שתף קטע נבחר

 

סטודנטים, קיללתם מרצים בפייסבוק? צפו לעונש

מוסדות אקדמיים העמידו לדין תלמידים שחשבו ש"שם זה מותר". כשהתקנון מיושן, הסטודנטים מנסים להתמודד ולגבש כללים ומומחי תקשורת מזכירים: שימו לב - זה פרסום פומבי

השמצתם מישהו בפייסבוק? אתם בהחלט עשויים להיענש על כך. זה מה שהבינו סטודנטים מרחבי הארץ, שהתבטאו ברשת החברתית נגד מרצים או גורמים במוסדות האקדמיים וזומנו לוועדות משמעת. בהתאחדות הסטודנטים הארצית הצטברו כמה תלונות כאלה וכעת נבחנים גבולות חופש הביטוי בממד הווירטואלי.

 

פייסבוק וחופש הביטוי - עוד כתבות

 

הפייסבוק הפך מזמן לזירה שבה כל אחד כותב את אשר על לבו, על ה"קיר" שלו או בקבוצות דיון פנימיות. חלק מהסטודנטים ראו בכך כלי לניגוח במרצים מתוך מחשבה שהם חסינים, אך מתברר שלא כך הם פני הדברים. "אני לומדת במוסד אקדמי בצפון הארץ וקיבלתי מהמוסד זימון לוועדת משמעת בגלל סטטוס בפייסבוק שבו כתבתי שהמרצה שלי בקורס לסטטיסטיקה מפגרת ולא יודעת לבדוק מבחנים", כתבה אחת הסטודנטיות להתאחדות.

 

המרחב הפרטי הוא בעצם ציבורי? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המרחב הפרטי הוא בעצם ציבורי?(צילום: shutterstock)

  

בפנייה אחרת סיפר סטודנט במכללה כי מצא עצמו עומד בפני היועץ המשפטי אחרי שגידף את ראש המחלקה שלו בקבוצה סגורה. "הקבוצה מנוהלת על ידי סטודנט ועל מנת להיכנס אליה יש לקבל את אישורו", סיפר. "אחד מחברי הקבוצה העלה פוסט ובו גולל מקרה אישי שקרה לו עם ראש המחלקה והיו סטודנטים, בהם אני,

 שהגיבו בצורה שאינה הולמת, השוו את ראש המחלקה להיטלר וכתבו קללות וגידופים כמו 'מניאק' ו'בן זונה'. אחד הסטודנטים בקבוצה הראה את הפוסט והתגובות לראש המחלקה, וזה פנה עם הדברים לנשיא המכללה והיועץ המשפטי של המכללה".

  

סטודנטית אחרת, ספיר ליברובסק מהאקדמית ת"א יפו, נאלצה לתת הסברים לוועדת המשמעת במוסד לאחר שכתבה סטטוס על המרצה שלה. "השמצתי אותה שם וראש מנהל סטודנטים התקשרה אליי ואמרה שיש בידה צילום מסך של התגובה שלי ושהוגשה נגדי תלונה לוועדת המשמעת", היא מספרת. "הסטטוס היה חסום, כך שרק מי שחבר יכול היה לראות אותו".

 

ליברובסק מחקה את ההתבטאות מיוזמתה אך זומנה לוועדת המשמעת, ושם הוטל עליה קנס של 300 שקל שנתרמו לאגודה למלחמה בסרטן. "כתבתי משהו מאוד אישי בפייסבוק שלי, אז מדוע זה מפריע למישהו? מאז אותו מקרה אני בהחלט חושבת פעמיים לפני שאני מגיבה. ממש הורדתי פרופיל. זה מגוחך ומפחיד בעיניי. איפה חופש הביטוי שלי?"

 

גם בטכניון היה מקרה שבו סטודנט התבטא בחריפות כלפי אחד המרצים וקיבל במסגרת עסקת טיעון נזיפה ועונש - לכתוב טור לעיתון המוסד. "המקרה המדובר הפתיע אותנו ובמידת מה תפס אותנו לא מוכנים או ערוכים להגיב", אומר דני מגנר, יו"ר אגודת הסטודנטים בטכניון. "ברור שכללי ההתנהגות והנימוס הנורמטיביים מכתיבים לסטודנטים חובה לשמור על כבודם של המרצים שלהם, אך נשאלת השאלה היכן עובר הגבול שבין המרחב הפרטי לבין המרחב הציבורי. הפייסבוק יוצר בקרב הסטודנטים אשליה של פרטיות שגורמת להם לחוש 'חסינים' ולהתבטא כלפי המוסד האקדמי בצורה חופשית ולעתים חריפה. אני יותר ממשוכנע שאותו סטודנט שהשמיץ בפייסבוק לא היה מעלה בדעתו להתבטא כך מעל דפי עיתון".

 

גם לקבוצות סגורות אין חיסיון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם לקבוצות סגורות אין חיסיון(צילום: shutterstock)

 

מגנר ציין עוד כי שאף במקרה הנוכחי לסגור עסקת טיעון כדי לא ליצור תקדים שיעודד את המוסדות האקדמיים בארץ להקים מעין "משטרת פייסבוק". "סטודנט לא אמור להרגיש שהמוסד האקדמי 'מרגל' אחריו. בנוסף, התחלנו לפעול להעלאת מודעות הסטודנטים לסיכונים הכרוכים בשימוש בלשון הרע בפייסבוק, בפרט כלפי מרצים".

 

בעקבות הפניות האחרונות החליטו בהתאחדות הסטודנטים לשגר מכתב לאגודות ברחבי הארץ, ובו הבהירו כי התבטאות ברשת החברתית יכולה להוות לשון הרע או פגיעה בפרטיות ולגרור אחריה תביעה אזרחית, גם אם הדבר אינו מופיע בפירוש בתקנון המוסד. "רוב הסטודנטים אינם מודעים לכך שמדובר בעבירת משמעת ושעמוד הפייסבוק הפרטי שלהם חושף אותם לסיכון במקרים של התבטאויות הנתפשות כפוגעניות", אומר אורי רשטיק, יו"ר התאחדות הסטודנטים. "החלטנו להעלות את המודעות של הסטודנטים לתופעה ולסיכונים הכרוכים בה. אנו מזמינים סטודנטים שנתקלו בסיטואציות דומות לפנות אלינו".

 

חוקרים: הפרסומים מחייבים זהירות

חוקרי תקשורת שאיתם דיברנו הסכימו בגדול עם עמדת המוסדות האקדמיים. להשקפתם, יש להבין את עוצמת הפייסבוק והרשתות החברתיות על מנת לאמוד את הנזק או התועלת מפרסום שכזה. "היום כל סטודנט שנכנס לכיתה חמוש בסמארטפון הופך את הקערה על פיה. בכוחו לפגוע במרצה ובמוסד מחד ולהיטיב עמם בפידבק חיובי מאידך", אומר ד"ר יניב לויתן, חוקר תקשורת דיגיטלית באוניברסיטת חיפה. "בעבר מחאת סטודנט יכולה הייתה להגיע ל-30 אנשים בצורה פיזית וכיום למאות אלפים ברגע. מדובר בבעיה שהיא נחלתם של גופים גדולים בעולם, שסובלים מלחץ ברשת החברתית".

 

לדברי עו"ד יובל קרניאל מהחוג לתקשורת במרכז הבינתחומי הרצליה, פרסום במרחב וירטואלי אינו מקנה שום חסינות למשתמש. "השיח של הסטודנטים בפייסבוק הוא דוגמה בולטת למציאות החדשה ברשתות החברתיות, שעדיין אין לה כללי התנהגות ברורים מבחינה משפטית ומבחינה אתית", הוא אומר. "המשפט בונה על העבר, על תקדימים, וכשיש מציאות חדשה יש ריק. חשוב לדעת שהתבטאויות ופרסומים בפייסבוק הם כמו פרסומים במדיה רגילה והם יכולים להוות בסיס לתביעה משפטית של ממש. למרות מה שנהוג לחשוב, זו לא שיחה בין שני אנשים אלא פרסום פומבי, ויש להיזהר".

 

מהמכללה האקדמית תל אביב יפו נמסר בתגובה: "ככלל, המכללה רואה בחומרה התבטאויות בלתי ראויות של סטודנטים כלפי מרצי המכללה, עובדיה או תלמידיה, באופן ישיר או וירטואלי. על פי תקנון המשמעת, ומתוך רצון לשמור על סביבת לימודים תקינה המכבדת הן את המרצים והן את הסטודנטים, התבטאויות פוגעניות יובילו לפתיחת הליכים משמעתיים. באשר למקרה הנקודתי, המכללה מקפידה על שמירת צנעת הפרט ואין באפשרותנו להגיב על הדברים, לאשרם או להכחישם".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
פייסבוק. אין הגנה
צילום: gettyimages
מומלצים