שתף קטע נבחר

בלק אאוט בדייט: כשהמילים מתבלבלות

התחלתי לחשוב על זה שהיא ממש מרשימה אותי ושאני ממש רוצה אותה. ואז זה קרה. פתאום האותיות נמסו, המילים התבלבלו וכאילו שהמוח שלי נכבה. היא שאלה אותי מה התחביבים שלי ופשוט בהיתי כמו טמבל

רובנו מכירים את הרגע הזה. אנחנו מזהים אותו או אותה ומרגישים את ההתלהבות האדירה הזאת באזור החזה. אנחנו תוהים האם לגשת או לא. מה הוא או היא יחשבו עלינו? האם אנחנו נראים במיטבנו, ומה המשפט הנכון להגיד? ואז, אחרי שאזרנו אומץ אנחנו מתחילים את הצעידה לעבר הלא נודע.

 

אלה בהחלט יכולים להיות רגעים מאוד מרגשים שלעיתים מסתיימים בהצלחה ולפעמים בתחושת כישלון. אבל מה קורה כשאנו מתייצבים מול האדם שמוצא חן בעינינו, ואז במקום להפיל אותו מרגליו אנו נתקעים בלי לומר מילה? מי שחווה "בלק אאוט" מול אדם זר מכיר את הרגע המביך.

 

 

תופעת ה"בלק אאוט" מוכרת היטב בתחומי הרפואה השונים והיא תוקפת אותנו בהפתעה דווקא ברגעים הלא נכונים. התופעה נפוצה בעיקר ברגעי מתח והתרגשות גדולים כגון עמידה מול קהל או ברגע קריטי של מבחן חשוב בו אנו עלולים לשכוח את כל מה שחשבנו שאנחנו יודעים.

 

מה שרבים לא יודעים זה שתופעת ה"בלק אאוט" או "חשכון" בעברית תקינה, מתרחשת לעיתים קרובות בעולם הדייטינג ובמיוחד בשלבים הראשונים של החיזור.

 

שאני אתבלבל מבחורות?

כשאדם (השם האמיתי שמור במערכת) הגיע לטיפול על מנת לנטרל "בלק אאוט" רגשי, הוא היה נראה כעוס. בעיקר על עצמו. "אני לא מבין את זה", הוא אמר. "תראי אותי, אני נראה לך כמו אחד שמתבלבל בגלל בחורה? אני לא מנסה להרשים אותך או משהו אבל אני אחד שמזמן הפסיק לספור את כמות הבחורות שהייתי איתן. אני לא מבין מה קורה לי בזמן האחרון".

 

אדם, רווק תל אביבי בן 27, ידוע בקרב חבריו וחברותיו כפלרטטן לא קטן, מה שאף הגביר את הסערה הפנימית שחווה והפגיעה באגו בעקבות חוסר היכולת לתפקד. לאחרונה, כך הסביר, הוא הכיר בחורה חדשה ומזה מספר דייטים שהוא מוצא את עצמו בסיטואציות מאוד מביכות בהן הוא נאלם דום וכאילו שכח מה רצה לומר.

 

"בדייט הראשון פגשתי אותה באזור ירמיהו בבר שכונתי שאני לוקח אליו את כל הדייטים שלי ", הוא הסביר. "כבר בפייסבוק קלטתי שהיא בחורה על רמה וכשנפגשנו באמת הייתה כימיה טובה. ישבנו על בירה ודיברנו בכיף שלנו. לאט לאט התגלו הרבה תחומי עניין משותפים ופשוט הייתי פעור פה מהמפגש המהנה. אני רגיל שרוב הבחורות לא כ"כ מרגשות אותי ובה היה משהו שונה. ואז נתקפתי פאניקה".

 

"התחלתי לחשוב על זה שהיא ממש מרשימה אותי ושאני ממש רוצה אותה. ואז זה קרה. פתאום האותיות נמסו, המילים התבלבלו וכאילו שהמוח שלי נכבה. היא שאלה אותי מה התחביבים שלי ופשוט בהיתי כמו טמבל. זה אולי היה חצי דקה אבל זה נמשך כמו נצח עד שברחתי לשירותים. מאז זה התחיל לחזור על עצמו בסיטואציות נוספות ואפילו עם בחורות אחרות. אני לא מבין מה קורה לי".

 

מחסום רגשי ושמו "בלק אאוט"

"בלק אאוט" לא בא בהזמנה. מצד שני, מתי שלא יגיע, זה תמיד בזמן הלא מתאים. התופעה מוכרת ממעמדי ריאליטי טלויזיוני, מבחנים בכל צורותיהם, הצגות תיאטרון, מצגות וראיונות עבודה. בגדול, בכל סיטואציה מחייבת שבה נדרשים כישורינו להיות מוצגים ועל כף המאזניים יש גם הרבה לחץ, מתח, עייפות וביקורת, גם עצמית וגם של הצד שמנגד.

 

הסיפור של אדם אינו מיוחד. ישנם הרבה גברים ונשים שסובלים מהתופעה בלי קשר למידת ההצלחה שלהם עם בני המין השני. הטריגרים שמביאים לאובדן המילים מקורם בחסימות רגשיות שמשתלבות במערכת האנושית בגיל צעיר בעקבות טראומות שונות. אותן חסימות רגשיות יכולות להיות "רדומות" במערכת ולהתעורר רק ברגעי קצה כמו זה שאדם תיאר. במקרה שלו, ההתרגשות מהמחשבה שאולי הוא מצא את "האחת" שלו גרמה לו לאבד שליטה.

 

החדשות הטובות הן שמאחר ומדובר בסך הכל בפחד או חרדה שגורמות לתופעה, יש אפשרות לרפא את זה באמצעות טיפול קצר שמנטרל את המחסום הרגשי עם אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד.

 

אז בדייט הבא שלכם, אם תתקלו בבעיה זכרו ש"בלק אאוט" הוא תוצאה של מצב רגשי שהגוף מתרגם כאיום עליו. זו לא בעיה גופנית או מחלה אלא משהו חולף. המצב הרגשי הייחודי הזה נוצר מלחץ וציפייה לביצוע גדול ומשמעותי. האינסטינקט המיידי/קיומי שלנו הוא לנתק מגע, לברוח, להתרחק ממקור הבעיה והסכנה.

 

המחוייבות והנזק התדמיתי שייגרם לנו, ככה אומר ההגיון באותו רגע, מונעים מאיתנו לעשות זאת. מצד שני, כל המשאבים מתרכזים בחשיבה על פתרון הבעיה ויכולת הדיבור או ההבעה המילולית לא ממש חשובים בשניות האלה, ולכן משאבים אלה מושתקים.

 

 

ברגע שהתופעה מופיעה, מומלץ לזהות אותה ולקחת נשימה. הישאבות לדפוס של לחץ ופחד רק יגבירו את ההתקף. למרות החשש החברתי, הייתי ממליצה לשתף את האדם ממול, בין אם זה דייט או אדם שרק הכרתם, ולהגיד שהתבלבלתם ושכחתם מה רציתם לומר. תתפלאו לגלות שבני אדם אחרים יגידו שזה בסדר ולרוב יחשבו שזו מחווה מחמיאה.

 

אם אפשר, צאו להפסקה ובקרו בשירותים, שם תשטפו את הפנים במים ותסדירו את הנשימה. מחקרים אף מראים שפעילות גופנית והזרמת הדם עוזרת לשחרר את המתח ולכן קפצו מעט במקום ושחררו את הגוף. והכי חשוב – חייכו לעצמכם במראה. לא קרה כלום. זה רק "בלק אאוט".

 

בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק  

 

ד"ר אורה גולן היא מומחית בינלאומית לנטרול מחסומים רגשיים, חרדות ופוביות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא האמנתי שזה קורה לי. נחנקתי מבפנים
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים