שתף קטע נבחר

רוצים לצפות במחברות הבחינה? תשלמו!

למרות שברוב מוסדות הלימוד הבחינות נסרקות ממילא, נאלצים סטודנטים רבים לשלם מאות שקלים במהלך התואר על צפייה בבחינות. האם הסטודנטים מסבסדים ללא הצדקה את עלות הסריקה? ואיפה ניתנות הבחינות בחינם? תופעה

סוגיית הצפייה במחברות הבחינה הפכה לכאובה במיוחד בשנים האחרונות. והרי עם סיום כתיבת הבחינה, הסטודנטים נפרדים ממחברת הבחינה שנשארת בידי המוסד האקדמי, ואם הם בוחרים לערער על הציון או לצפות במחברת הבחינה, אוניברסיטאות ומכללות רבות מחייבות אותם בתשלום עבור סריקת הבחינה. 

 

לכתבות נוספות בערוץ הלימודים

 

התשלום עבור כל סריקה, בה ניתן לצפות במחשב האישי, מגיע ל-5-6 שקלים בודדים. אך אם מחשבים כמה נאלץ לשלם סטודנט שמעוניין לצפות בסריקה של מספר בחינות בסימסטר, מגלים שהסכום יכול להגיע למאות שקלים במהלך לימודי התואר הראשון. מדובר בתשלום אליו נדרשים הסטודנטים מעבר לדמי שכר הלימוד ודמי הרווחה.

 

תעריף שיא בפתוחה: 15 שקל

באוניברסיטה העברית למשל, מתלוננים סטודנטים על כך שסריקת מחברת בחינה בודדת מגיעה לתעריף של 6 שקלים. בימים אלה מנהלת אגודת הסטודנטים בעברית משא ומתן מול הנהלת האוניברסיטה, אך נכון לזמן כתיבת שורות אלה, נאלצים הסטודנטים באוניברסיטה הירושלמית לשלם 6 שקלים על כל סריקה של מחברת בחינה.

 

מהאוניברסיטה העברית נמסר כי "הסטודנטים באוניברסיטה העברית יכולים לראות מחברות בחינה ללא תשלום במרכזי הצפייה הנמצאים בכל הקמפוסים של האוניברסיטה. בנוסף, מציעה האוניברסיטה לסטודנטים אפשרות לקבל סריקה של הבחינה ישירות למחשבם האישי, בעלות של 6 שקלים למחברת בחינה בודדת או 40 שקלים למנוי שנתי ובלתי מוגבל. האוניברסיטה מנהלת מגעים עם אגודת הסטודנטים במטרה להפחית ואולי אף לבטל את עלות הצפייה במחברות סרוקות בשנת הלימודים הבאה".

 

באוניברסיטה הפתוחה, לעומת זאת, משלמים הסטודנטים כמעט פי 2: 15 שקל. כך מסבירים את הדברים באוניברסיטה: "לאוניברסיטה הפתוחה ישנם מרכזי בחינה המפוזרים ברחבי הארץ, המאפשרים לנוחיותם ולרווחתם של הסטודנטים להיבחן בסמוך למקום מגוריהם. בתום הבחינה, עוברות מחברות הבחינה באופן מרוכז לארכיון ברעננה, כאשר האוניברסיטה הפתוחה מאפשרת לסטודנטים לקבל תצלום או קובץ סרוק של מחברת הבחינה לביתם.

 

"לפיכך, עלות שליחת הבחינה הסרוקה כוללת עלויות נוספות לדמי צילום/סריקה המחברת והשאלון שהן: דמי משלוח ודמי ניהול ארכיון מחברות לשליפה והחזרה לצורך צילומים וערעורים. יחד עם זאת, בימים אלו פועלת האוניברסיטה הפתוחה להטמיע תהליך של סריקת כלל מחברות הבחינה, כך שעם יישומו בשנת הלימודים הבאה תוקטן עלות הסריקה".

 

גם במכללה האקדמית תל-אביב יפו מונהגת שיטה דומה, לפיה סטודנט שמעוניין לצפות בסריקה של מחברת הבחינה נדרש לשלם 5 שקלים עבור כל מחברת. בנוסף לכך, בקמפוס קיימים שני מחשבים בהם ניתן לצפות בסריקה ללא תשלום. המחשבים שבקמפוס אינם מעניקים מענה מספק לסטודנטים, כיוון שהתקופה בה רובם שוקלים לערער על ציוניהם וזקוקים לסריקות הנ"ל היא בעונת הבחינות (וגם בשבועות שלאחריה), במהלכה הם נמצאים בחופשה ורוב הזמן כלל לא נמצאים בקמפוס.

 

במכללה האקדמית תל-אביב יפו בוחרים להדגיש כי "המכללה מאפשרת צפייה במחברות בחינה סרוקות, ללא תשלום, ממחשבים הקיימים במכללה. צפייה במחברות הבחינה במחשבים חיצוניים כרוכה בעלות סמלית, תמורתה יכול הסטודנט בנוסף להגיש ערעור ללא צורך בהגעה פיזית למכללה. התשובות לערעור מתקבלות ישירות אל הסטודנט באמצעות אותה תוכנה. הנהלת המכללה בוחנת בימים אלה, בשיתוף אגודת הסטודנטים את הנושא כחלק ממגמת שיפור השירות לסטודנט".

 

ואיפה לא משלמים?

מספר מוסדות אקדמיים החליטו לתרום לרווחת הסטודנטים, ולהעניק להם את השירות החיוני הזה ללא תשלום. נציגי אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל-אביב ונציגי האוניברסיטה הגיעו לאחרונה להסכם לפיו סטודנטים חברי האגודה ששילמו דמי רווחה, לא ישלמו עוד על צפייה במחברות בחינה סרוקות.

 

"במגוון מוסדות אקדמיים זכאים הסטודנטים לצפות במחברות בחינה ללא תוספת תשלום", מוסיף אורי רשטיק יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית. "בין היתר מדובר במוסדות כמו אוניברסיטת בר אילן, מכללת ספיר, מכללת תל חי, מכללת כנרת, מכון לב ועוד.

 

"במוסדות אלו, הגיעו אגודות הסטודנטים להסדר עם המוסד במסגרת הסכם התשלומים הנלווים, לפיו הצפייה במחברות בחינה תהיה ללא עלות נוספת, במידה ואלה מבחנים שאינם חסויים. התאחדות הסטודנטים מברכת על מהלך זה ומאמינה שבעידן דיגיטלי בו המידע נגיש לכל, יש לאפשר לסטודנטים גישה חופשית למבחניהם".

 

"מדובר בעלות העבודה"

אחת הטענות שנשמעות מטעם מוסדות אקדמיים, שמשום מה עדיין מתעקשים על תשלום עבור סריקת מחברות בחינה, היא כי מדובר בעלות העבודה של מזכירות המחלקה שאחראיות על הסריקה. אולם בפועל, המחברות נסרקות ממילא. כראיה לכך, באוניברסיטת בן-גוריון נשלח אי-מייל לסטודנטים המזמין אותם ללחוץ על לינק שמוביל אותם ישירות לסריקה.

 

למרות שכיום באוניברסיטת בר-אילן ובאוניברסיטת תל-אביב הסטודנטים יכולים לצפות בסריקת המחברות ללא תשלום, בחרו באוניברסיטת בן-גוריון למסור כי "כל האוניברסיטאות גובות תשלום לצפייה בבחינות באמצעות האינטרנט. התשלום הינו כ-5 שקלים למחברת בחינה. לאחרונה הגיעה אוניברסיטת תל-אביב להסכמה עם אגודת הסטודנטים שלה על השתתפות האגודה במימון עלות הסריקה ועל סמך כך אפשרה לבטל את התשלום".

 

באוניברסיטת בן-גוריון בוחרים להישען על עלויות הסריקה (למרות שכאמור הן נעשות בכל מקרה) ומוסיפים כי "עלות הסריקה לאוניברסיטה מסתכמת במאות אלפי שקלים בשנה והתשלום כיום אפילו אינו מכסה את העלות. לסטודנטים קיימת אפשרות לצפייה בחינם במחברות הבחינה, למי שאינו רוצה לשלם 5 שקלים עבור השירות באינטרנט".

 

יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בן-גוריון, נתי חסון, טוען בתגובה, כי "מדובר בנושא שמקומם סטודנטים רבים באוניברסיטה, והאגודה מודעת לכך ופועלת בעניין. נערכים דיונים עם הנהלת האוניברסיטה בניסיון לבטל את עלות הסריקה או לפחות להוזיל אותה, אך טרם נמצא פתרון אשר מוסכם על כל הצדדים.

 

"לצד זאת האגודה דואגת שלסטודנטים תינתן האפשרות לצפות במחברות הסרוקות ללא תשלום בחדר צפייה במשרדי מדור הבחינות של האוניברסיטה. חדר הצפייה ממוקם בבניין 34 בחדר 216 ופתוח במהלך תקופת המבחנים (עד התאריך 17/3-א"ב). לאחר סיום התקופה ניתן לצפות במחברות בתיאום טלפוני עם המדור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים