שתף קטע נבחר

שוויון? רק ב-3% מהחברות הבורסאיות מכהנת יו"ר

מדד הבוחן את ייצוג הנשים בחברות המובילות בישראל מגלה מציאות עגומה: למרות שהן מייצגות חצי מהאוכלוסייה, בפחות מ-10% מהחברות במדד ת"א 100 מכהנת מנכ"לית. עופרה שטראוס, שהמדד מתפרסם ביוזמתה: להסיר חסמים שמונעים מנשים להגיע לעמדות ניהול בכירות

שיעור הנשים המכהנות כיו"ר דירקטוריון ב-100 החברות הציבוריות הגדולות הנסחרות בבורסה  בישראל עומד על 3%, ושיעור המנכ"ליות על כ-8% בלבד. כך עולה ממדד קטליסט לשנת 2012, הבוחן את ייצוג הנשים בחברות הכלולות במדד ת"א 100. המדד מתפרסם זו השנה השלישית ביוזמת קבוצת שטראוס ושדולת הנשים, ויושק הבוקר (ד') בכנס השנתי שעורכת בתל-אביב נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד התמ"ת. 

 

כתבות נוספות בנושא אפליית נשים :

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 

מהנתונים עולה כי יו"ר הדירקטוריון בכ-97 מהחברות במדד הוא גבר, ורק ב-3 חברות היו"ר היא אישה. מדובר בירידה של 2% בהשוואה ל-2011 (אז בראש הדירקטוריון של 5 חברות עמדו נשים). "בשיעור נתונים ומספרים נמוך כל כך, כל שינוי כזה הינו דרמטי", קובע הדו"ח. "מספר הנשים המכהנות כיו"ר דירקטוריון נמוך מאוד בהשוואה למספר הגברים".

 

שיעור המנכ"ליות בחברות המובילות טיפס אמנם ל-7.9% לעומת 4.5% ב-2011, אך נותר עדיין נמוך מאוד - פחות מ-10% מהחברות המובילות. גם שיעור הנשים בתפקידי ניהול בכירים עלה ב-2% ל-20% ב-2012 (193 מנהלות מתוך 971 תפקידי הנהלה). עם זאת, מודגש כי עדיין מדובר במספרים נמוכים ביותר.

 

יו"ר דירקטורים במדד ת"א 100 - לפי מגדר ()
יו"ר דירקטורים במדד ת"א 100 - לפי מגדר

 

"ככל שעולה הקירבה למוקדי קבלת החלטות המאפיינים תפקידי ניהול בכירים וככל שעולה התגמול המגיע בצד תפקידים אלה, כך נחלשת יכולתן של נשים להתברג בתפקידי ניהול בכירים", מצוין בדו"ח. "נשים עדיין נתפסות כמי שצריכות להוכיח את עצמן לאורך זמן ויכולתן להנהיג מוטלת בספק, לעומת התפיסה של גברים כבעלי פוטנציאל מנהיגותי. מנהיגות עסקית, כמו מנהיגות פוליטית עדיין נתפסת כזירה גברית".

 

שיעור הנשים יורד כשמטפסים בתפקידים

הדו"ח כולל פירמידה שממחישה את הפערים בין הגברים לנשים מבחינת השתלבותם בעולם העבודה: בעוד הנשים מהוות כמחצית מכוח העובדה במשק, שיעורן הולך ויורד כאשר מטפסים לתפקידים הניהוליים. "פירמידה זו ממחישה באופן ברור את הדרך הארוכה שנשים צריכות לעבור בכדי להפוך לבעלות עמדה שוויונית בעולם העסקי", נכתב.

 

"כאשר נבחנת חלוקת המקצועות, התפקידים וההשכלה ניתן בבירור לראות שכבר בתחתית הפירמידה יש פערים מהותיים בשכר, בהיקפי משרה, בשמירה על מקום עבודה בגילאים מבוגרים וכמובן בעובדה שנשים מהוות את החלק הארי במקצועות נותני שירותים ומשתכרי שכר מינימום".

 

נשים בכוח העבודה בישראל 2012 (מתוך המדד) ()
נשים בכוח העבודה בישראל 2012 (מתוך המדד)

 

הדו"ח כולל גם מחקר שהתבסס על המידע שסיפקו חברות ובחן את המסלול ואופן ההתקדמות של נשים אל מול גברים לתפקידי ניהול בכירים. מהממצאים עולה, כי רוב הגברים המגיעים לתפקידי ניהול בכירים מאותרים מחוץ לארגון (53% מקרב הגברים לעומת 46% מהנשים), בעוד שמרבית הנשים מגיעות מתוך הארגון.

 

בדו"ח מצוין כי תוצאות המחקר מאששות את המחקרים בעולם, לפיהם הבעיה איננה נובעת מחוסר רצון של נשים להתקדם, אלא מעיכוב שלהן בשל תפיסות חברתיות, ניהוליות ותרבותיות. על פי הדו"ח, "גברים מבצעים קפיצות תפקיד מהירות יותר ונמדדים על בסיס פוטנציאל ניהולי ומקצועי ולא רק על בסיס ביצועים. ארגונים מוכנים אם כך 'להמר' על גברים ועל הפוטנציאל שלהם יותר מאשר על נשים".

 

דרושה: חקיקה

שיעור הנשים שמכהנות כחברות דירקטוריון נותר יציב על פי הדו"ח - 16.6% מהחברות. "אף כי כאשר נבחנים הנתונים לעומק ניתן לשקלל עלייה גדולה יותר בשל הירידה במספר הדירקטורים - הרי שנתון זה מצביע אף הוא על העובדה כי ללא חקיקה המחייבת להגדיל אחוזי נשים החברות בדירקטוריונים, היכולת להעלות את המספרים נמוכה מאוד", מצוין בו.

 

אחוז הנשים בדירקטוריון, מתוך דו"ח קטליסט ל-2012:

 


 

בהשוואה לעולם, ישראל נמצאת במקום הרביעי מבחינת אחוז המושבים של נשים בדירקטוריונים מבין המדינות שנבדקו, בדומה לשנה שעברה. מדינות עם שיעור נשים גבוה יותר הן נורבגיה, שוודיה ופינלנד, שם נקבע כי יש לפרק דירקטוריון בו יש שיעור נשים קטן מ-40%. מבחינת אחוז הנשים בתפקידי ניהול - ישראל נמצאת מתחת לדרום אפריקה, אך גבוה מקנדה (14%), ארה"ב (145) ואוסטרליה (10%).

 

"בישראל, החקיקה המוגבלת המחייבת הכנסת אישה כדירקטורית חיצונית בהיעדר נשים בדירקטוריון, משפיעה מעט על גובה הנתונים, לעומת מדינות כארה"ב או דרום אפריקה", מצוין בדו"ח. "אך בהשוואה למדינות בהן יש חקיקה המחייבת אחוז מסוים של ייצוג לנשים בדירקטוריון, ישראל עדיין מציגה מספרים נמוכים וסטגנציה ביכולת להעלות אותם כאשר מדובר בדירקטוריונים של חברות במדד ת"א 100".

 

עוד מגלים הנתונים כי שיעור החברות שבהן מכהנת לפחות אישה אחת בדירקטוריון עלה מ-89% ב-2011 ל-91% מהחברות, אולם שיעור החברות שבהן יש יותר מאישה אחת בדירקטוריון ירד מ-43% ב-2011 ל-38%. בנוסף, מספר החברות בהן שיעור הדירקטוריות הוא 25% ומעלה, ירד מ-26 ל-20 חברות.

 

בנוסף חלה עלייה בשיעור החברות בהן יש שתי נשים בהנהלה (מ-21% ב-2011 ל-30% ב-2012) ואף שלוש (מ-21% ל-24%), אולם בדו"ח מצוין כי היא חלה על חשבון ירידה בשיעור החברות שיש להן אישה אחת בהנהלה (מ-37% ל-31%). בחלוקה לענפים, חל זינוק של 18% בנשים המכהנות בתפקידי הנהלה בתחום הביומד ושל 6% בתחום המחשבים, לעומת ירידה של 7% בתחום האופנה וההלבשה.

 

הנהלה במדד ת"א 100 - לפי מגדר ()
הנהלה במדד ת"א 100 - לפי מגדר
 

 

"אינטרס של כולם"

קטליסט הוא ארגון בינלאומי שנוסד בארה"ב, במטרה להרחיב את ייצוג הנשים בעולם העבודה והעסקים. כיום פועל הארגון גם בקנדה, אירופה ויפן וחברים בו למעלה מ-400 חברות, עסקים וארגונים. מדי שנה נערך מפקד קטליסט ברחבי העולם, במטרה למפות את מצב העסקת נשים בחברות עיסקיות. בישראל נערך המפקד מאז 2010 אחת לשנה, כדי לשקף את תמונת המצב באשר לשיעור הנשים הנמצאות בעמדות ניהול בכירות ובדירקטוריונים.

 

"שילוב יותר נשים בעמדות בכירות במשק הינו אינטרס של כולם", אומרת עופרה שטראוס יו"ר קבוצת שטראוס שהייתה שותפה ליוזמת הדו"ח. "מחקרים כבר הוכיחו שצמצום פערים בין נשים לגברים תורם לתוצר הלאומי הגולמי ולחברה בכללותה. שילוב כוחות בין המגזר העסקי, הממשלתי והחברתי יכול להוביל להסרת חסמים אשר מונעים מנשים להגיע לעמדות הניהול הבכירות".

 

"האתגרים אינם בלעדיים למגזר זה או אחר", מוסיפה שטראוס. "ההחלטה להתחיל למדוד את שיעור הנשים בעמדות הניהול הבכירות בחברות הציבוריות, כפי שקורה בעולם, נבעה מההכרה כי זהו כלי ניהולי וכוונתנו בדו"ח זה להאיר זרקור על המגזר העסקי בו סוגיית העצמת נשים דרך העצמה כלכלית הינה קריטית".

 

ד"ר גלית דשא, מנכ"לית שדולת הנשים, מסרה כי: "נתוני הייצוג של נשים בעמדות ניהול בכירות ובדירקטוריונים עדיין נמוכים מאוד. החברה הישראלית, השואפת לשוויון זכויות, מחויבת לקדם חיבור בין השכלה להשתכרות ולזכות למימוש אישי ותרבותי, ולהוביל שוויון לנשים שיתבטא לא רק בהגדרת זכויות אלא בביצוע שלהן בפועל".


פורסם לראשונה 06/03/2013 09:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סיוון פרג
עופרה שטראוס, יו"ר שטראוס. "אינטרס של כולם"
צילום: סיוון פרג
מומלצים