שתף קטע נבחר

הפילהרמונית של וינה חושפת את עברה הנאצי

במשך שנים סירבה התזמורת האוסטרית לחשוף את מסמכיה מימי הנאצים. כעת הסודות האפלים יוצאים לאור: כמחצית מחבריה תמכו במפלגה הנאצית - כולל איש אס.אס שלימים הפך למנהל התזמורת. נגניה היהודים סולקו וחלקם נספו במחנות

אחרי עשרות שנים של שתיקה רועמת, התזמורת הפילהרמונית של וינה חשפה היום (א') את הסודות האפלים שלה מימי השלטון הנאצי. במסגרת ציון 75 שנה ל"אנשלוס" - סיפוח אוסטריה לגרמניה הנאצית במארס 1938 - נערך מחקר על ידי היסטוריונים עצמאיים בארכיוני התזמורת, ושם נחשפות לראשונה עדויות לפיטורי נגנים יהודים וכן למעורבות רבה של חברי התזמורת במפלגה הנאצית בזמן מלחמת העולם השנייה.

 

ב-1942, כך עולה מהמחקר, 60 מתוך 123 נגני התזמורת היו חברים פעילים במפלגה הנאצית. זאת ארבע שנים לאחר ש-13 חבריה היהודים של התזמורת סולקו ממנה, וחמישה מהם מצאו את מותם במחנות ההשמדה או בגטאות. למעשה, אפילו לפני הסיפוח לגרמניה, כ-20 אחוז מחבריה תמכו בנאצים באופן פומבי. לעומת זאת, רק עשרה נגנים נאלצו לעזוב אותה אחרי 1945 בשל קשריהם עם הנאצים - ושניים מהם, כך מתברר, אף חזרו אליה חזרו בהמשך.

 

ב"טיימס" מדגישים גם את סיפורו של הלמוט ווביש - אחד מאותם נגנים שחזרו: הוא היה תומך נלהב של הנאצים ומודיע של האס.אס, שהצליח להסתיר את עברו לאחר המלחמה והפך ב-1953 למנהל התזמורת. ב"טלגרף" מוסיפים כי במסגרת המחקר נחשף גם כי ב-1942, מנהלי התזמורת תכננו להעניק לאדולף היטלר מדליית זהב שנושאת את שמו של מייסדה, אוטו ניקולאי - אולם לא נמצאו עדויות לכך שהתוכנית הזו אכן התממשה.

 

התזמורת הפילהרמונית של וינה. הסודות יוצאים לאור (צילום: EPA) (צילום: EPA)
התזמורת הפילהרמונית של וינה. הסודות יוצאים לאור(צילום: EPA)

 

החשיפה ההיסטורית הזו לא הגיעה משום מקום: במשך שנים נשמעו טענות נגד התזמורת הפילהרמונית של וינה על הסתרה וטיוח של יחסיה ההדוקים עם המשטר הנאצי במדינה.

 

למעשה, הדבר המזוהה יותר מכל עם התזמורת מזה שנים הוא קונצרט השנה החדשה שנערך בבוקר ה-1 בינואר ומשודר לעשרות מיליוני צופים ברחבי העולם - מסורת שהחלה ב-1939, ככלי שרת בידי התעמולה הנאצית: מוביליה ביקשו לטפח את הבירה האוסטרית כעיר של "תרבות, מוזיקה, אופטימיות וחגיגיות", כפי שתיאר זאת יוזף גבלס ביומנו.

 

במהלך העשורים שחלפו מאז, טענו בתזמורת כי בשל היותה ארגון פרטי, אין הם מחוייבים לחשוף את מסמכיהם בפני הציבור. אך הביקורת הציבורית עשתה

את שלה, ובינואר השנה הופקדה המשימה בידיהם של שלושה היסטוריונים - אוליבר רתקולב, ברנדט מיירהופר ופריץ טרומפי.

 

אלו כאמור חשפו את יחסה של התזמורת לחבריה היהודים, לצד מעורבותם של חבריה הנוצרים בפעילות המפלגה הנאצית. בנוסף, רתקולב חשף כי קונצרט השנה החדשה לא רק נוסד תחת השלטון הנאצי באוסטריה - אלא גם הוקם תוך עבודה משותפת עם חברת השידור הגרמנית. במהלך הימים הקרובים צפויים להתפרסם באתר הפילהרמונית ממצאים נוספים מהמחקר של רתקולב ועמיתיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
התזמורת הפילהרמונית של וינה בקונצרט השנה החדשה
צילום: EPA
לאתר ההטבות
מומלצים