שתף קטע נבחר

"המלצה רשמית בהולנד: לסמן מוצרי התנחלויות"

בירושלים קיבלו מידע שלפיו בהולנד הופץ חוזר רשמי ובו המלצה ליבואנים ולרשתות שיווק לסמן יינות, מזון ומוצרי קוסמטיקה מההתנחלויות. ישראל: זו אפליה בוטה. השר ישי: מדינה שלא החזירה את מלוא פיצויי השואה מוצאת זמן לסמן מוצרים יהודיים

הלחץ הבינלאומי על ישראל סביב ההתנחלויות גובר, ומגיע גם אל אחת מידידותיה הטובות ביותר לאורך ההיסטוריה: משרד החוץ בירושלים אישר אמש (יום ה') כי קיבל אינפורמציה בלתי רשמית, על חוזר רשמי בהולנד הממליץ ליבואנים ולרשתות השיווק במדינה לסמן מוצרים המגיעים מההתנחלויות.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

בשלב זה לא התקבל במשרד החוץ מסמך רשמי מהממשלה ההולנדית, ועדיין לא ברור אם מאחורי היוזמה עומדת הממשלה או שמא מדובר ביוזמה של משרד החקלאות או משרד האוצר בהולנד. עם זאת, בישראל מתייחסים ברצינות למידע ואומרים כי ככל הידוע מדובר בסימון של יינות, מוצרי מזון ומוצרי קוסמטיקה. עד כה לא פורסמה רשימה של שמות מוצרים או מפעלים.

 

סימון של מוצרים כאלה נועד להקל על הקונים להבחין בין מוצרים המיוצרים בתוך תחומי הקו הירוק ומחוצה להם, וכך לאפשר למי שמבקשים להימנע מרכישת מוצרים שמקורם בהתנחלויות - מתוך אידיאולוגיה - להימנע ביתר קלות מרכישתם. בישראל נתפש הצעד ככזה העלול לעודד קונים הולנדים שלא לרכוש את המוצרים המסומנים ככאלה.

 

ממשרד החוץ בירושלים נמסר בתגובה: "אם התכלית של סימון המוצרים מההתנחלויות היא ליידע כי מקור המוצר בשטח שנוי במחלוקת, או אז חייבים לסמן את כל המוצרים מכל השטחים השנויים במחלוקת בעולם. אם לא, מדובר באפליה בוטה של ישראל".

 

שר הפנים וסגן ראש הממשלה, אלי ישי, תקף אמש בחריפות את הולנד, ובהודעה שפרסם אמר: "מוצרי ההתיישבות מעבר לקו הירוק, כמו גם אלו שבתוך הקו הירוק, הנם מוצרי כחול-לבן גאים. מדינת ישראל תעמוד כמקשה אחת אל מול כל ניסיון לחרם על מוצריה. מוזר שדווקא מדינה שטרם החזירה את מלוא הפיצויים על הרכוש היהודי שנגזל באדמתה בשנות הארבעים של המאה הקודמת, מוצאת זמן לסמן מוצרים יהודיים".

 

גם במועצת יש"ע הצטרפו לגינוי וציינו בתגובתם כי "התעשייה ביהודה ושומרון מפרנסת כמעט 10% מהאוכלוסייה הפלסטינית. סימון מוצרים ופגיעה בדו-קיום הכלכלי המתקיים באזורי התעשייה ביהודה ושומרון יגרמו לפיטורין גם של פלסטינים, שיאבדו את מקור ההכנסה העיקרי שלהם. טוב תעשה ממשלת הולנד אם תעודד צריכה של מוצרים ממפעלים אלו, המהווים גשר לדו-קיום שפוי במזרח התיכון הסוער".

 

אם יש ממש בדיווחים המגיעים בהולנד, הרי שזהו צעד נוסף במגמה מדאיגה מבחינת ישראל. באוגוסט אשתקד אישרה דרום-אפריקה תקנה שלפיה מוצרים שיוצרו בהתנחלויות לא יזכו עוד לכיתוב "Made in Israel". בעקבות זאת זומן שגריר דרום-אפריקה בישראל לשיחת בירור.

 

בחודש שעבר הסתמן כי האיחוד האירופי ממשיך לחתור להפעלת חרם על מוצרים שמקורם בגדה המערבית או ברמת הגולן. במהלך השנה האחרונה הביעו גורמים באיחוד כוונה לקדם איסור כזה, ומתחקיר שפרסם בפברואר העיתון הגרמני "דר שפיגל" אפשר היה ללמוד על הדרך שבה עשוי הדבר להתבצע.

 

לפי התחקיר ההוא, על חלק ממוצרים שמגיעים מהגדה או מהגולן מסומן כי המקור הוא "ישראל", אולם בשל העובדה שהקהילה הבינלאומית

לא הכירה בשטחים אלה כחלק מהמדינה, ניתן לאסור על ייבוא המוצרים בנימוק שהם "מסומנים בטעות". עד כה התקנות לא נאכפו במלואן.

 

כך למשל, הוזכרה בתחקיר תקנה 1234/2007 במועצה האירופית, הקובעת כי ייצוא מוצרי חקלאות שונים - בהם יין דוגמת זה המגיע מרמת הגולן - מחייב לציין את מקור הפקתם המדויק. העיתון נותן לדוגמה יינות הנמכרים בחנות בעיר קלן בגרמניה, שמקורם ביקבים בגולן אך מסומנים כי הגיעו מישראל. על פי העיתון, אי ציון המקור המדויק מהווה הפרה של החוק שמאפשרת לפסול את הייצוא שלו.


פורסם לראשונה 07/03/2013 21:52

 

בהכנת הידיעה השתתף איתמר פליישמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: lowshot.com
ההמלצה ההולנדית: להחרים מוצרי מזון וקוסמטיקה (ארכיון)
צילום: lowshot.com
מומלצים