכנס עסק לא רק בתביעות מול חברות הביטוח, אלא גם בתביעות כנגד הסוכנים. עו"ד ג'ון גבע, היועץ המשפטי של לשכת סוכני הביטוח, הציג נתונים לפיהם בשש השנים האחרונות נרשם גידול של 60% בכמות התביעות שהוגשו נגד סוכני הביטוח. גידול של 30% חל גם בסכומי התביעות שהוגשו נגד הסוכנים במהלך תקופה זו. "מעורבות זו, יחד עם הרגולציה הגוברת, מובילים למסקנה אחת: "סוכן הביטוח אכן נדרש לעורך דין צמוד", אמר גבע.

 

מוקדם יותר בכנס, נשאל נציג האוצר, על רקע נזקי הסערה האחרונה שפקדה את ישראל ופיצויי הביטוח שהקצתה ועדת הכספים לניזוקים - האם המדינה צריכה לחייב רכישת ביטוח.

 

"ההסדרים מתגבשים בימים אלו", אמר מיכאלי וציין כי שיעור הביטוח על דירות ביחס לעולם מאוד גבוה, בין היתר בגלל ביטוחי המשכנתאות. "עמדתנו בנושא ברורה. אנחנו מאוד רגישים להתערבות המדינה, ממנה עלול להשתמע שהמדינה תסייע שאדם שלא דאג לבטח את עצמו. הסיכון רב במיוחד בנזקים קטסטרופליים, למשל במקרה של רעידת אדמה, אז המדינה לא תוכל להתערב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נזקי הסערה האחרונה
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים