שתף קטע נבחר

לראשונה: ר"מ בריטי מצר על טבח הודים ב-1919

דיוויד קמרון הפך לראש הממשלה הבריטי הראשון להביע חרטה על אחד הפרקים העקובים מדם בתולדות הודו הקולוניאליסטית - הטבח בעיר אמריצר שבו נהרגו מאות הודים לא חמושים על ידי חיילים בריטים. "מדובר באירוע מביש בהיסטוריה הבריטית"

דיוויד קמרון הפך היום (יום ד') לראש הממשלה הבריטי המכהן הראשון להביע חרטה על אחד הפרקים העקובים מדם בתולדות הודו הקולוניאליסטית - טבח של מאות הודים לא חמושים בעיר אמריצר בשנת 1919.

 

עוד חדשות בעולם :

הודו: 3 אחיות ילדות נאנסו, נרצחו והושלכו לבאר

המשטרה היכתה מפגינים, ר"מ בולגריה התפטר

לא סיבה לגאווה. רודן בלרוס סוגר ארון להומואים

רוסיה: הילד שאומץ ע"י זוג אמריקני ומת - נרצח

 

מהטמה גנדי, אבי תנועת העצמאות ההודית, תיאר את הטבח הנורא, שמוכר בהודו בשם טבח ג'אללינוולא באג, כדבר שטלטל את יסודות האימפריה ההודית. במהלך האירוע ירו חיילים בריטים באש חיה לעבר קהל מפגינים סיקים לא אלים מבלי שמסרו כל אזהרה מוקדמת. הירי, שבו נהרגו 379 מפגינים ונפצעו 1,200 בא לאחר תקופה ארוכה של חוסר יציבות ומהומות בעיר אמריצר.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

קמרון אמנם הגיע לביקור מיוחד בהודו והביע חרטה על הרג המפגינים ההודים, אולם לא מסר התנצלות רשמית. בכל אופן, הוא הבהיר שהוא רואה בפרשה כתם שחור בהיסטוריה של בריטניה.

 

ראש הממשלה הבריטי הניח זר פרחים באנדרטה לזכר הרוגי טבח אמריצר ואז עמד כמה רגעים בשקט לזכרם. "מדובר באירוע מביש בהיסטוריה הבריטית, כזה שווינסטון צ'רצ'יל היטיב לתאר כ'מפלצתי'", כתב קמרון בספר האורחים של המקום.

 

המחווה של קמרון חתמה את יומו האחרון של קמרון בהודו מתוך שלושה. הביקור נועד לחזק את קשרי הסחר בין הודו לבין בריטניה, ובכלל לשפר את היחסים ביניהן ועל הדרך לסייע פוליטית לקמרון שנתיים לפני שיתמודד מחדש על ראשות הממשלה, זאת לאור העובדה שבבריטניה מתגוררים בסביבות 1.5 מיליון בריטים ממוצא הודי.


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

ערב ביקורו בהודו אמר קמרון שבין שתי המדינות יש קשרים היסטוריים "גם טובים וגם רעים". "באמריצר, אני רוצה לנצל את ההזדמנות להביע את תנחומיי בג'אללינוולא באג", אמר ראש ממשלת בריטניה שביקר במקדש המוזהב באמריצר שקדוש לכת הסיקית.

 

בדו"ח שפרסמה בריטניה בעבר עלה כי 379 בני אדם נהרגו ו-1,200 נפצעו בעיר ההודית. אולם, בדו"ח נפרד של ועדה עצמאית נקבע כי לפחות אלף בני אדם נהרגו במדינת פונג'ב.

 

גנרל רג'ילנד דאייר, האיש שנתן את ההוראה לירות על קהל המפגינים ההודים, נימק את החלטתו באומרו שהוא חש שהיה הכרחי "ללמד לקח מוסרי את פונג'ב". בבריטניה היו כאלה ששיבחו אותו כ"איש שהציל את הודו", אולם אחרים גינו אותו. אחרי שהודו קיבלה עצמאות בשנת 1947 סברו היסטוריונים רבים שהטבח באמריצר ליכד את ההודים מאחורי תנועת העצמאות של גנדי ושם סוף לשלטון הבריטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים