שתף קטע נבחר

בנט בתמ"ת: חברות ההיי-טק מפתחות ציפיות

מי שמסתמן כי יקבל את תיק התמ"ת, עמד בעבר בראש כמה חברות היי-טק, ויוכל אם ירצה להזניק שוב את פני התחום שכולם אוהבים לכנות "קטר הצמיחה של המשק". מנכ"ל התאחדות תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה: "אני סומך על השר הנכנס שידע מה צריך לעשות, אחרי הכל הוא בא מהענף"

על פי התפתחות המשא ומתן הקואליציוני , מסתמן כי לראשונה, עומד לנחות איש היי-טק על כיסא שר התעשייה, המסחר והתעסוקה (תמ"ת). נפתלי בנט, שעמד בעבר בראש חברת הסטארט-אפ סאיוטה, שנמכרה ב-2005 לחברת RSA וכיהן בעבר גם כמנכ"ל סלוטו, יקבל לידיו את המשרד האחראי על מרכז ההשקעות, על תקציב המדען הראשי ועל המענקים הממשלתיים לעידוד תעשייה ויצוא - וגם על שירות התעסוקה, שאחראי על שוק העבודה במשק.

 

משרד התמ"ת - כתבות נוספות בנושא:

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

ישנם גורמים בתעשיית ההיי-טק שמייחלים לבואו של בנט, ומקווים שסוף סוף יזכה הענף - שכולם אוהבים לכנות "קטר הצמיחה" - לתשומת הלב שלה הוא ראוי. "אנחנו מקווים שהממשלה הבאה תעשה את מה שצריך כדי לקדם את ענף ההיי-טק שהוא מנוע הצמיחה העיקרי של המשק", אומר מנכ"ל התאחדות תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה, שלמה וקס. "אני סומך על השר הנכנס שידע מה צריך לעשות כדי לעזור להיי-טק יותר ממני, כי אחרי הכל הוא בא מענף ההיי-טק".

 

נפתלי בנט (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נפתלי בנט(צילום: גיל יוחנן)

 

וקס, כמו רבים בענף ההיי-טק, חש את הסתירה שבין התארים המחמיאים שקושרים לתעשיית האלקטרוניקה הישראלית לבין העידוד שלו היא זוכה בפועל מהממשלה. "טוענים שאנחנו מקום ראשון בעולם בהשקעה במחקר ופיתוח אבל עיקר ההשקעה הזו באה מגורמים פרטיים ולא מהממשלה.

 

"אפילו תקציב המדען הראשי, שעמד על 2.5 מיליארד שקל בתחילת המאה, קוצץ לרמה של 1.3 מיליארד שקל, ומתוך זה כ-200 מיליון שקל זה כסף צבוע שמיועד לתעשייה מסורתית. אז על איזו תמיכה בענף ההיי-טק מדברים כאן?".

 

לדבריו, האתגרים שניצבים בפני שר התמ"ת הנכנס הם רבים, אך בראשם עומדת משימה לאומית אחת - להצליח לעזור ליותר חברות ישראליות לפרוץ מרמת ההזנק (סטארט-אפ) לרמה של חברה בינלאומית שמייצאת מוצרים ולא רק רעיונות. לרמה זו הגיעו עד כה חברות ישראליות בודדות, כמו סאייטקס, אמדוקס ולאחרונה גם מלאנוקס.

 

הפתרון: קרנות הון סיכון 

המפתח לשינוי, לדבריו, נמצא בקרנות הון סיכון ביניים. "אם יש לי חברה שמייצאת מוצרים רק לחוף המערבי ועכשיו אני רוצה להרחיב את המכירות גם לחוף המזרחי ולאסיה ולאירופה, אני צריך כסף. הכסף הזה יכול לבוא רק מקרנות הון סיכון ביניים, שיזכו לערבות מדינה בתחילת הדרך. כמו שהמדינה בזמנו יצרה קרן הון סיכון 'יוזמה' ובעקבותיה קמו קרנות הון סיכון פרטיות".

 

וקס סבור, כי ניתן וצריך להגדיל את ההשקעה בהיי-טק, למרות הקיצוץ הנדרש בתקציב המדינה. "כבר הראו בעבר שכל דולר שמשקיעים במחקר ופיתוח, מניב 6-4 בחזרה. חוץ מזה, ניתן להיעזר בכספי הפנסיה של הציבור. מדוע שהמוסדיים בישראל ישקיעו בנדל"ן בחו"ל, שאנחנו יודעים מה התשואה שמגיעה מההשקעות הללו בסוף, ולא ישקיעו במקומות עבודה לילדים שלנו?".

 

היתרון הטכנולוגי הולך ודועך (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
היתרון הטכנולוגי הולך ודועך(צילום: עופר עמרם)

 

תחום נוסף שבו צריך השר הנכנס להתרכז, הוא טוען, הוא תחום החינוך הטכנולוגי. "היתרון שלו זכתה ישראל בעקבות העלייה מברית המועצות לשעבר, הולך ומתפוגג. בעלייה הזאת קיבלנו שפע של עובדים מיומנים לתעשיות הטכנולוגיות. אבל מאז אנחנו לא מצליחים לייצר אותם בעצמנו".

 

מנגד, יואב שלוש יו"ר משותף של איגוד התעשיות המתקדמות - IATI מציין כי התמ"ת יכול להזניק את תעשיית ההיי טק קדימה גם מבלי לדרוש תקציבים גדולים מדי, אלא על ידי ייזום שיתוף פעולה בין הסקטור הפרטי לציבורי .

 

"בין התחומים שבהם ניתן לעשות זאת", אומר שלוש, "נמצא עידוד שילובם של חרדים וערבים לתעשיית ההיי טק המקומית שיאפשר להגדיל משמעותית את היקף התעסוקה בענף. כמו כן, ניתן לחזק את הקשר בין האקדמיה והתעשייה - שיאפשר לאקדמיה לעסוק יותר במחקר יישומי ולתעשייה ליהנות מהמחקרים של האקדמיה המקומית. ניתן, בנוסף, לקדם פתיחת מרכזי פיתוח של חברות רב לאומיות מתחום תעשיית מדעי החיים, כפי שנעשה עד היום עם חברות מובילות מתחום ההיי טק".

 

עוד ציין שלוש את נושא המימון של הענף - למעלה מ-75% מהשקעות ההון סיכון בישראל מבוצעות על-ידי קרנות ומשקיעים זרים אך רווחי ההשקעות חוזרים לחו"ל במקום להישאר בתעשייה המקומית.

 

כמו כן, בניגוד למצב בארה"ב, שבה מרבית הכסף להשקעות בהיי-טק מגיע מקרנות פנסיה, חברות ביטוח ומשקיעים מוסדיים אחרים הרי שגופים אלו בארץ ממעטים להשקיע בהיי-טק. "קרנות הפנסיה והגמל בישראל מנהלות מאות מיליארדי שקלים. די בהקצאה של 1%-2% מסכום זה להשקעה במגזר הטכנולוגי כדי ליצור זינוק אדיר. הממשלה תידרש לתת סוג של רשת ביטחון חלקית להשקעה, כפי שכבר עשתה בעבר אבל לא תידרש להוצאה תקציבית".

  

אנחנו יורדים, העולם עולה 

איל בר-דוד, מנכ"ל קוואלקום ישראל, מחזק את דבריו של וקס בנוגע לצורך בהשקעה בחינוך. "זה נושא מטריד ברמה של דאגה לאומית. אנחנו במצב שאנחנו בירידה וכל העולם בעלייה. אם הייתה לנו עמדת מפתח איבדנו אותה ואנחנו בדרך לאבד גם את עמדת הקיום. התעשייה בישראל היא מוטת איכות ויכולת. אין לנו יתרונות במחיר ולא בעלות כוח אדם, רק באיכות הייצור הטכנולוגי. אלה דברים שמבוססים על חינוך בלבד, אין שום דבר אחר שחשוב ליכולת הזאת".

 

בר-דוד מנהל למעלה מ-400 עובדים ישראלים המועסקים במרכז פיתוח בחיפה המייצר שבבים עבור ספקית הציוד הגדולה בעולם למכשירים סלולריים מדור 3 ו-4. לדבריו, "כיום אנחנו מייצרים את הטכנולוגיה האיכותית ביותר של החברה. בעתיד הקרוב, יעבירו את הייצור הזה להודו, אם רמת ההישגים בחינוך של תלמידים ישראלים תמשיך להתדרדר לעומת הרמה בשאר העולם".

 

למשרד התמ"ת יש השפעה רבה על תחום החינוך הטכנולוגי, דרך האחריות שלו על המכללות הטכנולוגיות ועל בתי הספר המקצועיים. עם זאת, בר דוד סבור שהשינוי חייב לבוא מתוך מערכת החינוך הכללית שעליה אחראי משרד החינוך. "אנחנו צריכים שיפור מהותי בהישגים במקצועות הבסיסיים כמו מתמטיקה ופיסיקה שהם הבסיס לכל העבודות בהיי-טק וגם שיפור בהישגים במקצועות אחרים, כמו רתכות ועיבוד שבבים.

 

"אבל השיפור הזה לא מגיע רק מתכנית הלימודים, הוא מגיע מכבוד למורה, מרמת תרבות מסוימת. מלדעת מי היה מוצרט, אפילו. הדור של מפתחי ההיי-טק הישראלי והמדענים הגדולים שלנו צמח במערכת החינוך של שנות ה-50 וה-60, שבה היו סטנדרטים אחרים של כבוד למורים, לתרבות ולידע באשר הוא ידע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפתלי בנט. ההיי-טק משווע ליותר תשומת לב
מומלצים