שתף קטע נבחר

היועמ"ש: שבועיים לסוף כהונת הרבנים הראשיים

בעוד שבועיים תסתיים כהונת הרבנים הראשיים - מבלי שנמצאו להם מחליפים, ואולם היועמ"ש קובע כי לא ניתן יהיה להאריך את כהונתם - אף לא ביום אחד. במקביל, טרם נקבע מועד לבחירת רבנים ראשיים חדשים, כל עוד לא הוקמה הממשלה

בלי תאריך לבחירות: הרבנים הראשיים מסיימים את תפקידם. היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, קובע כי הרבנים הראשיים לישראל יסיימו את תפקידם כבר בעוד כשבועיים, י"ג בניסן (24.3), זאת אף שטרם נבחרו מחליפיהם של יונה מצגר ושלמה עמאר. בינתיים ימונו ממלאי מקום לתפקידיהם כנשיאי מועצת הרבנות הראשית ובית הדין הרבני הגדול.

 

<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו >>

 

המירוץ לרבנות הראשית:

 

בחוות דעת שפרסם עו"ד הראל גולדברג ממשרדו של היועמ"ש, במענה לפניית עו"ד ד"ר אביעד הכהן, נכתב כי כהונת הרבנים מסתיימת עשר שנים לאחר שהחלה, גם אם לא התקיימו בחירות. אלו צריכות להיערך בפרק הזמן שבין חודש אחד לשלושה חודשים לפני תום הכהונה, אך הפעם לא נקבע להן מועד בגלל הבחירות לכנסת והרכבת הממשלה, שלתוצאותיהן השפעה על הרכב הגוף הבוחר את הרבנים.

 

מה יהיה על החמץ של המדינה?

החוק קובע כי זקן חברי מועצת הרבנות (כיום הרב יוסף גליקסברג) ימלא את תפקיד הרב הראשי האחד (כיום הרב האשכנזי, יונה מצגר), בהיעדרו, כנשיא המועצה - ונשיא בית הדין הרבני הגדול, בהיעדר הרב הראשי השני, יהיה זקן הדיינים בו (כיום הרב ציון בוארון, שיחליף את הראשון לציון, שלמה עמאר). אלא שבחודשים האחרונים היו חלוקות הדעות בפרשנות לחוק זה.

 

חלק מן המשפטנים טענו כי סיום תקופת כהונת הרבנים לפני בחירת מחליפיהם איננה נחשבת להיעדרות, ולכן עליהם להישאר בתפקיד עד לקיום בחירות. כך סבר גם שר המשפטים לשעבר, עו"ד פרופ' דוד ליבאי. ואולם בחוות הדעת של עו"ד גולדברג נקבע חד-משמעית, כי במצב החוקי הקיים אין אפשרות להאריך את כהונתם של הרבנים עמאר ומצגר - אף לא ביום אחד.

 

בין סימני השאלה מתעוררים נוכח ההחלטה, גם שאלה מעניינת: מה יהיה עם החמץ של המדינה, שהרי הרבנים הראשיים ימכרו אותו לפני פסח כבאי כוחה, אך לאחר החג הם כבר לא יהיו מורשים מטעמה לזכות בו בחזרה.

 

"חוק עמאר" מאבד שיניים

לפרשנות של היועמ"ש עשויה להיות השפעה מרחיקת לכת על זהות הרבנים הראשיים הבאים, שכן בש"ס קיוו להשלים בשבועות הקרובים את החקיקה המאפשרת לרב ראשי להיבחר לתקופת כהונה נוספת ("חוק עמאר"), ובכך להבטיח כמעט בוודאות קדנציה נוספת לרב הספרדי הנוכחי. כעת, אם אכן ייאלץ עמאר לפנות את כסאו עוד קודם לבחירות, ייתכן שיבחר שלא להתמודד בשנית.

 

ההערכה היא כי הרב עמאר היה נבחר לכהונה שניה בקלות יחסית, בגלל ההערכה והפופולאריות להן

הוא זוכה בציבור, אך במצב שנוצר הוא עלול שלא להתמודד. במקרה כזה תיאלץ ש"ס, שהתפקיד יקר לה, להציג מועמד אחר מטעמה, המוסכם - כרב עמאר - על שלושת ראשיה, ולאחר מכן גם להזיע בזירה הפוליטית (ובמיוחד אם תהיה באופוזיציה) כדי להביא לבחירתו – הרבה יותר משהייתה נדרשת לכך עבור הרב הנוכחי.

 

מי שעשויים לצאת נשכרים מכך הם המועמדים לתפקיד הרב האשכנזי – הן מהציונות הדתית והן מהציבור החרדי – שבמצב החדש, בו ש"ס זקוקה לתמיכתם, ינסו להגיע להבנות מולה על זהות שני הרבנים גם יחד. במציאות הפוליטית המסתמנת, בה מוקמת ממשלה ללא חרדים, גוברים סיכוייו של הרב הציוני דוד סתיו להיבחר לתפקיד, שכן רוב חברי הקואליציה המתגבשת כבר הביעו תמיכה בו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב שלמה עמאר
צילום: אלכס קולומויסקי
הרב יונה מצגר
צילום: דובר צה"ל
מומלצים