שתף קטע נבחר

צילום: EPA

ישראל מודה: כלאנו בזהות בדויה, תיבדק רשלנות

הודעה רשמית שמה קץ להתעלמות מפרשת "האסיר X", אחרי הסחבת וההסתרה. לראשונה מודה המדינה שהוא מת בכלא לפני שנתיים, והחקירה קבעה - התאבדות. שמו של בן זיגייר לא מוזכר, אך צוין שמשפחתו קיבלה הודעה מיידית על מעצרו

אחרי יותר משנתיים במחשכים, מדינת ישראל מודה רשמית בקיומו של "אסיר X" בעל אזרחות כפולה שהוחזק בזהות בדויה בכלא. בעקבות הפרסום באוסטרליה על הפרשה הותר הערב (יום ד') לפרסם, לבקשת המדינה, כי אסיר כזה הוחזק בשירות בתי הסוהר ואף מצא שם את מותו. בהחלטת בית המשפט לא מצוין שמו של גיבור התחקיר האוסטרלי, בן זיגייר, אך נחשפים פרטים על חקירת נסיבות המוות המסתוריות.

 

הכותרות האחרונות על "אסיר X":

זוכרים את זיגייר מהקיבוץ: "הוא דיבר יותר מדי"

אביו של זיגייר: עדיין כואב לנו מדי, לא נדבר כעת

עפר שלח על האסיר X: "שימוש קל בכלים כבדים"

חבר של זיגייר: "לא הסכמנו בנושא הפלסטינים"

 

"מטעמי ביטחון, האסיר הוחזק בזהות בדויה, אולם משפחתו קיבלה מיידית הודעה על דבר מעצרו", נכתב בהודעת משרד המשפטים על החלטת בית המשפט שהסיר חלקית את צו איסור הפרסום בפרשה. "הוא יוצג בכל ההליכים שנוהלו בעניינו על ידי עורכי הדין רועי בלכר, משה מזור ובועז בן-צור". לפי ההודעה, "האסיר הוחזק בכלא מכוח פקודת מעצר שהוציא בית המשפט המוסמך. ההליכים בעניין האסיר לוו על ידי הגורמים הבכירים ביותר במשרד המשפטים, וזכויות הפרט של האסיר נשמרו, בכפוף להוראות הדין".

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

בית המשפט המחוזי במחוז המרכז התיר גם לפרסם כי "אסיר זה נמצא מת בתאו לפני כשנתיים. בעקבות כך קיימה השופטת דפנה בלטמן-קדראי, נשיאת בית משפט השלום בראשון לציון, חקירה של סיבות המוות, לפי חוק חקירת סיבות מוות. בהליך זה הוצא צו המורה על קיום הדיון בדלתיים סגורות. צו זה עודנו בתוקף".

 

רק לפני חודש וחצי הוחלט שהוא התאבד

בהמשך ההודעה נכתב כי "בעקבות חקירתה הנרחבת, ניתנה לפני כחודש וחצי החלטה בהליך, וממנה עולה כי מדובר בהתאבדות. עם זאת, הנשיאה העבירה את התיק לבדיקת פרקליטות המדינה,

לצורך בחינת היבטים של רשלנות". לפי ההודעה, המשפחה והמנוח יוצגו לכל אורך ההליך שהוזכר, וגם בעניין חקירת סיבת המוות.

 

"מעבר לכך לא ניתן לפרסם פרטים נוספים על אודות הפרשה, וזאת מטעמים של ביטחון המדינה", הודגש בהודעת משרד המשפטים, בעקבות החלטת סגן נשיא בית המשפט המחוזי מרכז, השופט אברהם טל. "היבטי ביטחון אלה נבחנו על ידי בית המשפט, שהחליט להוציא צו איסור פרסום גורף על הפרשה. צו זה הוצא על פי בקשת רשויות הביטחון ואושרה על ידי הגורמים הרלוונטיים במשרד המשפטים".

 

עוד נחשף כעת כי ערעור שהוגש לבית המשפט העליון נגד צו זה, על ידי האגודה לזכויות האזרח, נמחק על ידי האגודה, על פי המלצת בית המשפט העליון.

 

ההחלטה על צמצום צו איסור הפרסום. לחצו על התמונה להגדלה:


 

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

זיגייר ביום חתונתו ()
זיגייר ביום חתונתו

 

התרת הפרטים לפרסום התאפשרה לאחר שאתמול שידרה רשת הטלוויזיה האוסטרלית ABC תחקיר שבו נחשף כי אזרח אוסטרלי ששהה בבידוד מוחלט מת בשלהי 2010 בתאו בכלא איילון שברמלה, ולפי המסמכים הרשמיים התאבד. על פי הפרסום, בשנים שקדמו למעצרו עבד האיש במוסד. המדינה, כך נטען, הסתירה באופן מאומץ את המקרה ועוד לפני כן את עצם קיומו של אותו עציר.

 

בתוכנית בת 28 הדקות מתואר כל מה שידוע על סיפורו של זיגייר, שהשתמש בישראל בשם בן אלון, והיה נשוי ואב לשניים בשנות ה-30 לחייו. לפי התחקיר, הוא נמצא תלוי בתאו בכלא אף ששהה תחת השגחה מרבית ומעקב צמוד. מוקדם יותר גם אביו של זיגייר, ג'פרי, שבר את שתיקת המשפחה והתייחס לראשונה לפרשה.

"פשוט עדיין כואב לנו מכדי לדבר כרגע", הוא אמר לאתר חדשות אוסטרלי. "אנחנו מבינים את העניין שזה מעורר, אבל החלטנו לא לדבר עם אף אחד, לא כרגע, אני מצטער".  

 

חברים שהכירו את זיגייר בצעירותו סיפרו גם כי הוא עשה עלייה במסגרת "השומר הצעיר" והתנדב בקיבוץ גזית שבצפון יחד עם קבוצת יהודים מאוסטרליה. אחד מהם גילה לסוכנות הידיעות היהודית JTA כי זיגייר "מעולם לא עשה עליי רושם של אדם יציב. לא יכולתי לתאר לעצמי שמישהו כזה יכול להתאים למוסד. בן גם דיבר יותר מדי".

 

Read this article in English 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך אתר The Australian
בן זיגייר
צילום: מתוך אתר The Australian
מומלצים