שתף קטע נבחר

הג'ינג'י מחכה לבלאט

קרב המוחות בין ארז אדלשטיין למאמן מכבי ת"א עשוי להשפיע על יחסי הכוחות הערב (21:00, "בית מכבי") בדרבי. מאמן הפועל ת"א נחשב לאימפולסיבי ובעל אופי סוער, שלעיתים הפריע לו. יריבו נהנה ממעמד ומוניטין שמשפיעים גם על שופטים. מבט על הקריירה של שני גאוני הכדורסל

הדרבי התל אביבי שיתקיים הערב (21:00, "בית מכבי" בראשל"צ) במחזור ה-19 בליגת ווינר סל יפגיש את שתי היריבות העירוניות המושבעות, שאחרי הפסקה של 6 שנים, הספיקו כבר להיפגש פעם אחת העונה (72:91 לצהובים). היום תהיה זו הפעם השניה, בתקווה לקרב צמוד יותר והחזרת מסורת המאבקים בין האדומים לצהובים.

 

 

מעבר למחנות האוהדים והשחקנים על הפרקט, על הקווים ייפגשו שני מאמנים שהוגדרו כבר מזמן כל אחד כ'גאון כדורסל', ארז אדלשטיין (51) ודייויד בלאט (53). שני המאמנים ידועים כמאמנים של שחקנים, שניים שלא מתפשרים על הדרך שלהם, שניהם ידועים כמי ש'מפטפטים' במהלך המשחקים עם השופטים וככאלו שההשקעה שלהם ידועה ואינסופית. אם זה בשעות ואם זה בעבודה קשה.  

 

שמו הולך לפניו. דייויד בלאט (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
שמו הולך לפניו. דייויד בלאט(צילום: אורן אהרוני)

 

בלאט ואדלשטיין משפיעים מאוד על הצורה בה נראית קבוצתם וללא ספק שניהם דומיננטיים. הקבוצות שלהם משחקות בדרך שלהם ופחות מסתמכות על הברקות אישיות של שחקנים. אמנם לא חסרות נקודות דמיון בין שני המאמנים, אבל בכל זאת השוני גדול מאוד.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

בעוד שבלאט נהנה מהצלחות גדולות בארץ ובאירופה, ושמו הבינלאומי הולך לפניו, מאמן הפועל תל אביב אמנם מוערך מאוד, אך שמו נקשר לא רק בכדורסל, אלא בלא מעט עימותים מתוקשרים עם שחקנים, הנהלות, מאמנים אחרים ושופטים. לפעמים הוא אף מצא עצמו, מרצונו ולא מרצונו, מחוץ למקצוע האימון תוך שתיפקד כפרשן.

 

האופי הוא כנראה שם המשחק, לטוב או לרע. העזיבה של בלאט את נבחרת ישראל בגלל שלא החזיק בתעודת מאמן רשמית היתה צורמת במיוחד,

אך לא היכתה גלים גדולים, כמו גם אי שביעות רצונו ממכבי תל אביב שהחזירה אותו להיות עוזר מאמן של פיני גרשון אחרי שתי עונות. אמנם היה ברור לכולם ששנות הגלות באירופה היו גם בשל כעס על ההנהלה הצהובה, אך קשה היה להוציא אז את הכביסה המלוכלכת.

 

את אותם הדברים קשה לומר על ארז אדלשטיין, שזרק לוח משחק על גילי מוסינזון בעירוני ר"ג. הוא ניהל יחסי אהבה-שנאה עם פיני גרשון, שכללו מצד אחד קריירה באירופה ומצד שני כעסים ואי לחיצות יד במשחקים. וכמובן, אי אפשר לשכוח את הסכסוך המתוקשר ביותר שלו עם הנהלת הפועל ירושלים ובעיקר עם מי ששימש כמנהל המועדון באותה תקופה, גידי דודי.

 

ארז אדלשטיין: ציוני דרך

אדלשטיין החל את דרכו על הקווים כעוזר מאמן הפועל גבת בליגה הארצית בעונת 1990/91 ולאחר מכן התקדם לתפקיד המאמן הראשי. בהמשך אימן את קריית מוצקין ומכבי חדרה, והתקדם לתפקיד עוזר המאמן של פיני גרשון בהפועל ירושלים (1995/96), עונה בה זכתה הקבוצה בגביע המדינה. לאחר מכן אימן בבני הרצליה, הפועל גליל עליון ועירוני ר"ג (מקום שני ב-2001), לפני שהתפטר מהפועל ירושלים במהלך שנת 2002. באותה שנה הוא החליף את אריק שיבק בהפועל ת"א והגיע איתה למקום השביעי.

 

ב-2004 הגיע אדלשטיין עם הפועל ת"א לגמר הפלייאוף, תוך שהשיג שני ניצחונות בדרבי על מכבי ת"א והעפיל עם האדומים לחצי גמר היורופליג. ב-2006 הגיע כמאמן הפועל ירושלים לחצי גמר הפיינל פור, חזר לקווים רק אחרי שנתיים ופוטר עם פיני גרשון מאולימפיאקוס ב-2008, שם שימש כעוזר מאמן. בשנים האחרונות שימש אדלשטיין כעוזרו של צביקה שרף בנבחרת, מאמן נבחרת ישראל לאוניברסיאדה ובשנתיים האחרונות הוא מדריך מהקווים את שחקני הפועל ת"א, אותם העלה לליגת העל.

 

על הקווים מאז 1990. ארז אדלשטיין (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
על הקווים מאז 1990. ארז אדלשטיין(צילום: ראובן שוורץ)
 

דייויד בלאט: ציוני דרך

דייויד בלאט החל את קריירת האימון במכבי נתניה (1988) ובהמשך שימש כעוזר מאמן ומאמן ראשי בהפועל גליל עליון, וב-2001 מונה לעוזרו של פיני גרשון במכבי ת"א. בשלוש שנים הוא זכה עם הצהובים בשלושה גביעים, שלוש אליפויות ישראל וגביע סופרוליג אחד. ב-2001 מונה למאמן ראשי, הוליך את מכבי לשתי אליפויות ושני גביעים ונבחר למאמן העונה (2002). בעונת 2003/2004 הוחזר פיני גרשון לעמדת המאמן הראשי, ובלאט זכה כעוזרו ביורוליג, באליפות ישראל ובגביע.

 

בעונת 2004/2005 מונה בלאט למאמנה של דינאמו סנט פטרסבורג והוליך אותה לזכיה בגביע היורוצ'אלנג'. הוא מונה בסיום אותה עונה למאמן נבחרת ישראל, אבל נאלץ לעזוב את תפקידו מאחר שלא החזיק בתעודת מאמן רשמית. ב-2006 מונה בלאט למאמן נבחרת רוסיה והוליך אותה לזכיה היסטורית באליפות אירופה (2007), למדליית ארד באליפות אירופה בליטא (2011) ולזכיה במדליית ארד באולימפיאדת לונדון 2012.

 

הצלחות גם בנבחרת רוסיה. דייויד בלאט (רויטרס) (רויטרס)
הצלחות גם בנבחרת רוסיה. דייויד בלאט(רויטרס)

 

את בנטון טרוויזו הוליך בלאט לדאבל באיטליה (2007) ולאחר מכן עזב את אפס פילזן (2008), לפני שב-2009 עזב את גם דינאמו מוסקבה בעקבות מצוקה כלכלית במועדון. ב-2009/2010 שימש בלאט כמאמן אריס סלוניקי וב-2010 חזר לאמן את מכבי תל אביב. עם הצהובים הוא זכה בשלוש העונות האחרונות בשלושה גביעים ושתי אליפויות ועלה איתם לגמר היורוליג ב-2011. בעונה שעברה עלתה מכבי ת"א בהדרכתו לשלב ההצלבה ביורוליג וזכתה בליגה האדריאטית.

 

"הג'ינג'יות מפריעה לאדלשטיין, בלאט מקבל כבוד"

פרשן ידיעות אחרונות, אריה מליניאק: "ארז הוא אימפולסיבי. הוא ג'ינג'י והג'ינג'יות לפעמים מפריעה לו. גם ארז וגם בלאט מתעסקים משריקת הפתיחה

עם השופטים, אבל בלאט מקבל יותר כבוד בגלל המעמד שלו כמאמן מכבי תל אביב. השופטים מוכנים לספוג קצת יותר עד שהם שורקים לבלאט עבירה טכנית. מצד שני, הרבה יותר קל להם לשרוק למאמן עפולה, הרצליה או הפועל ת"א פאול טכני.

 

"ביחסים עם הבעלים, לארז יש פחות פילטר. אין לו בעיה לריב עם הבעלים. בנוסף, עניין התקציבים מאוד משפיע. בלאט יכול להרשות לעצמו הרבה יותר בחירה וקבוצה שתייצג אותו. ארז צריך להתאים את עצמו לשחקנים שהוא יכול להביא מהבחינה התקציבית".

 

אז השאלה היא אם אתה מאמן מכבי ת"א או לא?

מליניאק: "שניהם היו עוזרים של פיני גרשון ויש פה גם עניין של מזל. בלאט היה עוזר מאמן של פיני בקבוצה אולי הכי טובה שהיתה במכבי, וזה לקח אותו למקומות גדולים אחרים. מי יודע, אולי אם ארז היה מצליח עם פיני גרשון ביוון, הוא היה מצליח היום באירופה כמו בלאט ואולי כמו שפיני היה המקפצה של בלאט, הוא גם יכל להיות המקפצה של ארז".

 

יכול להיות שפספסנו את אדלשטיין בליגה, במיוחד בשנים שלא אימן?

"לגמרי כן. קודם כל הפספוס הוא של ארז עצמו, שהיה יכול להגיע יותר רחוק. זה לא עניין של עשיית טעות, כי האופי שלך זה האופי שלך. אבל זה שהוא לא התפשר, העובדה שיש לו פתיל קצר והוא נדלק גם עם שחקנים, גם עם הנהלות וגם עם שופטים, אלה דברים שבסופו של דבר דברים קובעים. ארז לא נותן לדברים לעבור לו מעל הראש. אני גם חושב שכדורסל הוא כל עולמו וזה מלחיץ אותו מאוד.

 

"ארז אדם של פרטים קטנים וזה גם מפריע לו. ברור שאלה אותם דברים שעומדים גם לזכותו, אבל הוא לא מצליח לשים אף פעם משהו בצד. מבחינת כדורסל, ארז מאמן

גדול, אבל פוליטיקה ויחסי אנוש הם גם חלק מהמשחק. בלאט מאמן עובדתית בליגה אחרת, הוא מתנהל בצורה יותר אלגנטית ושקולה מארז, וזה חלק מהעניין. אגב, יש רגעים במשחק, שזה בעצם החיים של המאמן. אי אפשר להעמיד פנים ולפעמים דייויד גם דיי דומה לארז, אני רואה בזה דווקא צד חיובי".

 

אז מה המסקנה, אתה רואה את ארז אדלשטיין מצליח יותר?

"כן. דייויד בלאט מצליח מאוד באירופה ועבודה ופרנסה תהיה לו שם בכל קבוצות היורוליג. אולי גם עם עוד נבחרות בחו"ל, כמו ההצלחה שלו ברוסיה. ארז נמצא פה בליגה הישראלית, עשה דבר שאני לא חושב שבלאט היה עושה - ירד ליגה ובנה קבוצה. זה הצליח מעל למשוער. הוא יוכל להתקדם, פה יש זיכרון קצר והוא לא יכול להשתנות. הוא פשוט חייב לקחת מסביבו אנשים רגועים שמשפיעים והכי חשוב, יו"ר חזק שמבין ויידע להוציא את הטוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים