שתף קטע נבחר

במקום סמינריון: סטודנטים מקימים סטארט-אפ

סטודנטים מצטיינים לתואר ראשון במרכז הבינתחומי מקימים חברות יזמיות רווחיות בשנת לימודיהם האחרונה, שחלקן אף נמכרו לגוגל ו-eBay. "הקורסים שאנחנו עוברים שקולים לערך אקדמי של תואר שני במנהל עסקים", מעיד אחד המשתתפים

יזמות בזמן הלימודים: פעמים רבות נשמעת ביקורת מצד קהל הסטודנטים ובמיוחד אלה שמזיעים על לימודי מנהל עסקים, כי עם תום הלימודים הם יוצאים לשוק העבודה והקשר בין שלוש השנים במוסד האקדמי לחיים האמיתיים מקרי בהחלט וכי לא ניתנו להם הכלים לניהול, יזמות ובכלל להתנהלות נכונה ויעילה בעולם העסקי.

 

כתבות נוספות בערוץ הלימודים :

לספורטאים שרוצים מקצוע ביד. לימודי פיזיותרפיה

הטובות להנדסה: שליש מהסטודנטים בענף - נשים

סקר: הפסיכומטרי לא רלוונטי ללימודים האקדמיים

 

אולם סטודנטים מצטיינים לתואר ראשון במרכז הבינתחומי בהרצליה שלוקחים חלק בתכנית Zell ליזמות, מוכיחים שאפשר גם אחרת. מדובר בתוכנית יוקרתית שמתקיימת בשנת הלימודים האחרונה לתואר הראשון ואליה מתקבלים סטודנטים מהמחלקות השונות לרבות מנהל עסקים ומשפטים אך גם פסיכולוגיה, חברה וממשל ואחרות.

 

סטודנטים בתוכנית ZELL ()
סטודנטים בתוכנית ZELL

 

היתרון המשמעותי הוא שבמהלך התוכנית נדרשים הסטודנטים לפתח מיזם עצמאי וחברות סטארט אפ רבות כמו LabPixies, Picapp, Wibiya, The Gifts Project, ו-PicScout, הוקמו על ידי סטודנטים בתוכנית.

 

"קרש קפיצה"

"כמו שכל סטודנט למדעיי המחשב, לפני שהוא מתקבל לעבודה אמיתית עושה קורסים בתכנות, כך גם התכנית תרמה לי מבחינה יזמית ועסקית", מוסיף אורי מרשנד, בוגר התוכנית ומייסד חברת Overwolf שהוקמה בזמן לימודיו. "זה מאפשר לך לקבל בסיס של ידע רחב יותר על העולם הזה מאנשים אחרים. בפועל, אחד הדברים שתורמים הכי הרבה, מעבר לכל הקורסים והסדנאות, הוא ליווי של מנטורים. מה שכן, ההרגשה היא שזה שקול לערך אקדמי של MBA (תואר שני במנהל עסקים - א"ב)".

 

לשאלת ynet, האם יזמות וניהול פרוייקטים הן יכולות נרכשות, משיב מרשנד כי "מה שהתוכנית עושה זה לאפשר לך להתנסות. כל יזם עושה המון טעויות וגם אני עושה המון טעויות. קצת יותר וקצת פחות. בהיבט הזה התוכנית מהווה קרש קפיצה ביחס לאפס ידע שאתה מגיע איתו. יש אנשים שזה יותר מתאים להם ויש אנשים שפחות.

 

"ברור שהתכנית מתאימה בראש ובראשונה לסטראט-אפיסטים. אך בסופו של דבר יזמות זה משהו כולל. זה יכול להיות בתוך ארגון בו תשתלב ולאו דווקא בהקמת עסק משלך. התוכנית תתרום לכל ההיבטים האלה".

 

הבוגרים: מנכ"לים בתחום האינטרנט

ותודה ששאלתם: כאמור תכנית Zell מתקיימת בשנת הלימודים האחרונה ללימודיהם של הסטודנטים במרכז הבינתחומי לאחר סדרה ארוכה של מבחני מיון קפדניים. במהלך שנה אינטנסיבית לומדים הסטודנטים קורסים הנוגעים לעולם היזמות העסקית לרבות פיתוח מיזמים חדשים, אסטרטגיית ניהול של מוצרים חדשים, יזמות בעולם הניו-מדיה, היבטים משפטיים ומיסויים של מיזמים, היבטים פסיכולוגיים של יזמות, חשיבה אסטרטגית, מימון בתחום היזמות העסקית ועוד.

 

בנוסף לכך הם משתתפים בעשרות מפגשים לימודיים עם אנשי עסקים ויזמים מובילים מתחומים שונים בעיקר מתחום ההיי-טק. במהלך התכנית נדרשים הסטודנטים להקים ולנהל חברות יזמיות משלב הרעיון ועד לחברה רווחית לבעליה. היתרון המשמעותי הוא שלכל פרוייקט מוצמד מנטור עסקי שמלווה את הפרויקט לאורך כל שלבי הקמתו.

 

 

"הייחוד של התכנית הוא הדגש על פיתוח אנשים בתור יזמים", מוסיפה ליאת אהרונסון, ראש התכנית ומרצה ליזמות. "אנחנו שמים דגש רב על האפשרויות והמקרים שיעמדו בפניהם בעתיד כולל חוסר הצלחה. נכון שיש תכונות של יזמים שאותן אי אפשר ללמד אבל אין סט תכונות מסוים שכל יזם חייב שיהיו לו. לא כל מי שמגיע לתכנית הם יזמים בהגדרה שלהם, אבל עם הכלים, ההתנסויות, ההזדמנויות והחוויה הם אחר כך הולכים ונהיים יזמים".

 

נשמע מאתגר במיוחד בזמן הלימודים.

 

"אלה האתגרים הגדולים בתוכנית. אני מאמינה מאוד שיזמות זה לא משהו שאפשר לעשות כמשרה חלקית אבל זה בגדר חלק מהאילוצים שיש בפרויקט. בתוכנית יש ציוות של 20 אנשים שהם לאו דווקא עונים להגדרה של צוות מוצלח.

 

"האילוץ השני הוא שאין תמיד מספיק זמן אבל אלה שממשיכים יש להם זמן לקבל החלטה אחרי המבחנים להמשיך את המיזם או לסגור אותו. אותי זה תמיד מפתיע איך לאור כל האתגרים האלה, המיזמים של הסטודנטים מצליחים", מוסיפה אהרונסון.

 

כמה נתונים מעניינים אודות בוגרי התוכנית בשנים האחרונות: 40% מהם הקימו חברות סטארט-אפ ומנהלים חברות בבעלותם ו-30 מכהנים כמנכ"לים של חברות, רובן בתחום האינטרנט. למעשה, חלקם ממשיכים לקריירה בניהול ואחרים להתמחויות ומשרות במשרדי עורכי דין. רבים ממשיכים לתכניות MBA בבתי ספר למנהל עסקים ברחבי העולם.

 

יצירת קשרים עם העולם העסקי

בין האקזיטים שעשו בוגרי התכנית ניתן למצוא את חברת Labpixies שנמכרה לגוגל בשנת 2010, Piscout שנמכרה למנוע חיפוש התמונות העולמי Gettyimages ו-The Gift Project שנמכרה ל-eBay.

 

"התוכנית היא הרבה יותר פרקטית ומתעסקת בתכל'ס מאשר תוכנית אקדמית ערטילאית", מוסיף ערן בן-שושן בוגר בית-הספר למנהל עסקים ומייסד חברת bizzabo.

 

"המוטו הוא לצאת ולעשות ופחות לדבר באוויר. כמובן שתוך כדי התהליך התוכנית מספקת מעטפת של קשרים ויועצים מהטובים ביותר שיש בעולם ההיי-טק והיזמות בארץ וגם מחוצה לה. לכולם ברור שלתוכנית יש השפעה ישירה על החיים שלהם ותחום העיסוק שלהם אחרי הלימודים. התוכנית תובענית ובעלת רף דרישות גבוה מאוד. לכן, מי שלא מגיע עם התסכלות ארוכת טווח לחיים המקצועיים שלו, כנראה שלא תהיה לו את המוטיבציה הנדרשת כדי להחזיק מעמד בתוכנית".

 

"התכנית, מבחינתי, היתה אחד מהשיקולים שגרמו לי לבחור ללמוד במרכז הבינתחומי", מסכם מרשנד. "אני ממליץ עליה לכל סטודנט בבינתחומי ובכלל לכל מי שהתחום הזה של יזמות מעניין אותו. בסופו של דבר כולנו יוצאים לשוק העבודה אחרי הלימודים ומה שחשוב הוא שאנשים בתכנית יוצרים קשרים עם מרצים ועם אנשים מהתעשייה. בשורה התחתונה אני מרגיש שהפקתי ממנה רבות".


פורסם לראשונה 28/02/2013 19:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטודנטים מצטיינים ממציאים חברות ומיזמים
צילום: דודי ארדן
ליאת אהרונסון, מנהלת תוכנית Zell
צילום: דודי ארדן
מומלצים