שתף קטע נבחר

מותר לפטר אישה בהריון? המומחים ענו

האם חייבים לציין בקורות החיים מצב משפחתי, כמה שעות מותר לאישה בהריון להחסיר מהעבודה והאם הריון עם תאומים משפיע על חופשת הלידה? שאלות ותשובות בנושא נשים ותעסוקה

מתלבטת אם לספר על ההריון בראיון עבודה? לא קיבלו אותך לעבודה בגלל הגיל? נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד התמ"ת, עו"ד אינה סולטנוביץ'-דוד, התארחה היום (א') בפורום חי ב-ynet בנושא נשים עובדות וענתה על שאלות הגולשים. קיבצנו כמה שאלות מרכזיות והתשובות להן מהפורום.

 

 

שאלה: כמה שעות מותר לאישה בהריון להחסיר מעבודה - גם כימי מחלה וגם לצרכי בדיקות ומעקב הריון, וכמה שעות מדובר במשרה חלקית?

 

תשובה: במידה שעבדת במקום העבודה יותר מחצי שנה, והמעסיק/ה קיבל/ה הודעה על הריונך, את מוגנת על פי חוק עבודת נשים. לכן, על המעסיק לפנות למשרד התמ"ת לממונה על עבודת נשים על מנת לקבל היתר לפיטוריך. 

 

שאלה: אשתי מועסקת במשרה מלאה, כאשר יום העבודה המלא (100% משרה) הוא 8.5 שעות. כעת פרסמו בעבודתה שנשים לאחר חופשת לידה זכאיות ליום מקוצר של 8 שעות - האם זה לא מנוגד לחוק? האם היא לא אמורה לקבל שעת היעדרות ("הנקה") מעבר ל-100% (כלומר 7.5 שעות)?

 

תשובה: חוק עבודת נשים קובע כי אשתך זכאית לשעת הנקה ביום למשך 4 חודשים מתום חופשת הלידה, וזאת בתנאי שהיא מועסקת במשרה מלאה. ההיעדרות הזו היא בנוסף להפסקות המגיעות לה על פי חוק שעות עבודה ומנוחה, ואסור לנכות אותה משכר עבודתה.

 

שאלה: ידוע לי שעובדת במשרה מלאה רשאית להיעדר מעבודתה עד 40 שעות במהלך ההריון.

האם בהריון תאומים זה עדיין רק 40 שעות? מכיוון שבדרך כלל בהריון תאומים המעקב הוא יותר גבוה.

 

תשובה: חוק עבדות נשים מקנה לאמהות לתאומים תוספת של 3 שבועות בחופשת הלידה על כל ילד נוסף. עם זאת, לאישה בהריון עם תאומים אין זכות לשעות היעדרות נוספות מעבר ל-40 השעות המוקנות כיום.

 

שאלה: האם למעסיק מותר להרע את תנאי העבודה שלי בזמן ההיריון? (סטטוס +שכר).

 

תשובה: חוק עבודת נשים אוסר על הרעת תנאים בשכר או בהיקף המשרה לנשים, אשר מוגנות מפיטורין לפי חוק עבודת נשים. בנוסף, חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אושר על אפליה בשכר או בתנאי עבודה בשל הריון, כל עוד הדבר אינו נובע מאופי ומהות התפקיד. כמובן, שעל המעסיק/ה להראות כי הרעת תנאים זו נובעת מאופי ומהות התפקיד.

 

מותר להרע את תנאי העבודה בזמן ההריון? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מותר להרע את תנאי העבודה בזמן ההריון?(צילום: shutterstock)

 

שאלה: פיטרו אותי מעבודתי לאחר חצי שנה שבמהלכה הועסקתי בחברה. עקב חילופי בעלים, ולמרות מסמך שאומר כי זכויותיי יישמרו גם לצורך פיטורים, הבוס שלי טוען שזה לא נחשב - שעבדתי חצי שנה ושהוא יכול לפטר אותי בהריון. מותר לו?

 

תשובה: בניגוד למצב של פירוק או פשיטת רגל, במקרה כגון זה, לפיו מדובר בחילופי בעלים בלבד, הוותק התעסוקתי חייב להישמר לך לצורך זכויות שונות, כגון פיצויי פיטורין, אלא אם זכויות אלו ייפדו לך. במקרה של הריון, הרי שברור שלא ניתן "לפדות" את זכות ההגנה על עובדת הרה מפני פיטורין, ועל כן הוותק שצברת ב"מקום העבודה" (להבדיל מהוותק שצברת אצל ה"מעסיק") נשמר לך, וסעיף 9 לחוק עבודת נשים (האוסר על פיטורי אישה הרה, לאחר שצברה ותק של חצי שנה) חל עליך. משכך, במידה שהמעסיק מעוניין לפטר אותך מסיבה שאינה קשורה בהריונך, עליו לפנות אל הממונה על עבודת נשים במשרד התמ"ת.

 

שאלה: חברה שעוברת טיפולי פוריות פוטרה מעבודתה, לאחר שלטענת המנהלת שלה, היא לא עבדה כמו שצריך. עם הודעת הפיטורין, הודיעה העובדת למנהלת כי היא עוברת טיפולי פוריות ולכן אסור לפטר אותה. המנהלת השיבה לה כי היא לא פיטרה אותה בגלל טיפולי הפוריות. האם הודעת הפיטורין חוקית? האם החברה יכולה לתבוע פיצויים?

 

תשובה: לפי חוק עבודת נשים, במידה שחברתך הודיעה על טיפולי הפוריות תוך 3 ימי עבודה ממועד מתן ההודעה המוקדמת לפיטורים, ואם לא ניתנה הודעה מוקדמת לפיטורים ממועד הפיטורים, ומסרה למעסיק אישור רופא בתוך 14 ימים מאותו מועד - על המעסיקה לפנות למשרד התמ"ת ולקבל היתר מהממונה על חוק עבודת נשים. זאת במידה שמדובר בטיפולי פוריות לילד ראשון או שני.

 

שאלה: האם צריך לרשום בקורות החיים מצב משפחתי כגון רווקה או נשואה?

 

תשובה: אינך חייבת לציין בקורות החיים מידע שאינו נוגע לאופי ומהות התפקיד, בין היתר, בנוגע למעמדך האישי.

 

שאלה: האם ישנה בעיה עם העובדה שאינני מעוניינת לציין בקורות החיים שאני נשואה + 1?

האם באמת נכון שאין זה חוקי לשאול במסגרת ראיון עבודה כמה ילדים יש לי ואם מתוכננים נוספים בעתיד?

 

תשובה: עומדת לך הזכות שלא לציין בקורות החיים פרטים שאינם קשורים לאופי ומהות העבודה, בין היתר, מעמדך האישי או היותך אם. בנוסף, במידה שמעסיק/ה דורש/ת ממך מידע בנוגע לעילות האפליה המנויות בחוק, בין היתר על מעמדך האישי או היותך אם, עובר אליו/אליה נטל ההוכחה להראות כי לא הופלית בשל כך. זאת במידה שתוכלי להראות ראשית ראיה שנדרשת למידע המצוין לעיל.

 

שאלה: אני אם לשני ילדים קטנים (עד גיל 5), עובדת במשרד ממשלתי ויש לי קביעות. אני מועסקת במשרה מלאה, ונכון להיום עובדת חצי שעה פחות מהמשרה המלאה. יש לי מחסור בשעות באופן קבוע, שנובע מכך שפעמיים בשבוע אני צריכה לפזר את הילדים בגנים ולאסוף אותם. בהנהלה הודיעו לי כי איאלץ לרדת לחצי משרה. מה ניתן לעשות?

 

תשובה: חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה אוסר על אפליה על רקע הורות בעבודה. עם זאת, כאשר הדרישות נובעות מאופי וממהות התפקיד, דרישות אלו לא יחשבו כאפליה אסורה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים