שתף קטע נבחר

השיחות עם איראן יימשכו; "היו יעילות"

בתום יום של דיונים הודיעו גורמים במערב ובאיראן כי המשא ומתן על תוכנית הגרעין של טהרן יימשך גם מחר כמתוכנן. "ההמשך תלוי בהתקדמות של חילופי ההצעות", אמר מקורב לאיראנים

עוד יום בקזחסטן. בתום יום ראשון של שיחות בין איראן לשש המעצמות אמר הערב (יום ג') גורם מערבי רשמי כי השיחות היו "יעילות" ואישר כי הן יימשכו כמתוכנן גם מחר. המשא ומתן שמטרתו לרסן את תוכנית הגרעין האיראנית נערך הפעם בעיר אלמאטי שבקזחסטן ועל פי ההערכות, שש המעצמות - ארצות הברית, בריטניה, סין, רוסיה, צרפת וגרמניה - יציעו לטהרן הקלה בסנקציות הבינלאומיות תמורת השהיית תוכנית הגרעין שלה.

 

אשטון וג'לילי בתחילת השיחות באלמאטי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אשטון וג'לילי בתחילת השיחות באלמאטי(צילום: רויטרס)

גורם אמריקני אמר כי ההצעה של המעצמות לאיראן – גרסה משודרגת של הצעה שטהרן דחתה בשנה שעברה – תיקח בחשבון את ההתקדמות הגרעינית האחרונה של איראן, ו"תעשה כמה צעדים גם בתחום הסנקציות". לדבריו, הדבר יענה על כמה מחששותיה של איראן אבל לא על דרישתה לבטל את כל הסנקציות.

 

הוא רמז בדבריו לדו"ח חדש שהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) פרסמה לפני שבוע על תוכנית הגרעין האיראנית שממנו עולה כי הרפובליקה האיסלאמית הגבירה את תהליך העשרת האורניום והתקינה 180 צנטריפוגות חדשות מתקדמות במתקן בנתנז שיאפשרו לה להתקדם לעבר ייצור נשק גרעיני.

 

גורם מערבי ששמר על עילום שם אמר כי המעצמות הציגו את ההצעה לאיראנים במהלך היום, אך גם הוא לא מסר פרטים נוספים.

מקור המקורב לצוות המו"מ האיראני אמר לכתבים באלמאטי: "נציג הצעה בעלת משקל זהה לזו שנקבל מהצד השני. המשך השיחות תלוי באופן ההתקדמות של חילופי ההצעות". גם התקשורת באיראן דיווחה שהשיחות יימשכו, ולא ציינה אם הוצגה בינתיים הצעה מצד טהרן.

 

סביב השולחן באלמאטי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סביב השולחן באלמאטי(צילום: רויטרס)

 

הפעם האחרונה שבה התנהל משא ומתן רציני עם איראן בדרג גבוה הייתה בחודש יוני האחרון במוסקבה, אז לא הסכימה הרפובליקה האיסלאמית להפסיק את העשרת האורניום שלה לשימוש בראשי נפץ גרעיניים. אולם, עוד לפני שנפתחו השיחות העריכו גורמים כי הסבירות שתושג פשרה או הסכם בין הצדדים נמוכה ביותר - בדומה לשיחות קודמות בעבר. "סבב השיחות לא יניב תוצאות",

העריכו גורמים מערביים.

 

לפי שעה, בטהרן ממשיכים לדבוק בגרסה שתוכנית הגרעין נועדה למטרות אזרחיות, בהן ייצור חשמל, ושהעשרת האורניום נועדה לצרכים רפואיים. הם גם מתעקשים כי הם פועלים בהתאם לחוק הבינלאומי. בממשל האמריקני מעדיפים לפתור את סוגיית הגרעין האיראנית בדרכים דיפלומטיות, אולם בוושינגטון לא פוסלים את האפשרות של מבצע צבאי באיראן כדי למנוע ממנה להשיג נשק גרעיני. ישראל עצמה איימה כי תנקוט את כל האמצעים כדי למנוע מאיראן את היכולת לבנות פצצת אטום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נציגי המעצמות ואיראן בשולחן העגול באלמאטי
צילום: רויטרס
מומלצים