שתף קטע נבחר

לך ולנסה: "להומואים אין מקום בפוליטיקה"

דווקא חתן פרס נובל לשלום ומי שהפך את פולין לדמוקרטיה חופשית מתגלה כבעל עמדות חשוכות. "להומואים אין זכות לשבת בספסלים הקדמיים בפרלמנט ואם בכלל, הם צריכים לשבת מאחור. מיעוט לא יכול לכפות את עצמו על הרוב"

למרות העבר המעורר כבוד, לאישיות הבכירה אין יותר במה להתגאות: נשיא פולין לשעבר וחתן פרס נובל לשלום לך ולנסה עורר סערה ציבורית אחרי שאמר כי על פי השקפת עולמו, להומואים אין זכות למלא תפקיד בולט בפוליטיקה ושכמיעוט הם צריכים "להתאים את עצמם" לחברה.

 

עוד חדשות בעולם :

פינוקיו-לנד: איראן מובילה בעולם בניתוחי אף

רגע לפני פסח: מכת ארבה במצרים. צפו

כשר וחלאל במשאית אחת. השלום מתחיל מהבטן

קניה בוחרת נשיא, אבל חוששת משפיכות דמים

 

חלק מהפרשנים בפולין כבר אומרים כי האיש שהוביל את המאבק בקומוניזם והפך את ארצם לדמוקרטיה חופשית פגע קשות במורשתו בעקבות התבטאותו על הומואים. במהלך ראיון טלוויזיוני שנערך שלשום אמר ולנסה שהוא מאמין שלהומואים אין זכות לשבת בספסלים הקדמיים בפרלמנט ואם בכלל, הם צריכים לשבת בספסלים האחוריים "או אפילו מאחורי קיר".

 

ולנסה עם בני הזוג רומני בעת ביקורם בפולין בשנה שעברה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ולנסה עם בני הזוג רומני בעת ביקורם בפולין בשנה שעברה(צילום: AFP)

 

"הם צריכים לדעת שהם מיעוט ולהסתגל לדברים קטנים ולא להגיע לגבהים גדולים", אמר ולנסה לערוץ הטלוויזיה הפרטי TVN במהלך שיחה על זכויות בני הקהילה הגאה. "מיעוט לא יכול לכפות את עצמו על הרוב".

 

במובנים מסוימים, הסערה הציבורית שעורר ולנסה אומרת הרבה על המצב כיום בפולין מאשר על ולנסה עצמו. הנשיא הראשון של פולין בעידן הדמוקרטי שלה הוא אדם שמרני ביותר, חבר בכנסייה הקתולית ואב לשמונה ילדים שמעולם לא תמך בקדמה חברתית.

 

הדמוקרטיה שוולנסה ואנשיו ממפלגת "סולידריות" סייעו להקים בפולין ב-1989, אחרי שביתות כלליות רבות והפגנות מחאה, עברה במהלך השנים שינויים חברתיים רבים. רק באחרונה החלה פולין לעסוק גם בנושא של זכויות להומואים ולסביות, שהיה עד כה טאבו במדינה. ב-2011 נבחרו לראשונה לפרלמנט הומו מוצהר וטרנסקסואל. מאז שנבחרו השניים הם מופיעים רבות בפני הציבור הפולני.

 

ולנסה אינו עוד פעיל פוליטית בפולין ויש שמעריכים כי להתבטאויותיו בנושא הומואים עלולות להיות השלכות חמורות. ועדה לאומית שעוסקת במאבק בגילויי שנאה הגישה תלונה לתביעה בעיר גדנסק, עיר מגוריו של ולנסה, והאשימה אותו בקידום "תעמולה של שנאה נגד מיעוט סקסואלי". אחרים תהו אם בעקבות דבריו ימשיך הנשיא לשעבר להיחשב אוטוריטה מוסרית לכל אזרחי המדינה.

 

"מנקודת מבט אנושית, השפה שלו הייתה מזעזעת. ההצהרה שלו הייתה של שוכן מערות", אמר יז'י ונדרליך, סגן יו"ר הפרלמנט ממפלגת "הברית הדמוקרטית של השמאל". "אף אחד עם שכל בראשו לא יזמין את לך ולנסה כסמכות מוסרית כשיודעים מה שהוא אמר".

 

אולם, יש כאלה שאמרו כי לא הופתעו מדבריו של ולנסה. "אני מופתע שרק עכשיו אנחנו שמים לב שוולנסה לא שולט בדבריו ושהעמדות שלו רחוקות מלהיות תקינות פוליטית", אמר אדם ביילן, פוליטיקאי פולני שמרן שחבר בפרלמנט האירופי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פגע קשות במורשתו? ולנסה
צילום: איי פי
מומלצים