שתף קטע נבחר

מצביעים באיטליה: "יהיו עוד בחירות, גרועות יותר"

כמו בישראל, גם את הבוחר האיטלקי מעסיקים נושאים כמו פוליטיקה "נקייה" וחשש מחוסר יציבות פוליטית שתביא לבחירות נוספות בקרוב. מי שהיכה גלים בפוליטיקה הוא בדרן לשעבר שהפך למנהיג שתנועתו אוסרת עליו להתמודד לפרלמנט

הקלפיות באיטליה נפתחו הבוקר (יום א') ועשרות מיליונים יכריעו את גורלה של ארץ המגף בשנים הקרובות – וישפיעו גם על עתיד היבשת כולה. המצב הכלכלי עומד בראש סדר העדיפויות ונראה שחלק מהנושאים שהעסיקו את הבוחרים בישראל טורדים גם את מנוחתם של האיטלקים: חשש משיעור הצבעה נמוך בשל זעם ציבורי, רצון לפוליטיקה "חדשה" ו"נקייה", וחשש מחוסר יציבות פוליטית לאחר הבחירות, שתמנע הקמת ממשלה שתשרוד לאורך זמן. ההצבעה תימשך יומיים, ותוצאותיה יפורסמו מחר בערב.

 

איטליה בוחרת: חשש אירופי מקמבק של ברלוסקוני

 

נזירה מצביעה ברומא (צילום: AP) (צילום: AP)
נזירה מצביעה ברומא(צילום: AP)

 

מונטי מצביע במילאנו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מונטי מצביע במילאנו(צילום: רויטרס)

ברסני מצביע בפיאצ'נזה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ברסני מצביע בפיאצ'נזה(צילום: EPA)

 

"אני מקווה שהכול יתנהל כשורה, כי אחרת ניראה מטופשים בעיני כולם", אמרה לרויטרס מצביעה ליד הקלפי, אך לא פירטה מהו התסריט החיובי מבחינתה. מצביע אחר, וינצ'נזו דוריה, הביע חשש מחוסר יציבות: "אני חושב שיהיו בחירות נוספות והן יהיו גרועות מאלה. תהיה עוד מחאה ואני צופה חוסר יציבות בשנתיים הבאות. השווקים ביום שלישי יגיבו באופן שלילי".

 

המועמד המסתמן כמוביל הוא איש השמאל פייר לואיג'י ברסני, קומוניסט לשעבר שהדגים כוונות פרגמטיות כשתמך ברפורמות הכלכליות הקשות של יריבו מימין, ראש הממשלה המכהן מריו מונטי. על שניהם מאיים האיש החזק של איטליה – סילביו ברלוסקוני, ששואף לקמבק פוליטי. ברקע ניצב הג'וקר – בּפּה גרילו, הבדרן שהפך למנהיג תנועה הדוגלת ב"פוליטיקה חדשה", ואוסרת עליו עצמו להיבחר. 

 (צילום: AFP, AP, EPA) (צילום: AFP, AP, EPA)
(צילום: AFP, AP, EPA)

מונטי הטכנוקרט, מעודד מהשבחים שהרעיף עליו האיחוד האירופי בשל ייצוב כלכלת איטליה, החליט לרוץ בעצמו בבחירות, תוך שהוא נוגס בכוחן של מפלגות אחרות; תנועת מחאה פוליטית אנטי-ממסדית בשם "חמשת הכוכבים", בראשות הקומיקאי האהוב  גרילו, ביססה את מעמדה בסקרים ככוח העולה של הפוליטיקה האיטלקית; וברלוסקוני חדור האמונה כרת ברית עם תנועת "הליגה הצפונית" השמרנית, ובזכות הבטחות לשורה של הטבות כלכליות שיריביו מכנים "פופוליסטיות" (בראשן ביטול מס דירות שנוא ואפילו החזרת כספי מסים שכבר שולמו), הצליח להרחיב מאוד את מעגל התומכים שלו.

 

כך קרה שבסקרי הבחירות האחרונים שפורסמו ב-8 בפברואר (באיטליה חל איסור על פרסום סקרי דעת קהל בשבועיים שלפני ההליכה לקלפי), כבר עמד הפער בין קואליציית המרכז-שמאל של ברסני לבין קואליציית המרכז-ימין של ברלוסקוני על כ-6-5 אחוזים בלבד. לפי אחד הסקרים, גוש השמאל-מרכז של ברסני (שבו חברות עוד כמה מפלגות קטנות) זכה אז ל-34.7 אחוזי תמיכה, זה של ברלוסקוני ל-29%, תנועת "חמשת הכוכבים" ל-16% וגוש מפלגות המרכז בראשות מונטי ל-13.6% בלבד.

 

כמעט שליש מבעלי זכות הבחירה – 47 מיליון מתוך 60 מיליון תושבים – עדיין היו "קולות צפים" או התכוונו להימנע מהצבעה ימים ספורים לפני הבחירות. על פי סקרים אחרונים, הנושא המרכזי עבורם הוא הרצון לבחור במועמדים "נקיים".

 

פוליטיקאי שנחשב לכזה הוא השחקן החדש בפוליטיקה האיטלקית – גרילו הבדרן, שהצליח להכות גלים בציבוריות האיטלקית מסוג שלא נראה בה מאז כניסתו של ברלוסקוני לפוליטיקה לפני 20 שנים. הוא הסתובב ברחבי המדינה ברכב מסחרי במסגרת קמפיין שנקרא "סיור הצונאמי", ומשך רבבות לעצרות שלו.

 

גרילו בעצרת ברומא. חוקת התנועה שלו אוסרת עליו להתמודד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
גרילו בעצרת ברומא. חוקת התנועה שלו אוסרת עליו להתמודד(צילום: EPA)

עצרת בחירות של גרילו ברומא. "מסע הצונאמי" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עצרת בחירות של גרילו ברומא. "מסע הצונאמי"(צילום: EPA)

 

גרילו פונה לרגשות הכעס והתסכול שאיטלקים רבים חשים כלפי השחיתות והבזבזנות של מנהיגיהם. סקרים אחרונים שנערכו בתחילת החודש הראו כי תנועת "חמשת הכוכבים" שלו עשויה לזכות ב-16% מהקולות, ולהפוך לכוח הפוליטי השלישי בגודלו באיטליה.

 

אם אכן תזכה לכך, תנגוס מפלגתו בכוחה של המפלגה שתיבחר ותהיה לכוח שיש להתחשב בו בהקמת הקואליציה. המפלגה, שעשויה לאייש מאה מתוך 945 המושבים בפרלמנט, אמרה שלא תשתף פעולה עם אף לא אחת מהמפלגות הגדולות. רוב חברי המפלגה חסרי ניסיון פוליטי. גרילו עצמו לא מתמודד על מושב בפרלמנט בגלל הרשעה בהריגה בתאונת דרכים ב-1981. תקנון התנועה שלו אוסר על מועמדים בעלי רישום פלילי. הוא מסביר כי הוא רק ה"פה" של התנועה.

 

אף שהוא איש שמאל, לברסני יש הרבה מהמשותף עם מונטי והיה מתומכיו המרכזיים בפרלמנט בתקופת כהונתו. מונטי מצדו רמז שיהיה מעוניין בקואליציה עם ברסני, שכיהן כשר התעשייה וכשר לפיתוח כלכלי.

 

בובות המנהיגים. משמאל ובכיוון השעון: ברלוסקוני, ברסני, גרילו, מונטי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בובות המנהיגים. משמאל ובכיוון השעון: ברלוסקוני, ברסני, גרילו, מונטי(צילום: רויטרס)

 

מעטפות הצבעה ברומא (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מעטפות הצבעה ברומא(צילום: AFP)

 

אך לא ברור בכלל שמונטי יצליח לגייס את הקולות הדרושים לרוב פרלמנטרי. "יצירת ממשלה עם שותפות פרלמנטרית יציבה עשויה להיות משימה מורכבת", אמר יואין רייאן, אנליסט בחברת IHS Global Insight, "עלייה חדה בתמיכה במפלגות המתנגדות לצעדי הצנע מעלה את האפשרות לתוצאות לא חד-משמעיות וחוסר יציבות".

 

גורם נוסף שיש להתחשב בו הוא שיעור ההצבעה. בדרך כלל משתתפים בבחירות כ-80% מבעלי זכות ההצבעה, אך מומחים מעריכים כי הפעם רבים יישארו בבית בהבעת זעם, והדבר יפגע במפלגות הגדולות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נזירה מצביעה ברומא. "שלא ניראה מטופשים"
צילום: AP
מומלצים