שתף קטע נבחר

סובב חיפה: המקום שבו נפגש הטבע עם העיר

חלק גדול מהעיר חיפה צמח בחורש הטבעי של הכרמל ובסמוך לחוף הים. כך נוצרו להן ואדיות לטיול, כשהרעש העירוני משתתק ומתחלף בציוצי ציפורים ומים הזורמים. עיר עם עתיד ירוק

העיר היא מרחב דינאמי ומתפתח. פיתוח הוא חלק בלתי נפרד מהעיר ובלעדיו היא לא יכולה להתקיים, אך במקום שבו הוא פוגש את הסביבה הטבעית מתנגשים הצרכים של השניים. הבנייה והפיתוח העירוני מאיימים על השטחים הפתוחים בעיר ועל בעלי החיים והצמחים שגדלים בהם.

 

חיפה היא דוגמה מצוינת לכך. חלק גדול מהעיר צמח בתוך החורש הטבעי של הכרמל ובסמוך מאוד לחוף הים. בבוקר חורפי יצאנו מתל אביב ברכבת ליום טיול בוואדיות חיפה. ירדנו בתחנת חוף הכרמל, שתינו קפה וישבנו לתכנן את יום הטיול שלנו בוואדיות העיר.

 

עוד טיולים בארץ בערוץ התיירות:

 

תוכנית הטיול המקורית שלנו כללה התניידות ברכב, אבל ברגע האחרון החלטנו לוותר על הנוחות ולצאת ליום טיול בשימוש בתחבורה העירונית בלבד. יצאנו מהתחנה המרכזית בקו אוטובוס 123 למרכז חורב. מכאן יצאנו בהליכה קצרה אל תחילת המסלול הראשון שלנו להיום - נחל אחוזה.

 

הים התיכון נשקף מנחל אזוב. טבע ליד העיר (צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה) (צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה)
הים התיכון נשקף מנחל אזוב. טבע ליד העיר(צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה)

 

נחל אחוזה - מים זורמים וצמחיה ירוקה

הכניסה למסלול נחל אחוזה הינה ברורה ומזמינה. ממש מהרחוב הסואן יורד גרם מדרגות מתכת ירוק אל הסבך שלמטה, ואחרי כחמש דקות של הליכה היה קל לשכוח שאנחנו נמצאים ממש סמוך למרכז העיר.

 

נבלענו בצמחייה, העצים מסוככים מעל ומסביב הכול ירוק. אחרי הגשם שירד כאן בלילה גם זכינו לטייל לצד זרימה קלה בערוץ הנחל. לאחר הליכה קצרה הגענו למעיין התאנה - בריכת אגירה שנבנתה בערוץ ביוזמה פרטית של התושבים.

 

במבט ראשון נראית הבריכה כרעיון נהדר - מפלט לימי הקיץ החמים, אך בבירור שביצענו בסניף חיפה של החברה להגנת הטבע, גילינו שהמצב מורכב יותר. בעוד שכוונתם של המקימים הייתה טובה ונבעה מאהבתם למקום, בניית הבריכה נעשתה ללא אישור ולא בוצעו הבדיקות האקולוגיות וההידרולוגיות הדרושות.

 

אל המעיין

מהמעיין יצאנו בהליכה קלה במסלול החלקלק לצד פלג זורם, תחת מנהרות צמחייה אל בית המשאבות הישן. לקראת ההגעה לבית המשאבות, נגלה מימין מעיין קטן מלא מים שעלה על גדותיו והפך את הפלג הקטן לזרימה של ממש בערוץ הנחל. עוד כמה מטרים וסבך הצמחייה נפתח ומצד ימין נגלה בית המשאבות שעד שנות ה-50 סיפק את המים לשכונת אחוזה.

 

מעט אחרי בית המשאבות, נוטש השביל את פלג הנחל ומתחיל בטיפוס תלול אל מול דרך פרויד, הים התיכון ואפילו מבצר עתלית במרחק. לכל אורך העלייה פורחים שלל פרחים עונתיים.

 

דרך פרויד, הים ואפילו עתלית נראים מכאן. נחל אחוזה (צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה) (צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה)
דרך פרויד, הים ואפילו עתלית נראים מכאן. נחל אחוזה(צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה)

 

עם כל צעד בעלייה התקרבנו אל שכונת אחוזה ורחוב שכטר. כאן נפגש הטבע עם העיר והפרויקט

 החדש, "פנינת שכטר" שנמצא בשיא הבנייה - תזכורת למאבק המתמשך לשמירה על השטחים הפתוחים והירוקים בעיר אל מול כוחות הפיתוח העירוניים.

 

אחרי עצירה קלה להחזרת הנשימה, עלינו אל תחנת האוטובוס שברחוב לכיש ואחרי תחנה אחת חזרנו אל מרכז חורב. כאן חיכינו לאוטובוס מספר 9 שייקח אותנו ממש עד לתחילתו של המסלול הבא שלנו להיום - נחל רמז. האוטובוס יוצא בתדירות די נמוכה ולכן ניתן גם לצאת בכל קו אוטובוס אחר העובר למרגלות שכונת רמת ספיר ולרדת לצד המרכז המסחרי.

 

בית המשאבות הישן ליד נחל אחוזה (צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה) (צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה)
בית המשאבות הישן ליד נחל אחוזה(צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה)

 

נחל רמז ונחל זיו - אי של שקט

מסלול הטיול בנחל רמז יוצא ממש ממול לתחנת האוטובוס שבמרכז המסחרי רמת ספיר. ירדנו מהאוטובוס ואת פנינו קידם סימון שבילים אדום על עמוד תאורה בכניסה למגרש המשחקים.

 

השביל מתפתל מעט בחורש אורנים ומוביל אל ערוץ הנחל. שוב נשמע קולו של פכפוך מים קל ואכן עד מהרה נגלה לפנינו פלג מים זורם. בתחילה עובר השביל בסמוך לפלג ולאחר מכן נכנס ממש אליו. כיוון שכבר היינו רטובים לא היססנו וצעדנו קדימה.

 

כשמטיילים בנחל ממש קשה להאמין כמה קרובים לכאן כמה מהמרכזים המסחריים הגדולים של חיפה, העיר משתתקת ואת הרעש מחליפים ציוצי ציפורים וקול המים הזורמים. לכל אורכו של המסלול גילינו מקבצי רקפות שפרחו במלא הדרן והוסיפו כתמי צבע על הירוק ששלט בכל.

 

את הרעש מחליפים ציוצי ציפורים וקול המים. נחל רמז  (צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה) (צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה)
את הרעש מחליפים ציוצי ציפורים וקול המים. נחל רמז (צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה)

 

המאבק המתמיד של הטבע והפיתוח

לאחר כחצי שעת הליכה יוצא השביל מהוואדי ומתחיל בטיפוס אל עבר שכונת רמת חן. מצד ימין, ממש מתחת לבתי השכונה נגלה בפנינו הצניר של נחל רמז ומיד ממול הופיע בניין הגרנד קניון של חיפה - אין דרך טובה יותר להמחיש את המאבק המתמיד של הטבע והפיתוח בעיר.

 

השעה הייתה שעת צהריים והחלטנו לקצר כאן ולטפס בגרם המדרגות אל השכונה שמעל. מסלול הטיול ממשיך עוד ומתעקל סביב רמת חן עד לנקודת הסיום שלו בשכונת נווה שאנן. מתחנת האוטובוס שעל דרך חנקין נסענו בקו 28 ובשדרות מוריה, בכניסה לשכונת כרמליה, ירדנו. נכנסנו לרחוב הירקון, פרשנו ממנו ימינה לרחוב מרגלית ופנינו ימינה לנתיב אופקים.

 

שם, בסוף הירידה של אחד הרחובות היפים בחיפה, שהים והחורש פרוסים תחתיו ללא כל חיץ של בניין או כביש, נפתח הוואדי אל הים והמפגש בין הצבע הירוק של הצומח והכחול הנקי של הים הוא מראה שכל מטייל חייב לעצמו. עצרנו להפסקת צהריים קצרה מול הנוף המדהים הזה ויצאנו לדרך.

 

ללא הכנה, ללא סימון או שילוט, יורדים שמאלה אל תוך השטח הפראי שמתחיל איפה שנגמרת הגדר = יורדים אל נחל אזוב.

 

תחושה של טיול ביער נידח. נחל אזוב (צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה) (צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה)
תחושה של טיול ביער נידח. נחל אזוב(צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה)

 

כשירוק פוגש כחול

בדומה לשני המסלולים שכבר ביקרנו בהם, גם כאן לא עברו אפילו חמש דקות וכבר שכחנו שאנחנו מטיילים במרכז העיר חיפה. הסבך בלע אותנו מכל עבר והגשם שהחל לרדת יצר תחושה של טיול ביער נידח.

השביל החלקלק הוביל מטה, עם הוואדי. מסביב מקבצי רקפות, ופרחי חלבלוב צהובים שברו את הירוק בכתמים של צבע.

 

עד מהרה התמתנה הירידה והסבך סביבנו נפתח לעמק פתוח. במבט קצר על המפה נדהמנו לגלות שממש ברגעים אלו אנו צועדים מעל למנהרות הכרמל הסואנות. ליד המסלול, מעט משמאל גילינו את המכון הישן לטיהור שפכים של חיפה ושביל אופניים שהוכשר כאן לקראת אליפות אירופה באופני הרים שהתקיימה בישראל בשנת 2010.

 

המשכנו בצעידה בעמק שניטעו בו גם עצי פרי. עם כל צעד קדימה מתגלה עוד עדות לנוכחות האדם במקום. בתחילה מכון הטיהור הישן ועצי הפרי, בהמשך רפת ובתי אכסניית הנוער הנטושה "כרמל".

 

המכון הישן לטיהור השפכים של חיפה (צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה) (צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה)
המכון הישן לטיהור השפכים של חיפה(צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה)

 

שביל הטיול מתפצל כאן לשניים - אפשרות ראשונה היא להמשיך עם שביל האופניים ולסיים בכניסה לאכסניית הנוער והאפשרות השנייה היא לטפס עם השביל הלא מסומן על השלוחה, לעבור דרך אכסניית הנוער

ולסיים בוואדי שיח - עוד מסלול טיול נהדר.

 

אנחנו בחרנו באופציה הראשונה, יצאנו בהליכה אל הכביש המהיר ומשם הגענו בחזרה אל תחנת הרכבת חוף הכרמל שם ניקח את הרכבת הבאה בחזרה לתל אביב.

 

למידע נוסף על הפעילות בוואדיות ובאתרי הטבע העירוני בחיפה, ולפעילויות מאורגנות באזור, אפשר לפנות גם לקהילת חיפה בחברה להגנת הטבע בטלפון 04-8553860.

 

לטיולים עירוניים נוספים כנסו לאתר מפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה
השביל מתפתל בחורש אורנים ומוביל לערוץ מים. נחל רמז
צילום: יאיר זיידנר, אתר מפה
מומלצים